Kaštieľ v Spišskom Hrhove

Kaštieľ v Spišskom Hrhove je klenotom medzi slovenskými kaštieľmi a pýchou celého regiónu. V 19. storočí ho postavil významný uhorský rod Csákyovcov podľa vzoru francúzskych zámkov. Je realizovaný v novobarokovom slohu s klasicistickými prvkami. V súčasnej dobe tu funguje reedukačné centrum pre mládež. 

Na tento výlet vyrazili aj Tina so Scottym, ktorí vám prinášajú to najlepšie zo svojich zážitkov.

Vždy ma lákali krásne staré budovy. Je to fascinujúci kúsok histórie, ktorého môžeme byť súčasťou. Tento kaštieľ som chcela navštíviť hneď, ako som zistila, že sa nachádza v blízkosti našich výletov. Veľa historických budov na Slovensku však chátra, preto som predpokladala, že i toto je ten prípad. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že kaštieľ je obývaný a slúži ako reedukačné centrum.

Cestou nás postretlo pár problémov. Keď sme konečne našli Spišský Hrhov i samotnú budovu, nevedeli sme nájsť vstup do oploteného objektu. Museli sme kráčať nejakú chvíľu okolo celého oplotenia, kým sme narazili na nejakú bráničku. Tá bola ale zamknutá. Na pozemku sedelo pár mladých dievčat, ktoré si nás všimli a zavolali vedúceho, ktorý nás vpustil dnu. Až on nám ozrejmil situáciu, že v budove je reedukačné centrum, a preto sa brány zamykajú.

Vstup so psom nebol vôbec problém. Po okolí sme sa mohli voľne poprechádzať. Urobiť si pár fotiek a pokochať sa architektúrou. Pri odchode nás znova vyprevadil ochotný pán a rozlúčili sme sa. 

My sme mali šťastie, že počas krásneho počasia sme narazili na niekoho, kto nás vedel vpustiť dnu. Nakoľko sme nadobudli dojem, že ku kaštieľu sa nie je možné dostať bližšie. Je to možné, len musíte zistiť, koho kontaktovať. To i z dôvodu, že dievčenská polepšovňa by sa mala v roku 2019 presťahovať do iných priestorov, takže je neisté, čo bude ďalej so samotným kaštieľom. 

Hore