Viete správne triediť odpad? Otestujte sa!

Viete správne triediť odpad? Otestujte sa!

Živica 22. 4. 2021

Kam patria rolky z toaletného papiera a možno separovať kartónové obaly z vajec? Tieto a podobné dilemy nás pri separovaní odpadu vedia pekne potrápiť. V spolupráci s portálom čierna labuť vám prinášame 10 záludných otázok, ktoré preveria vaše vedomosti o triedení odpadu.

Ako na to? Stačí vziať do ruky ceruzku a papier a za každú správnu odpoveď si zapísať bod (alebo pokojne hviezdičku).

1. Kam mám hádzať staré zubné kefky?

a) Do komunálneho zmesového odpadu

b) Do kontajnera na plasty

c) Odovzdať ich u zubára

Správna odpoveď

2. Kam vyhodiť plastový obal od zubnej pasty či farby na vlasy, keď je tuba síce maximálne vytlačená, ale predsa len obsahuje zvyšky?

a) Je to nebezpečný odpad a patrí na zberný dvor

b) Do žltého kontajnera na plasty

c) Do zmesového odpadu

Správna odpoveď

3. Kam patria obaly z vajec a rolky z toaletného papiera?

a) Do zmesového odpadu

b) Do zberného dvora

c) Do zbernej nádoby na papier alebo bioodpadu

Správna odpoveď

4. Treba oddeliť kovový vrchnák pred vhodením fľaše do kontajnera na sklo?

a) Nie je to nutné

b) Áno, určite

c) Treba odstrániť nielen vrchnák, ale aj kovový krúžok a etiketu

Správna odpoveď

5. Kam patria staré CD nosiče?

a) Do kontajnera na plasty

b) Naspäť do elektroobchodu

c) Na zberný dvor

Správna odpoveď

6. Kam NEhádzať staré vypálené žiarovky?

a) Do komunálneho odpadu

b) Na zberný dvor

c) Odniesť do predajne elektra / predajne so zberným kontajnerom

d) Do skla

Správna odpoveď

7. Kam patrí termopapier, napríklad účtenky alebo cestovné lístky?

a) Do plastov

b) Do papiera

c) Do zmesového odpadu

Správna odpoveď

8. Kam hádzať molitan?

a) Do plastov

b) Do zmesového odpadu alebo na zberný dvor

c) Do zberného dvora ako stavebný odpad

Správna odpoveď

9. Čo robiť s papierovým pohárikmi na kávu, ktoré majú steny zvnútra potiahnuté plastovou vrstvou?

a) Do papiera

b) Do plastov

c) Do zmesového odpadu

Správna odpoveď

10. Treba z plastovej fľaše oddeliť etiketu?

Foto: archív ciernalabut.skFoto: archív ciernalabut.sk

a) Áno, ak je ňou potiahnutá celá fľaša

b) Nie, netreba

c) Áno, treba ju odstrániť vždy

Správna odpoveď

Bonusová otázka: Kam hádzať kartónovú krabicu od pizze?

a) Do zmesového odpadu

b) Do papiera

c) Do kompostu

Správna odpoveď

Správne odpovede: 1 a), 2 b), 3 c), 4 a), 5 c), 6 d), 7 c), 8 b), 9 c), 10 a) 11 a) b) aj c) môžu byť správne

Vyhodnotenie:

9 – 11 bodov: Bravó, triedenie odpadu máte v malíčku! Gratulujeme, vaše znalosti o triedení odpadu sú na vysokej úrovni. Kiežby bolo na svete viac takýchto ľudí. Zdieľajte tento kvíz so svojimi priateľmi a naučte ich triediť správne.

5 – 8 bodov: Ešte sa máte čo učiť, ale ste na dobrej ceste. Len tak ďalej!

0 – 4 body: Triedenie odpadu síce nie je raketová veda, nie je to však ani v mnohých prípadoch úplne jednoduché, čoho dôkazom sú aj vaše odpovede na naše otázky. Veríme, že vám kvíz pomohol naučiť sa niečo nové a svoje základné znalosti pozdvihnúť na superschopnosti.

Náš tip: Myslime všetci vždy nato, že najlepší odpad je ten, KTORÝ NIKDY NEVZNIKNE. Preto premýšľajme predtým, než niečo kúpime a snažme sa zbytočné obaly a odpady minimalizovať. Triedenie je dôležité, ale nulový odpad ešte dôležitejší. Ak sa vám kvíz páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a pomôžte im rozšíriť si obzory!

Kvíz bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou NATUR-PACK, ktorá zabezpečuje triedený zber odpadu v mnohých mestách na Slovensku.

Živica

CEEV Živica je dobrovoľné, vzdelávacie, neziskové, nepolitické a environmentálne občianske združenie. Zameriava sa na environmentálnu, etickú a globálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu pre všetky vekové skupiny. Cieľom CEEV Živica je taktiež ochrana životného prostredia, ľudských práv a práv zvierat, ako aj šírenie myšlienok spravodlivého globálneho obchodu, zdravej výživy, zdravého životného štýlu a duchovného rozvoja človeka.