Uložiť Uložené

Vysoká pec Sirk – Červeňany

Patrí medzi tri najvýznamnejšie technické pamiatky na železnej trase Gemerom a je súčasťou Európskej železnej cesty. Pec je postavená z lomového kameňa na štyroch mohutných pilieroch o pôdoryse približne 4 × 4 metre. 

Vyskúšané rodičmi

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Andy, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

V obci Sirk, časti Červeňany sa nachádza takmer 14 metrov vysoká pec, ktorá spracovávala železnú rudu z neďalekých železorudných baní v Rákoši a Železníku. Masívna stavba na štvorcovom pôdoryse bola postavená z kameňa v rokoch 1870-1871, rudu spracovávala do roku 1903, ako kultúrna pamiatka bola obnovená v roku 1970.

Dnes si do pece môžete pokojne vojsť otvormi, ktoré v minulosti slúžili na prívod horúceho vzduchu a na odvod vytaveného železa a trosky. Vo vysokej peci prebiehalo prvé spracovanie železnej rudy v procese spracovania na železo, teploty v nej pri spracovaní železnej rudy dosahovali až 2000 °C.

Zaujímavosti:

- technická pamiatka je súčasťou Slovenskej železnej cesty - trasy spájajúcej miesta ťažby železných rúd, výroby a spracovania železa a ďalších kovov,
- názov obce Sirk vznikol podľa slova „sirka“ – zápalka,
- v okolí sa nachádza množstvo technických zaujímavostí, ktoré pripomínajú časy, keď sa v oblasti aktívne ťažila železná ruda (množstvo zaujímavých informácií sa dozviete aj z informačnej tabule umiestnenej priamo pri vysokej peci).

Dostupnosť:

- autom po ceste z Rimavskej Soboty alebo z Revúcej
- miestnym autobusom z Revúcej do obce Sirk

Hore