Vyskúšajte recepty s tekvicou, ktoré si zamiluje celá rodina!

Vyskúšajte recepty s tekvicou, ktoré si zamiluje celá rodina!

Veron, Katarína Pivarčiová 2. 11. 2021

Pre veľký úspech minuloročného článku o tekvici a receptoch z nej, sme sa rozhodli recepty trošku oprášiť a pridať k nim dva celkom nové. Vyskúšajte aj tekvicové placky bez múky a zemiakov a na výbornú zapekanú tekvicu.

Jeseň je obdobie plné farieb, či už sú to krásne sfarbené stromy, alebo sezónne plody ovocia a zeleniny. A tak ako jeseň, aj obľúbené tekvice majú pestrú škálu farieb, rozmanitú veľkosť, dužinu a chuť. Je to neutrálna zelenina, ktorú je možné pripraviť na slano aj na sladko, a preto je jej využitie veľmi všestranné a vhodné aj pre deti.

TEKVICOVO-MRKVOVÁ POLIEVKA, KTORÁ ZAHREJE A POTEŠÍ ZMYSLY

Tekvicu hokaido umyjeme a nakrájame na kocky. Spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska zalejeme vodou alebo vývarom a dáme variť. Pred dovarením pridáme kúsok nastrúhaného zázvoru. Následne rozmixujeme a pre krémovú chuť môžeme primiešať biely jogurt. Táto polievočka dodá veľa energie a vitamínov a pôsobí pozitívne na celý organizmus.

Na jeseň nič nezahreje lepšie, než výdatná polievka!Na jeseň nič nezahreje lepšie, než výdatná polievka!

Tekvica je plná vitamínov, podporuje imunitu či dokonca pomáha pri chudnutí. Doprajte si ju v tomto období vo všetkých formách a podobách.

RÝCHLE A ZDRAVÉ CESTOVINY S TEKVICOU A PARMEZÁNOM

Na olivovom oleji speníme prelisovaný cesnak, ku ktorému pridáme na kocky nakrájanú tekvicu. Dusíme vo vode, v ktorej sme predtým uvarili cestoviny (typ cestovín podľa preferencie) a pred koncom pridáme parmezán na dochutenie. Následne pridáme cestoviny a všetko dobre premiešame. Na záver môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Voda z cestovín vytvorí s parmezánom akoby omáčku, prípadne môžete pridať rozšľahané vajíčko.

Tekvicové cestoviny sú veľmi zaujímavou a zdravou alternatívouTekvicové cestoviny sú veľmi zaujímavou a zdravou alternatívou

TEKVICOVO-PERNÍKOVÉ COOKIES – DOBRÔTKA PRE MALÝCH AJ VEĽKÝCH

Budeme potrebovať:

  • 100 g masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g tekvicového pyré (najlepšie z tekvice hokaido)
  • 170 g hladkej špaldovej múky
  • 1 ČL perníkového korenia
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL prášku do pečiva

Zmäknuté maslo zmiešame s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a následne zmiešame špaldovú múku, perníkové korenie, škoricu a prášok do pečiva. Všetko spolu zmiešame a vznikne nám lepivé cesto, ktoré následne ukladáme na plech vo forme malých guličiek vytvarovaných lyžičkou. Pečieme na 170 stupňoch asi 20 min. Po vychladnutí ich môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe. Sú mäkučké a deti ich milujú!

Tieto cookies potešia všetky mamy, ktoré sa snažia pre svoje deti vymyslieť zdravé sladkostiTieto cookies potešia všetky mamy, ktoré sa snažia pre svoje deti vymyslieť zdravé sladkosti

ZAPEKANÁ TEKVICA- JEDNODUCHÁ A EXTRÉMNE NÁVYKOVÁ

Budeme potrebovať:

  • 1kg tekvice
  • olivový olej
  • 200g šunky
  • 200g mozzarelly
  • soľ, rozmarín

Tekvicu nakrájame na tenké plátky, plátky poukladáme vedľa seba na veľký pekáč vystlaný papierom na pečenie. Posolíme, posypeme rozmarínom a pofŕkame olivovým olejom. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

Do vymastenej zapekacej misy vrstvíme postupne plátky upečenej tekvice, šunky a syra. Vrstvenie zopakujeme trikrát. Posledná je vrstva syra, ktorá sa nám následne krásne pripečie. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch 25 minút.

Vyskúšajte neobvyklú kombináciu zapečeného syra a krásne sladkej tekviceVyskúšajte neobvyklú kombináciu zapečeného syra a krásne sladkej tekvice

TEKVICOVÉ PLACKY BEZ MÚKY A ZEMIAKOV

Budeme potrebovať:

  • 800g tekvice
  • 2 vajcia
  • 100g ovsených vločiek
  • Olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • Majoránka, soľ, korenie

Tekvicu nastrúhame najemno, osolíme a necháme postáť, kým nepustí vodu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Zmiešame vajcia a vločky, zmes ochutíme cibuľou, prelisovaným cesnakom, soľou, korením a majoránkou. Tekvicu zľahka vyžmýkame a pridáme do zmesi. Hmotu dôkladne premiešame.

Vyprážame na rozpálenom repkovom oleji, zo zmesi si tvarujeme placky pomocou lyžice. Podávame horúce a chrumkavé.

Placky sa dajú pripraviť aj bez múky a zemiakov. Neveríte? Vyskúšajte!Placky sa dajú pripraviť aj bez múky a zemiakov. Neveríte? Vyskúšajte!

Pevne verím, že celej vašej rodine bude chutiť. Dobrú chuť! :) 

Ako sa vám článok páčil?

Veron

Som mama malej Magdalénky, tridsiatnička s detskou dušou, milovníčka palaciniek a dobrej hudby. Rada športujem a spoznávam nové miesta spolu s mojou rodinkou. 

Katarína Pivarčiová

Som hrdou mamou dvoch detí, troch knižiek a jedného voňavého bylinkového záhonu. Milujem dobré víno, pokojný život na vidieku a príbehy, ktoré ma emocionálne vyžmýkajú. Rada ich čítam, rada ich píšem, ale ich prežívanie radšej nechám na druhých. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore