Odhaľujeme tajomstvo poctivého burgra

Odhaľujeme tajomstvo poctivého burgra

Zľavomat.sk 24. 5. 2021

Kde bolo, tam bolo, v jednej múdrej hlave skrsol raz nápad, vytvoriť pokrm v tvare placky z mletého mäsa. A keďže to bolo poriadne dávno, o pôvode jedla, ktoré si získalo milióny prívržencov na celom svete, sa dnes môžeme len hádať. Jedni tvrdia, že burger pochádza z nemeckého mesta Hamburg, Američania sa zas bijú do pŕs, že nadupaný sendvič bol ich nápad. Taliani dajú svoj temperament do ohňa za to, že mäsové placky poznali už v Rímskej ríši…

Názov hamburger je odvodený od mesta Hamburg, ktoré sa preslávilo chovom hovädzieho dobytka.Názov hamburger je odvodený od mesta Hamburg, ktoré sa preslávilo chovom hovädzieho dobytka.

Fenomén, ktorý nemá obdoby

Nech je to tak či onak, burger je fenomén, ktorému ťažko odolať. Milujú ho ľudia po celom svete a len Američania skonzumujú okolo 50 miliónov burgrov ročne. Burger má dokonca svoj vlastný sviatok v kalendári, Medzinárodný deň hamburgerov, ktorý pripadá na 28. mája.

S jeho popularitou sa môže porovnávať snáď len slávna pizza, ktorá slávi svoj deň 9. 2. Na internete sa vedú polemiky priaznivcov oboch táborov o tom, ktorá z týchto pochúťok je zdravšia. Obe jedlá si totiž zvyknú pri donáškach i pri objednávkach v reštaurácii konkurovať.

Odpoveď na otázku závisí hlavne od zloženia jedla. No všeobecne možno povedať, že burgre sú bohatšie na bielkoviny, železo a zinok, pizze zas obsahujú viac vitamínu A, C, vitamínov skupiny B a vápnika. Obsahom nasýtených tukov sú na tom približne rovnako. Tak si vyberte – zrejme však nakoniec aj tak vyhrajú chuťové bunky nad matematickými rébusmi.

Domáci burger verzus pochúťka od majstrov

Ak ste si skúšali burger niekedy pripraviť doma, tak viete, že nie každý pokus dopadne na výbornú. Je potrebné vybrať správny typ mäsa, vhodne ho ochutiť a ugrilovať tak, aby sa nerozpadalo či nebolo suché. Tuk by mal v mäse tvoriť okolo 20 %, inak by bola placka príliš suchá.

Nemenej dôležitá je kvalita pečiva. Žemle by mali byť nadýchané ako cukrová vata, žiadna „guma“, ako to poznáme zo supermarketu. Ako to teda zvládajú profesionáli?

Aké je tajomstvo šťavnatého mäsa v hamburgeri? 80 % mäsa, 20 % tuku.Aké je tajomstvo šťavnatého mäsa v hamburgeri? 80 % mäsa, 20 % tuku.

Základom je kvalitné mäso

Poctivý burger je hlavne o mäse. V burgri sa nechceme zahryznúť do žiadneho polotovaru, ale do zdravého mäsa, ktoré neobsahuje antibiotiká či rastové hormóny. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú mäsožrúti. Zjeme okolo okolo 80 kíl mäsa ročne, čo nie je málo. Pri takej kvantite je ale namieste otázka, či ide vždy o mäso kvalitné, alebo pochybného charakteru.

Svetová spotreba mäsa je vysoká a tak by sme sa mali riadiť pravidlom: radšej menej, ale kvalitne. A práve kvalita mäsa je to, čo povyšuje burger, pôvodne lacné streetfood jedlo na delikátny gastro zážitok. Takto to robia aj úspešnej sieti Regal Burger, kde si na výbere surovín dávajú naozaj záležať.

Naše mäso pochádza zo slovenskej farmy Krava&CO, ktorá chová hovädzí dobytok na otvorených lúkach. Neobsahuje antibiotiká, či rastové hormóny, chemické zmäkčovadlá alebo iné prímesy. Jeho kvalitu pravidelne kontrolujeme priamo pri procese výroby. Používame 100 % hovädzie mäso alebo trhané bravčové mäso.

Príprava burgra nie je zložitá, ale práve mäsová placka je to, čo sa dá pokaziť. Napríklad aj nevhodným dochutením. Profesionáli zo siete Regal Burger radia koreniť a soliť mäso počas príprav len na povrchu a tesne pred grilovaním. Jeho chuť tak potom ostane výrazne mäsová a korenie ju neprebije.

Mäso by sa malo grilovať 2,5 min pri teplote 200°C na kontaktnom grile. Na gril by nemalo ísť studené priamo z chladničky, odporúča sa radšej počkať, kým bude mať izbovú teplotu. Keď sú už placky na grile, otočiť by sme ich mali maximálne raz.

Burger Special, najpredávanejší burger siete Regal Burger, obsahuje 100 % hoväzdie mäso, kandizovanú slaninu, šalát, paradajku, cibuľu a špeciálnu majonézu.Burger Special, najpredávanejší burger siete Regal Burger, obsahuje 100 % hoväzdie mäso, kandizovanú slaninu, šalát, paradajku, cibuľu a špeciálnu majonézu.

Žemľa ako poézia

Správny burger, to je komplexný zážitok. Darmo bude mäso ako z výkladu, keď pečivo bude tvrdé, gumové či bez chuti. Polotovary nemajú v luxusnom burgri čo robiť. Dobre upečená žemlička má chutiť tak, že by ste si na nej pochutnali aj na raňajkách s obyčajným maslom a džemom. Jednoducho jedna báseň.

V sieti Regal Burger okrem famóznej brioškovej maslovej žemle ponúkajú aj bezlepkové žemličky pre celiatikov.V sieti Regal Burger okrem famóznej brioškovej maslovej žemle ponúkajú aj bezlepkové žemličky pre celiatikov.

A je to možno trochu mätúce, ale ideálna chuť je trošku sladkastá. Tak, ako keď do palaciniek pridáte štipku soli, do burgrovej žemle patrí štipka cukru. Svoje o tom vedia aj spomínanej sieti burgrární, kde okrem chuti myslia aj na zákazníkov s intoleranciou lepku:

Dobrá žemľa je čerstvá, chrumkavá a trošku sladká. Žemle pečie náš dvorný pekár podľa tajnej receptúry – nie raz, ale hneď dvakrát denne! A pretože myslíme na všetkých, ktorým príroda nenadelila schopnosť spracovať lepok, tak okrem famóznej brioškovej maslovej žemle ponúkame aj bezlepkové žemličky pre celiatikov.

Všetky chute spolu spája správne zvolená omáčka alebo majonéza. V sieti Regal Burger si pripravujú vlastné omáčky a majonézy priamo na prevádzkach. Sú medzi nimi špeciálna majonéza, chipotle majonéza, avokádová majonéza i špecialita – hríbová majonéza.

Zelenina ako zo záhradky od babičky

Chrumkavá karamelizovaná cibuľka, čerstvý šalát, čerstvá zelenina plnej chuti a to všetko korunované lahodnou omáčkou. Takto to má v poctivom burgri vyzerať. Zvädnutý šalát, nedozreté, prezreté avokádo či paradajky bez chuti nemajú by mali byť tabu. Burger totiž už dávno nie je lacné či nezdravé jedlo. Dnes je to dnes plnohodnotné jedlo, zložené z tých najkvalitnejších surovín. Aj v sieti burgrární Regal Burger hovoria o transformácii na tzv. „fast casual“:

Náš koncept sa volá „Fast Casual“ – rýchly ako fastfood, kvalitný ako prvotriedna reštaurácia A presne takí sme . Čerstvé žemle, čerstvá zelenina, čerstvé omáčky každý deň. A v neposlednom rade vysoká kvalita a čerstvosť mäsa. Všetka naša zelenina je vždy čerstvá a starostlivo vyberaná. Syr berieme priamo z Holandska. Aj vďaka tomu, že nám záleží na tom, čo naši zákazníci jedia, sme úspešní už 8. rok.

V Regal Burgri si môžete objednať hranolky zo zemiakov, ale aj z batátov. Oboje sú 2 x pražené v rastlinnom oleji, ktorý neobsahuje žiadny palmový olej, toxíny, alergény ani GMO suroviny.V Regal Burgri si môžete objednať hranolky zo zemiakov, ale aj z batátov. Oboje sú 2 x pražené v rastlinnom oleji, ktorý neobsahuje žiadny palmový olej, toxíny, alergény ani GMO suroviny.

8 minút. Toľko trvá, kým sa s priateľmi dočkáte vášho burgra v prevádzkach obľúbenej siete Regal Burger.8 minút. Toľko trvá, kým sa s priateľmi dočkáte vášho burgra v prevádzkach obľúbenej siete Regal Burger.

A ešte malá rada pre tých, ktorí sa radi stravujú zdravo a pri burgroch váhajú: aj vy si môžete burger dopriať bez výčitiek. Pripravte alebo objednajte si ho so zeleninovým šalátom a rozdeľte sa s priateľmi napoly. Ak si ho doprajete raz za pár týždňov a v čase obeda, vašej štíhlej línii ani zdraviu určite neuškodí. Prípadne vyskúšajte úžasné spojenie chutí vo vegetariánskej verzii. Dokáže prekvapiť!

Chcem zážitok z Regal Burgru

Ako sa vám článok páčil?

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore