Prečítajte si 5 rád, ako udržať poriadok v domácnosti aj pri deťoch

Prečítajte si 5 rád, ako udržať poriadok v domácnosti aj pri deťoch

Janka Czoborová 3. 3. 2021

Mať doma čisto ako zo škatuľky bolo v minulosti povinnosťou každej ženy. Vo viacerých, možno takmer vo všetkých domácnostiach, je to pravidlom aj dnes. V dobe, kedy už žena nie je len v domácnosti, ale stará sa o deti a pracuje, to naozaj nie je jednoduché. Skláňam klobúk pred každou, ktorá to zvláda. Aby som nekrivdila, existujú aj páni, ktorí svojim polovičkám vo všetkom pomáhajú a neberú pranie alebo žehlenie ako čisto ženskú prácu.

Ak však takého pomocníka doma nemáte, tu je pár rád práve pre vás.

1. Základom je neporiadok nedovoliť

Mnohé mamičky dovolia svojim deťom robiť neporiadok od malička. Či už rozhadzovanie hračiek, vecí a dokonca jedla. Dieťa rýchlo vyrastie a my sme zrazu prekvapené, že si po sebe neupratuje. A to je chyba. Deti by sme mali usmerňovať od útleho veku.

Pozametať rozsypanú múku či utrieť rozliate mliečko handrou? Menšie úlohy zvládnu aj trojročné deti.Pozametať rozsypanú múku či utrieť rozliate mliečko handrou? Menšie úlohy zvládnu aj trojročné deti.

2. Naučte ich pomáhať vám

Dať dieťaťu pocit dôležitosti pri „zložitej“ úlohe je prvým krokom k novému pomocníkovi. Radosť zo splnenej úlohy sa časom stane samozrejmosťou a vám ušetrí pár vypadaných vlasov. Už trojročné dieťa zvládne menšie úkony ako napr. utrieť po sebe rozliatu mláčku mlieka, pozametať niečo rozsypané s lopatkou alebo povyťahovať z práčky bielizeň (a deti to naozaj robia veľmi rady).

3. Povinnosti detí sú potrebné

Nechať všetko ležať a venovať sa len deťom je v tejto uponáhľanej dobe určite skvelý spôsob výchovy. Ale je to úplne najsprávnejší spôsob? Nie je lepšie niečo medzi tým? Ak už máte staršie dieťa, určite zvládne ustlať si posteľ alebo upratať hračky do krabíc. Síce to nebude podľa našich predstáv, ale dieťa bude na seba hrdé. Nezabúdajte ho primerane chváliť.

Zistite, ako perfektne zvládnuť veľké upratovanie!

4. Robte veci spoločne

Chcete variť obed a dieťa plače a plače? Vďaka Bohu za jedálenské stoličky s popruhmi. Posaďte si ho k sebe a nechajte ho/ju variť s vami. Jedna umelohmotná miska a malá vareška je vždy úspechom. Taktiež nie je jednoduché mať v jednej ruke dieťa a druhou vešať bielizeň. Avšak je možné dieťa zapojiť. Síce vám všetko bude trvať dlhšie, ale pre dieťa to bude zábavou a učením. Pomáhanie sa stane neskôr samozrejmosťou.

Spoločné varenie si vyžaduje trpezlivosť a aj viac prania zašpinených vecí, ale deti tak získajú pozitívny vzťah k vareniu, ktorý im zostane až do dospelosti.Spoločné varenie si vyžaduje trpezlivosť a aj viac prania zašpinených vecí, ale deti tak získajú pozitívny vzťah k vareniu, ktorý im zostane až do dospelosti.

5. Buďte k sebe blízko

Či už periete, varíte, vysávate – majte k sebe blízko. Určite je skvelé, ak máte možnosť dať deti na stráženie a vy si môžete kompletne „vygruntovať“ všetky škáry a police. Avšak tak sa dieťa nenaučí, koľko energie nás upratovanie stojí. Myslite na to, že starostlivosť o domácnosť by mala byť tímová spolupráca. Keď z chlapca vyrastie dospelák, nebude považovať „mamahotel“ za samozrejmosť.

Veľa hračiek? Zistite, čo s nimi!

Je pravda, že pri jednom dieťati bolo upratovanie ako med lízať, ale pri dvoch – je to teda naozaj výzva. Tu sa však ukáže, či ste si to prvé vychovali správne. Buď budete mať doma ďalšieho „bordelára“ alebo úžasného pomocníka – ak aj nie na upratovanie, tak na stráženie mladšieho súrodenca určite áno.

Držím palce, aby bolo u vás nielen čisto, ale aby okrem saponátu, bola cítiť láska a teplo domova. :) 

Ako sa vám článok páčil?

Janka Czoborová

Som pracujúca mamička. Milujem, okrem svojej dcérky, šport, jazdu na motorke, zvieratá a tanec. Baví ma písanie na rôzne témy, čo využívam aj pri svojej práci. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore