Sirup, zmrzlina aj gin & tonic: Vyskúšajte skvelé recepty z bazy čiernej!

Sirup, zmrzlina aj gin & tonic: Vyskúšajte skvelé recepty z bazy čiernej!

Chuť čerstvého bazového sirupu sa mnohým z nás neodmysliteľne spája s letom, s detstvom a s prázdninami na vidieku. Konečne nastal ten vzácny čas v roku, keď sa na brehoch potokov a na okraji lúk rozkvitli bazy čierne. To je ten ideálny čas vziať do rúk plátenú tašku, vyraziť na zber a pripraviť si lahodný bazový sirup, ktorý chutí spomienkami. Prepašujte si bazu aj do jedál a nápojov, v ktorých by ste ju nečakali! Vyskúšajte bazový gin & tonic a neodolateľnú bazovú zmrzlinu.

Príprava bazového sirupu dá zabrať, ale výsledok stojí za to!Príprava bazového sirupu dá zabrať, ale výsledok stojí za to!

Bazový sirup

Na približne 7 litrov sirupu budete potrebovať:

  • 75 kvetov bazy čiernej
  • 5 litrov prevarenej vody
  • 5 čajových lyžičiek kyseliny citrónovej
  • 5kg bieleho alebo trstinového cukru

Príprava domáceho bazového sirupu nie je vôbec náročná na ingrediencie. Vyžaduje si však dôslednú prípravu a precízny hygienický postup, aby ste celú dávku nemuseli vylievať do umývadla. Odmenou vám bude nezameniteľná chuť, ktorej môžete dať smelo nálepku „handmade“.

Základom bazového sirupu je pochopiteľne samotná baza. Nájdete ju prakticky hocikde, najčastejšie v medziach medzi poľami alebo na brehoch potokov, ktoré sa nečistia od náletových drevín. Hľadajte krík, respektíve malý strom s nápadnými bielymi kvetmi. Najlepšie je vybrať sa na zber doobeda, počas krásnych slnečných dní, keď sú kvety otvorené a plne rozvinuté.Baza čierna rastie v medziach a na lúkachBaza čierna rastie v medziach a na lúkach

V hrnci prevarte čistú vodu a nechajte ju vychladnúť. Dajte si veľký pozor, aby vám do vody nenapadali žiadne omrvinky a nečistoty a všetky hrnce a misky, ktoré budete používať dôkladne umyte. Z kvetov odstráňte viditeľných chrobáčikov a hmyz, uložte ich do väčšej misy a zalejte ich vychladnutou vodou. Kvety aj so stopkami nechajte lúhovať 24 hodín.

Po 24 hodinách preceďte výluh cez sitko do hrnca. Kvety bazy zabaľte do gázy a dôsledne z nich vytlačte všetku tekutinu (práve táto šťava obsahuje najviac chuti a arómy!). Sirup pomaly zohrievajte a postupne v tekutine roztopte všetok cukor a kyselinu citrónovú. Počas zohrievania sa vám bude na povrchu sirupu tvoriť pena, tú odoberte. Sirup nechajte pár minút povariť a potom ho odstavte.

Vedeli ste?

Kvety a plody bazy čiernej sú v surovom stave jedovaté. Jed sambunigrín sa odbúra až po tom, ako baza prejde varom. Preto je nutné kvety aj plody bazy pred použitím vždy prevariť.

Kvety a plody bazy sú v surovom stave jedovatéKvety a plody bazy sú v surovom stave jedovaté

Pripravte si fľaše, v ktorých budete bazový sirup skladovať. Odporúčame použiť sklenené fľaše, do plastových fliaš dávajte len vychladený sirup, ktorý plánujete okamžite spotrebovať.

Fľaše dôkladne umyte a vysterilizujte pri 90°C. Do fliaš nalievajte horúci, len mierne ochladený sirup (aby vám nepopraskali fľaše). Ak majú vaše fľaše kovový vrchnák, môžete ich nechať vysterilizovať v trúbe. (15 minút pri 90°C)

Fľaše naplnené sirupom prikryte dekou alebo utierkou a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote. Na druhý deň je bazový sirup hotový. Na hladine každej fľaše sa vám vytvorí peľový povlak, neobávajte sa toho, je to normálne. Ak ste dôsledne sterilizovali a dodržiavali hygienu, mal by vám sirup vydržať celý rok, až kým kvety bazy opäť nerozkvitnú.

Bazový sirup vám vydrží celú zimuBazový sirup vám vydrží celú zimu

Ak sa vám zdá recept na domáci sirup príliš zložitý, nechajte sa zlákať našou ponukou sirupov vyrobených na Slovensku. Skvele chutí čisto bazový sirup, ale možno vás osloví aj svieže spojenie bazy v kombinácii s malinou, jahodou či bielym hroznom.

Prezrite si našu ponuku nápojov a potravín

Náš tip: Okrem kvetov môžete v kuchyni využiť aj plody bazy čiernej. Sú výborné do lekvárov a marmelád. Pre použitím ich však nezabudnite tepelne upraviť.

Gin&tonic s bazou je chutnou variáciou na tradičný nápojGin&tonic s bazou je chutnou variáciou na tradičný nápoj

Bazový Gin & tonic

  • Bazový sirup
  • Limetka alebo citrón
  • gin/borovička
  • Tonic
  • ľad

Ak máte bazový sirup hotový, respektíve kúpený, nastal čas poriadne si ho užiť. K chuti omamnej bazy sa prekvapujúco dobre hodí gin. Ak sa vám zdá gin málo slovenský, s pokojným svedomím ho vymeňte za borovičku.

Príprava tohto drinku nie je žiadna jadrová fyzika. Naplňte sklenený pohár ľadom, do pohára nalejte pol deci ginu/borovičky a bazový sirup podľa chuti. Dolejte tonicom a ozdobte limetkou. Na zdravie!

Vedeli ste?

Baza je rastlina plná protikladov. Surová je jedovatá, po tepelnej úprave má množstvo benefitov pre ľudský organizmus. Kvety a plody bazy fungujú ako prevencia proti chrípke, pomáhajú predchádzať žalúdočným problémom a zaberajú aj na migrény. Naše staré mami prikladali odvary z nej na rany či popáleniny, pretože má silné protizápalové účinky. Dokáže si poradiť aj s vredmi a bolesťami kĺbov.

Bazová zmrzlina je veľmi osviežujúcaBazová zmrzlina je veľmi osviežujúca

Bazová zmrzlina

Ak milujete chuť bazy, môžete si ju prepašovať prakticky do všetkých sladkých jedál. Oslaďte si vločky bazovým sirupom, polejte si ním palacinky, pridajte ho do čaju alebo vyskúšajte túto výbornú bazovú zmrzlinu.

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 250 g jogurtu
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml bazového sirupu

Vyrobiť si domácu zmrzlinu nie je vôbec ťažké. Chce to však veľa trpezlivosti a spoľahlivý budík. Ak totiž chcete, aby bola vaša zmrzlina úžasne jemná ako z obchodu, musíte ju každú pol hodinu dôkladne premiešať. Tým zničíte vznikajúce kúsky ľadu.

Druhou možnosťou je zadovážiť si zmrzlinovač, ktorý bude zmrzlinu miešať za vás. Na prípravu domácej zmrzliny jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte ich zamraziť.

Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa o ne s priateľmi na sociálnych sieťach a šírte chutné inšpirácie ďalej.

Ako sa vám článok páčil?

Katarína Pivarčiová

Som hrdou mamou dvoch detí, troch knižiek a jedného voňavého bylinkového záhonu. Milujem dobré víno, pokojný život na vidieku a príbehy, ktoré ma emocionálne vyžmýkajú. Rada ich čítam, rada ich píšem, ale ich prežívanie radšej nechám na druhých. 

Hore