Vyskúšajte recepty s tekvicou, ktoré si zamiluje celá rodina!
Pre veľký úspech minuloročného článku o tekvici a receptoch z nej, sme sa rozhodli recepty trošku oprášiť a pridať k nim dva celkom nové. Vyskúšajte aj tekvicové placky bez múky a zemiakov a na výbornú zapekanú tekvicu.
Jeseň je obdobie plné farieb, či už sú to krásne sfarbené stromy, alebo sezónne plody ovocia a zeleniny. A tak ako jeseň, aj obľúbené tekvice majú pestrú škálu farieb, rozmanitú veľkosť, dužinu a chuť. Je to neutrálna zelenina, ktorú je možné pripraviť na slano aj na sladko, a preto je jej využitie veľmi všestranné a vhodné aj pre deti.
TEKVICOVO-MRKVOVÁ POLIEVKA, KTORÁ ZAHREJE A POTEŠÍ ZMYSLY
Tekvicu hokaido umyjeme a nakrájame na kocky. Spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska zalejeme vodou alebo vývarom a dáme variť. Pred dovarením pridáme kúsok nastrúhaného zázvoru. Následne rozmixujeme a pre krémovú chuť môžeme primiešať biely jogurt. Táto polievočka dodá veľa energie a vitamínov a pôsobí pozitívne na celý organizmus.
Na jeseň nič nezahreje lepšie, než výdatná polievka!
Tekvica je plná vitamínov, podporuje imunitu či dokonca pomáha pri chudnutí. Doprajte si ju v tomto období vo všetkých formách a podobách.
RÝCHLE A ZDRAVÉ CESTOVINY S TEKVICOU A PARMEZÁNOM
Na olivovom oleji speníme prelisovaný cesnak, ku ktorému pridáme na kocky nakrájanú tekvicu. Dusíme vo vode, v ktorej sme predtým uvarili cestoviny (typ cestovín podľa preferencie) a pred koncom pridáme parmezán na dochutenie. Následne pridáme cestoviny a všetko dobre premiešame. Na záver môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Voda z cestovín vytvorí s parmezánom akoby omáčku, prípadne môžete pridať rozšľahané vajíčko.
Tekvicové cestoviny sú veľmi zaujímavou a zdravou alternatívou
TEKVICOVO-PERNÍKOVÉ COOKIES – DOBRÔTKA PRE MALÝCH AJ VEĽKÝCH
Budeme potrebovať:
- 100 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50 g tekvicového pyré (najlepšie z tekvice hokaido)
- 170 g hladkej špaldovej múky
- 1 ČL perníkového korenia
- ½ ČL škorice
- ½ ČL prášku do pečiva
Zmäknuté maslo zmiešame s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a následne zmiešame špaldovú múku, perníkové korenie, škoricu a prášok do pečiva. Všetko spolu zmiešame a vznikne nám lepivé cesto, ktoré následne ukladáme na plech vo forme malých guličiek vytvarovaných lyžičkou. Pečieme na 170 stupňoch asi 20 min. Po vychladnutí ich môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe. Sú mäkučké a deti ich milujú!
Tieto cookies potešia všetky mamy, ktoré sa snažia pre svoje deti vymyslieť zdravé sladkosti
ZAPEKANÁ TEKVICA- JEDNODUCHÁ A EXTRÉMNE NÁVYKOVÁ
Budeme potrebovať:
- 1kg tekvice
- olivový olej
- 200g šunky
- 200g mozzarelly
- soľ, rozmarín
Tekvicu nakrájame na tenké plátky, plátky poukladáme vedľa seba na veľký pekáč vystlaný papierom na pečenie. Posolíme, posypeme rozmarínom a pofŕkame olivovým olejom. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Do vymastenej zapekacej misy vrstvíme postupne plátky upečenej tekvice, šunky a syra. Vrstvenie zopakujeme trikrát. Posledná je vrstva syra, ktorá sa nám následne krásne pripečie. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch 25 minút.
Vyskúšajte neobvyklú kombináciu zapečeného syra a krásne sladkej tekvice
TEKVICOVÉ PLACKY BEZ MÚKY A ZEMIAKOV
Budeme potrebovať:
- 800g tekvice
- 2 vajcia
- 100g ovsených vločiek
- Olej
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- Majoránka, soľ, korenie
Tekvicu nastrúhame najemno, osolíme a necháme postáť, kým nepustí vodu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Zmiešame vajcia a vločky, zmes ochutíme cibuľou, prelisovaným cesnakom, soľou, korením a majoránkou. Tekvicu zľahka vyžmýkame a pridáme do zmesi. Hmotu dôkladne premiešame.
Vyprážame na rozpálenom repkovom oleji, zo zmesi si tvarujeme placky pomocou lyžice. Podávame horúce a chrumkavé.
Placky sa dajú pripraviť aj bez múky a zemiakov. Neveríte? Vyskúšajte!
Pevne verím, že celej vašej rodine bude chutiť. Dobrú chuť! :)
Ako sa vám článok páčil?