Tipy na rýchle a chutné domáce pečivo iba z niekoľkých ingrediencií!

Tipy na rýchle a chutné domáce pečivo iba z niekoľkých ingrediencií!

Veron 7. 4. 2020

V týchto dňoch asi každý ocení, ak nemusí chodiť každý deň do obchodu. Veď na čo aj, keď si chutné pečivo vieme upiecť aj sami! Veľmi jednoducho, rýchlo a kedykoľvek naň dostaneme chuť. Navyše, môžeme do prípravy zapojiť aj deti a zabezpečiť im tak zábavný a praktický program počas dňa.

HRNČEKOVÝ CHLIEB 🍞

Suroviny:

(1 pohár = 250 ml)

  • 3 poháre hladkej múky
  • 1,5 pohára vlažnej vody
  • 1,5 kávovej lyžičky sušeného droždia
  • 1,5 kávovej lyžičky soli
  • drvená rasca, príp. iné semienka podľa chuti

Postup:

Všetky suroviny spolu v miske premiešame, aby sa dobre spojili. Misku zakryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kysnúť cca 1 hodinu. Keď cesto vykysne, rozohrejeme rúru aj s pekáčom, v ktorom budeme chleba piecť na 230 stupňov.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a chlieb vytvarujeme podľa pekáča, v ktorom sa bude piecť. Preložíme ho na papier na pečenie, s ktorým ho rovno vložíme do rozohriateho pekáča. Pred pečením môžeme chlebík narezať, alebo posypať semienkami podľa chuti.

Zakryjeme pokrievkou a pečieme 30 minúť, potom zložíme pokrievku a pečieme ešte 20 minút, aby sa prepiekla kôrka pekne dozlatista. Upečený chlieb znie po zaklopaní zospodu duto. Po upečení chlieb vytiahneme na mriežku a potrieme studenou vodou. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

TIP: Ak chceme zdravšiu verziu chlebíka, tak môžeme jeden hrnček hladkej múky nahradiť ražnou.

DOMÁCE ROŽKY BEZ KYSNUTIA 🥐

Suroviny:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia, príp. 1 balíček sušeného droždia
  • 25 g rozpusteného masla
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1–2 lyžice mlieka na potretie

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Kým nám kvások nakysne, tak si zmiešame v miske ostatné suroviny. Pridáme kvások a vymiešame hladké nelepivé cesto, ktoré ihneď rozdelíme na polovicu a každú vyvaľkáme na kruh hrubý 3–5 mm. Každý kruh rozdelíme na 4 časti a každú zrolujeme do tvaru rožka od hrubého konca k tenkému. Uložíme spojom dole na papier na pečenie. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, rožky potrieme mliekom a pečieme 15–20 minút. 

Ako sa vám článok páčil?

Veron

Som mama malej Magdalénky, tridsiatnička s detskou dušou, milovníčka palaciniek a dobrej hudby. Rada športujem a spoznávam nové miesta spolu s mojou rodinkou. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore