Uložiť Uložené

Kateřinská jeskyne – jaskyňa, v ktorej môžete zažiť aj koncert

Kateřinská jeskyne je jedna z piatich verejnosti sprístupnených jaskýň v Moravskom krase. Celkovo sa ich tu nachádza viac ako 1100 a je to najvýznamnejšia krasová oblasť v Strednej Európe. V jaskyni sa nachádza najväčší jaskynný priestor, zvaný Hlavný dóm, kde sa vďaka výbornej akustike konajú hudobné a spevácke koncerty.

O svoje dojmy sa s nami podelila mamina Ibíčko. Prečítajte si, ako sa jej v jaskyni páčilo.

Názov jaskyne je spojený s povesťou o pastierke Kateřine. Tá, keď pásla ovečky a prišla búrka, tak sa s nimi schovala do jaskyne a keď búrka prešla, tak s nimi chcela ísť domov, ale jedna chýbala. Zdalo sa jej, že ju počuje zo zadnej časti jaskyne, tak ju išla hľadať, ale cestu späť už nenašla a v jaskyni zomrela.

Na Macoche sme sa ocitli úplne náhodou. Cestou z výletu sme sa chceli zastaviť na jednej priehrade a zámku, ale malý tesne predtým zaspal a tak sme išli ďalej. Odbočka na Moravský kras nás zaujala a tak sme odbočili a týmto rozhodnutím pripravili deťom skvelý zážitok. Ku jaskyni sa dá dostať aj pešo, ale oveľa zaujímavejšie bolo ísť lanovkou a potom vláčikom 22 ku Skalnímu mlýnu a odtiaľ je tu už len asi 500 metrov pešo k jaskyni.

Vchod do jaskyne tvorí gotický portál, ktorým sa dostanete do hlavného dómu, najväčšieho verejnosti prístupného podzemného priestoru v Čechách. Vyniká výbornou akustikou a niekoľkokrát do roka sa tu konajú koncerty. Krátku ukážku púšťajú a je to veľmi úchvatné. Až mi mráz prešiel po tele a nebolo to tými siedmimi stupňami, ktoré sú v jaskyni, ale celkovou atmosférou spojenia hudby a tou krásou dómu. Z hlavného dómu sa pokračuje do novej jaskyne, kde je bambusový lesík vytvorený vzácnymi vysokými stalagmitmi a nasvietený útvar čarodejnice. Prehliadka začína každú celú hodinu a trvá cca 40 minút.

Cestou späť k Skalnímu mlýnu odporúčam sa ešte zastaviť v Dome prírody, ktorého súčasťou je aj kino a herňa pre deti. Je to taká prehliadka Moravského krasu od hlbinného geologického vývoja po súčasnosť.

No a hlavne odporúčam stráviť tu niekoľko dní, aby ste si mohli pozrieť všetky krásy, ktoré táto chránená krajinná oblasť ponúka. My to určite pri najbližšej návšteve napravíme. 

Lajk od maminy Ibíčko

Iba náhodou sme sa dostali do tejto úchvatnej jaskyne a jej najväčšieho, verejnosti prístupného podzemného priestoru v Čechách, v ktorom sa vďaka skvelej akustike konajú úchvatné koncerty.

Hore