Cesta k tradíciám: Pripravte si východniarske halušky s kapustou alias hičkoše

Cesta k tradíciám: Pripravte si východniarske halušky s kapustou alias hičkoše

Zľavomat.sk 2. 4. 2021

Iný kraj, iný mrav. Platí to nielen pri ľudových zvykoch ale i pri jedle. Pri haluškách (podobne ako napríklad pri kapustnici) platí: čo kuchár, to iný recept. Niekto používa hladkú múku, iný polohrubú, niekto dáva do cesta vajíčko, iný pri tejto predstave hromží varechou.

Ako zvyknú pripravovať strapačky alias hičkoše na východe? Vyskúšajte overený recept od pani Kataríny Wagnerovej zo Spišského Podhradia.

INGREDIENCIE

  • 6 zemiakov
  • polohrubá múka
  • hrubá múka
  • soľ
  • vajíčko
  • kapusta
  • slaninka
  • cibuľka
  • maslo
  • štipka mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Zemiaky postrúhame na strúhadle na jemno. Vsypeme polohrubú a hrubú múku a soľ. Hrubej a polohrubej múky dávame v pomere 1:1 toľko, aby cesto nebolo príliš riedke ani husté.
  • Pridáme 1 vajíčko a dobre rozmiešame. Výsledná konzistencia cesta má byť polotuhá. Ak je cesto príliš riedke, pridáme múky. Ak by sa nám zdalo naopak príliš husté, dolejeme trošku vody.
  • Halušky sádžeme do vriacej osolenej vody pomocou haluškovača.
  • Keď halušky vyplávajú na povrch, scedíme ich. Premývať nemusíme.
  • Cibuľu nakrájame nadrobno a popražíme ju na masle.
  • K opraženej cibuľke pridáme na panvicu nakrájanú kyslú kapustu a pridáme ešte kúsok masla.
  • Chvíľu ešte podusíme na masle a trochu okoreníme mletým čiernym korením.
  • Na záver opražíme v inom hrnci nakrájanú slaninku.
  • Ku kapuste pridáme halušky a oškvarky a všetko spolu zmiešame.
  • Podávame ešte horúce. Dobrú chuť! 

Ako sa vám článok páčil?

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Hore