Recept na dokonalé pečené buchty ako od babičky!

Recept na dokonalé pečené buchty ako od babičky!

Zľavomat.sk 18. 1. 2021

Kuskus, tofu, sója, špaldová múka, vegánske a vegetariánske jedlá, … V našich kuchyniach sa posledné roky začínajú objavovať rôzne, v našich končinách kedysi neznáme pokrmy, ktoré sú odborníkmi vyhlasované za zdravšie varianty tých klasických. No ruku na srdce – nemáte chuť sa niekedy vrátiť do detských čias, kedy ste sedeli v babičkinej kuchyni? Tej magickej miestnosti, kde to všetko tak nádherne voňalo a čo je dôležitejšie – fantasticky chutilo? Odložme na chvíľku modernú kuchyňu bokom, ochutnajme návrat do detstva a pripravme si spolu tradičné pečené buchty! 

INGREDIENCIE:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 droždie
  • 3 dl teplého mlieka
  • 1,5 dcl oleja (alebo 25 g masla)
  • 440 g slivkového lekvára
  • olej na potretie
  • práškový cukor (na posypanie)

Do svojej kuchyne nás k príprave buchiet pozvala pani Katarína Wagnerová zo Spišského Podhradia. Ako to celé vyzeralo? Pozrite si video.

POSTUP:

  • Najskôr začneme prípravou kvásku. Do hrnca nalejeme 1 dl mlieka, pridáme doň 1 PL kryštáľového cukru a necháme ho zohriať. Keď je mlieko teplé (nie zovreté), pridáme droždie. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej a vajíčko. Pridáme podkysnutý kvások a vypracúvame cesto. Ideálne je miesiť cesto ručne, aby sme cítili, kedy sa prestane lepiť na steny nádoby. Ak bude cesto príliš riedke, pridáme múku, ak naopak husté, pridáme teplé mlieko. Hotové cesto posypeme múkou a necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.
  • Plech alebo misu na pečenie (veľkosť cca 23 × 33 cm) si potrieme silnejšou vrstvou masla. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 – 1,5 cm. Narežeme štvorčeky cca 6 × 6 cm. Na každý štvorček navrstvíme slivkový alebo ľubovoľný hustý lekvár. Môžeme si pripraviť aj tvarohovú plnku (tvaroh, žĺtok, cukor, trošku maizeny). Konce štvorčekov pritlačíme k sebe, dáme pozor, aby lekvár ostal uzavretý v buchte, postláčame, aby sa buchtička uzavrela. Potrieme z každej strany olejom alebo roztopeným maslom (aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali) a zlepenou časťou dole ukladáme postupne vedľa seba na plech. Potrieme ešte roztopeným maslom a necháme približne 20 minút podkysnúť.
  • Po vykysnutí vložíme plech do rúry, nemusíme ju predhrievať, teplotu si nastavíme na 180 oC a pečieme 30 – 45 minút podľa potreby.
  • Upečené buchty opäť potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Prikryjeme bavlnenou utierkou, aby nevyschli.

Vychutnajte si túto neodolateľnú klasiku. Za celý Zľavomat vám prajeme dobrú chuť! 

Ako sa vám článok páčil?

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore