Medvedí cesnak: Kde ho zbierať, ako ho spracovať i recept na polievku

Medvedí cesnak: Kde ho zbierať, ako ho spracovať i recept na polievku

Zuzana Holubcová, Sandra Soukupová 8. 3. 2024

Medvedí cesnak alebo lesný cesnak je obľúbená jarná bylina, ktorá sa skvele hodí na výrobu domáceho pesta, dochutenie polievok, nátierok, šalátov i mäsa. Okrem toho, že skvele chutí, je taktiež plný vitamínov a dá sa ľahko nazbierať vo voľnej prírode. Poradíme vám, kde ho zbierať, ako si ho nepomýliť s jedovatou konvalinkou i to, ako ho skladovať. A ako bonus pridáme recept na vynikajúcu polievku z medvedieho cesnaku.

Tip: Vyskúšajte lahodné pesto z medvedieho cesnaku. Je skvelé na príklad s cestovinami, na pečive, k syrom či klobáske. Alebo skúste natrieť cesnakovú pastu na okraj pizze, dodáte jej tak pravú jarnú chuť.

Kúsky medvedieho cesnaku môžete pridať aj na pizzu.Kúsky medvedieho cesnaku môžete pridať aj na pizzu.

Kedy a kde rastie medvedí cesnak?

Pokiaľ si chcete medvedí cesnak natrhať sami, mali by ste sa poponáhľať. Rastie totiž len dva mesiace, približne od polky marca do polovice mája. Na konci jari potom zmizne a ukáže sa zas až o rok. Darí sa mu hlavne na vlhkých miestach, nájdete ho trebárs v lužných lesoch alebo nížinách a pozdĺž potokov. Zbierajú sa hlavne listy. Cesnak je najlepší, kým nie je v kvete - potom už strácajú listy na chuti.

Medvedí cesnak a jeho výskyt v okolí Bratislavy a Košíc

Tento rok sa medvedí cesnak skutočne poponáhľal, prvé mladé rastlinky sa objavili na južnom Slovensku už začiatkom marca. Kedysi ľudia medzi sebou zdieľali mapy výskytu medvedieho cesnaku. S narastajúcim počtom zberačom si teraz však každý stráži svoje miestečko podobne ako hubári. Niekoľko tipov však pre vás predsa len máme.

Cesnak chutí najlepšie, kým nekvitne. Kým na juhu Slovenska ho nazbierate už v marci, v chladnejších oblastiach si počkáte až do apríla či mája.Cesnak chutí najlepšie, kým nekvitne. Kým na juhu Slovenska ho nazbierate už v marci, v chladnejších oblastiach si počkáte až do apríla či mája.

Bratislava

  • Medvedí cesnak v Bratislave rastie na mnohých miestach, svoje šťastie vyskúšajte napríklad v Horskom parku, dobre pochodíte aj v Petržalke v okolí Draždiaka, na Devínskej kobyle či Železnej studničke.

Košice

  • Medvedí cesnak v Košiciach nájdete napríklad v lesoch na Bankove, či za obcou Kojšov smerom na Kojšovu Hoľu. Zamieriť môžete napríklad aj do neďalekého Trebišova, kde táto pochúťka rastie priamo v mestskom parku.

Ak aj napriek našim radám obídete naprázdno, nezúfajte. Chutný medvedí cesnak máme v ponuke aj na Zľavomate. Jeho výhodou je, že je dostupný celoročne. :)

Dobré vedieť: Keď sa vydáte na zber medvedieho cesnaku, vyhnite sa prírodným rezerváciám. V nich je totiž trhanie rastlín zakázané.

Pozor! Medvedí cesnak sa podobá na jedovatú konvalinku. Ako ich od seba rozlíšite? Listy medvedieho cesnaku vyrastajú priamo zo zeme a majú silnú cesnakovú vôňu. Na druhej strane, listy konvaliniek rastú zo spoločnej stonky a nevoňajú. Rozdiel je aj v kvetoch. Súkvetie medvedieho cesnaku tvoria drobné biele kvietky, ktoré voňajú rovnako ako listy. Kvety konvaliniek pripomínajú biele zvončeky a ich vôňa nemá s cesnakom nič spoločné. Medvedí cesnak dorastá do výšky až 40 cm, konvalinka však iba do 20 cm. Pokiaľ si však nie ste rastlinou istí, netrhajte ju.

Listy jedlého medvedieho cesnaku (vľavo) a jedovatej konvalinky (vpravo) sa na seba podobajú, preto buďte pri trhaní opatrní.Listy jedlého medvedieho cesnaku (vľavo) a jedovatej konvalinky (vpravo) sa na seba podobajú, preto buďte pri trhaní opatrní.

Tip: Pokiaľ s medvedím cesnakom iba začínate, zbierajte ho v období, kedy kvitne. Riziko, že by ste si ho pomýlili s konvalinkou je tak menšie. Kvety oboch rastlín sú totiž na rozdiel od listov odlišnú už na prvý pohľad.

Ako použiť medvedí cesnak v kuchyni?

Medvedí cesnak sa najčastejšie používa čerstvý a nakrájaný na dochutenie hotového jedla. Tak si totiž udrží najviac užitočných látok. Oproti klasickému cesnaku má taktiež jednu veľkú výhody – po zjedení vám ho nebude cítiť úst tak intenzívne.

Pridať ho môžete do šalátov, k cestovinám, nátierok, alebo z neho vyrobiť skvelé pesto či uvariť lahodnú polievku. Zaujímavým spestrením jedálničku je napríklad aj špenát z medvedieho cesnaku a z listov sa dá dokonca urobiť cesnakové víno.

Medvedí cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum a podporuje imunitu.Medvedí cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum a podporuje imunitu.

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Asi za hrsť nadrobno pokrájaného cesnaku zmiešame v mixéri s 1 celým maslom. Na dochutenie môžeme použiť soľ, mleté biele korenie, citrónovú šťavu či parmezán, no nie je to povinná jazda. Hotové maslo zabalíme do potravinárskej fólie alebo ho môžeme uskladniť napríklad aj v plastovej krabičke od rastlinného masla. V chladničke vydrží zhruba dva týždne. Nakrájané na plátky a zabalené v potravinárskej fólii si ho môžeme aj aj zamraziť a využiť neskôr. Skvelé je na dochutenie steakov, grilovaného mäska a výborne chutí len tak na opečenej bagetke. Vyskúšajte!

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom je výbornou pochúťkou.Bylinkové maslo s medvedím cesnakom je výbornou pochúťkou.

Polievka z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • 2 cibule
  • 1 zemiak
  • 200 ml smotana na varenie
  • 300 ml vývar
  • 100 g masla
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • čierne korenie, soľ a muškátový orech podľa chuti
  • šťava z 1/2 citróna

Uvedené množstvo ingrediencií vyjde cca na 3–6 porcií.

Postup:

Cibuľu nakrájajte najemno a osmažte ju na roztopenom masle. Prilejte vývar a nechajte variť. Medvedí cesnak pokrájajte a pridajte do vývaru. Hneď potom pridajte nadrobno pokrájané zemiaky a nastrúhaný zázvor s cesnakom. Polievku osoľte, pridajte trochu citrónovej šťavy a prisypte trochu muškátového orieška. Povarte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku zalejte smotanou a rozmixujte tyčovým mixérom.

Polievku z medvedieho cesnaku môžete podávať s krutónmi, opečenou bagetkou či slaninkovým čipsom.Polievku z medvedieho cesnaku môžete podávať s krutónmi, opečenou bagetkou či slaninkovým čipsom.

Pesto s medvedím cesnakom s orieškami

Budete potrebovať:

  • olivový olej
  • cesnak
  • soľ
  • listy medvedieho cesnaku
  • orechy (kešu, píniové, vlašské či pistácie
  • poháre s tesniacim uzáverom

Postup:

Na základnú prípravu cestovín sa výborne chodí cesnakové pesto. Olivový olej, cesnak, soľ (podľa chuti) a listy medvedieho cesnaku zmixujeme v mixéri nadrobno. Môžeme pridať aj orechy (kešu, píniové, vlašské či pistácie) a všetko spolu rozmixovať. Zmes vlejeme do pohárov s dobre tesniacim uzáverom. Skladujeme v chladničke. Na ochutenie cestovín s pestom vám potom už stačí len lyžica pesta, kvapka olivového oleja a na ozdobenie nastrúhaný parmezán.

Dobré vedieť: Použiť môžete aj slnečnicový, sezamový či orechový olej.

Pesto bude chutiť lepšie, ak do neho pridáte aj rozmixované orechy.Pesto bude chutiť lepšie, ak do neho pridáte aj rozmixované orechy.

Rizoto s medvedím cesnakom

Budete potrebovať:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky medvedieho cesnaku
  • 300 g arborio ryže
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 50 g parmezánu
  • 50 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Cibuľu nakrájajte najemno a medvedí cesnak nasekajte na menšie kúsky. Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a medvedí cesnak. Cibuľu duste na miernom ohni do zlatisla, asi 5–7 minút. Pridajte arborio ryžu a miešajte asi 2–3 minúty. Za stáleho miešania pridávajte zeleninový vývar. Prilievajte pomaly jednu naberačku po druhej. Po každej naberačke nechajte ryžu vo vývare lúhovať a miešajte až kým do nej vývar nevsiakne. Takto pokračujte v pridávaní naberačiek vývaru, až kým ryža nezmäkne, asi 20–25 minút. Keď bude ryža mäkká, odstráňte panvicu z ohňa a pridajte maslo a nastrúhaný parmezán. Premiešajte a nechajte odpočívať 2–3 minúty. Pred podávaním posypte rizoto čerstvo mletým čiernym korením a môžete pridať ešte trochu postrúhaného parmezánu na ozdobu.

Do krémového rizota s medvedím cesnakom môžete použiť aj hríbiky alebo špargľu.Do krémového rizota s medvedím cesnakom môžete použiť aj hríbiky alebo špargľu.

Cestoviny tagliatelle so smotanovou omáčkou a medvedím cesnakom

Budete potrebovať:

  • 400 g tagliatelle cestovín
  • 2 strúčiky medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 200 ml smotany na varenie
  • 50 g kvalitného parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale v osolenej vode. V panvici zohrejte olivový olej a nakrájanú cibuľu a medvedí cesnak opečte do zlatista, asi 5–7 minút. Pridajte smotanu a nechajte ju pomaly prevrieť. Miešajte, kým sa nezačne zahusťovať, asi 3–5 minút. Pridajte nastrúhaný parmezán a miešajte, kým sa nerozpustí a nevytvorí sa hladká a krémová omáčka. Okoreňte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Pridajte cestoviny do omáčky a dobre premiešajte. Tagliatelle podávajte horúce.

Tagliatelle so smotanou omáčkou a medvedím cesnakom sú expresne rýchle a jednoduché jedlo.Tagliatelle so smotanou omáčkou a medvedím cesnakom sú expresne rýchle a jednoduché jedlo.

Ako skladovať medvedí cesnak?

Najlepší je čerstvý, v chladničke však vydrží len zhruba 4 dni (dajte ho dovnútra v pohári s vodou). Listy môžete nakrájať a zmraziť, naložiť do oleja alebo usušiť. Sušením sa však stratia cenné vitamíny a minerály. Z medvedieho cesnaku sa dá vyrobiť aj koncentrovaná tinktúra.

Pesto z medvedieho cesnaku skladujte v chladničke v uzavretej sklenenej nádobe a skonzumujte najneskôr do roka.Pesto z medvedieho cesnaku skladujte v chladničke v uzavretej sklenenej nádobe a skonzumujte najneskôr do roka.

Ako pestovať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak si môžete pestovať aj v záhrade, a dokonca aj v kvetináči na balkóne. Je to nenáročná rastlina, ktorú stačí umiestniť na tienisté a vlhké miesto. Jediné, na čo musíte myslieť, je pravidelný prísun vody. Pokiaľ si zaobstaráte semienka, zasaďte ich už na jeseň.

Aké účinky má medvedí cesnak?

Medvedí cesnak je nie len chutný, ale aj mimoriadne zdravý. Obsahuje antibakteriálny alicín, ktorý pomáha proti prechladnutiu. Okrem toho pôsobí ako prírodné antibiotikum a podporuje imunitu. Je zdrojom dôležitých antioxidantov, antimykotík, vitamínov (hlavne vitamínu C) a minerálov (napr. železa, vápnika a horčíka). Hovorí sa, že pomáha aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest, vysokom krvnom tlaku, nadúvaní, zápche a ateroskleróze. Taktiež napomáha k očiste pečene, obličiek a močového mechúra.

Dobré vedieť: Pokiaľ máte alergiu na alicín, medvediemu cesnaku sa radšej vyhnite. To isté platí, ak máte žalúdočné problémy, cesnak totiž spôsobuje podráždenie. Nemali by ho konzumovať ani ľudia so slabším žlčníkom alebo oslabeným pankreasom. Niektoré zdroje uvádzajú, že medvedí cesnak môže ovplyvniť aj účinnosť liekov na zníženie zrážanlivosti krvi, preto sa pred konzumáciou radšej poraďte so svojim lekárom.

Máte chuť na niečo dobré? Nechajte sa inšpirovať aj našimi ďalšími odskúšanými receptami.

Maškrty, dobroty, fajnotky

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

Sandra Soukupová

Čo by som vám tak na seba bonzla? :) Mám rada zmrzlinu, cestovanie, hory, jazdu na bicykli a lego. Ako malá som chcela byť speváčkou, právničkou, doktorkou, majiteľkou reštaurácie alebo trebárs smetiarkou. Nakoniec vyhralo písanie a neľutujem, pretože mne i čitateľom rozširuje obzory, čo je skvelé. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore