Vianočné pečenie s receptami od babičky

Vianočné pečenie s receptami od babičky

Mamma 20. 12. 2018 Zdieľať

Pečenie vianočného pečiva nemusí vyzerať, ako nočná mora pre matku, ktorá nevie čo skôr. Ak si všetko správne zorganizujete môže z toho byť super víkendová zábava pre deti, ktoré tak nie len zabijú nudu, ale navyše budú mať aj pocit dôležitosti a užitočnosti. My sme sa tento rok dali na pečenie vianočného pečiva v predstihu ale s overenými babičkinými receptami.

Ako prvé a samozrejme najdôležitejšie je mať približnú predstavu o tom, čo všetko by človek chcel upiecť a koľko, nachystať si potrebnú výbavu ako sú rôzne druhy múk, rastlinných tukov, cukrov atď. ale bez čoho by vianočné pečenie neexistovalo sú vykrajovačky a formičky. U nás to na začiatku vyzeralo asi takto.

Nakoľko takmer každé cesto na pečivo je potrebné nechať určitú dobu odpočívať v chladničke, začala som s prípravou toho cesta, ktoré tam potrebovalo najdlhší pobyt a to bolo práve to na medovníčky, nakoľko je vhodné aby odpočívalo aspoň 2 hodinky.

Potrebovala som naň: 160g medu, 160g kryštálového cukru, 120g rastlinného tuku na pečenie, 500g hladkej múky, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 kávovú lyžičku mletej škorice, ku ktorej som pridala aj lyžičku perníkového korenia a 2 vajcia.

Postup je trošku náročnejší na čas, ale odmenou sú medovníčky, ktoré môžete konzumovať ihneď po dopečení lebo sú krásne mäkučké. Do malého hrnčeka som dala med, cukor a tuk na pečenie, ktoré som pri občasnom miešaní nechala prevrieť a odstavila som si to bokom, ideálne je, ak si to viete dať niekam na balkón alebo parapetu, aby to skôr vychladlo. V miske som si zatiaľ zmiešala múku (tak ako to robila moja babka, vždy keď niečo pečiem tak múku preosejem cez sito), so sódou bikarbónou, škoricou a korením. Ak zmes, ktorú sme dali vychladiť už má cca izbovú teplotu, môžeme ju priliať do múky (budete cesto miesiť rukami, aj preto nie je veľmi dobré ak je ešte príliš horúca) nakoniec sme pridali dve vajíčka. Cesto som následne spracovávala rukami až kým z neho nebola konzistentná hmota, ktorú som zabalila do fólie a dala na dve hodinky do chladničky. (Ak nemáte fóliu, môže byť aj klasické mikroténové vrecko).

Rozhodli sme sa urobiť aj škoricové sušienky, nakoľko nám veľmi chutia. Príprava je tiež ultra jednoduchá. Dáme si do misky 250g hladkej múky, 90g práškového cukru, 125g masla, 1 vajce, 2poloievkové lyžice medu a 1 lyžičku škorice, všetko opäť rukami vypracujeme na jednotné cesto a dáme na hodinu vedľa cesta na medovníky.

Po týchto dvoch sme sa pustili na ďalšie a to sú kokosové rožky, na ktoré potrebujeme: 250g kokosu, 250g hrubej múky, 500g práškového cukru, jeden margarín na pečenie a polovicu prášku do pečiva. Všetko spolu zmiešame a snažíme sa vypracovať hmotu, upozorňujem, že tá však nebude až taká konzistentná, ale nakoľko toto pečivo sa dáva do formičiek až tak to nevadí, hotové cesto necháme v chladničke 30 minút.

A na záver cesto, ktoré si nepotrebuje poležať na to, aby ste ho mohli šupnúť do rúry. Linecké cesto sa skladá z 250g margarínu, 400g hladkej múky, 2 žĺtkov (bielka si odložte na zdobenie medovníčkov), prášku do pečiva, citrónovej kôry, 1 vanilkového cukru, štipky soli a 150g práškového cukru. Všetky ingrediencie zmiešame v rukách na tuhé cesto, ktoré si potom vyvaľkáme na 2–3mm hrúbku a následne vykrajujeme požadované tvary bez aj „s dierkou“. Radím priebežne kúsky počítať, aby ste si ich potom mohli „zlepiť“.

Ja osobne som pracovala s troma plechmi naraz, jeden bol v rúre, na druhý som si zatiaľ pripravovala cesto a na poslednom sa chladlo to, ktoré bolo práve vytiahnuté z rúry.

Tu už prichádzajú na pomoc aj deti. Linecké cesto, ktoré povykrajovali sa pieklo pri teplote 180stupňov, následne sme vybrali z chladničky škoricové cesto. To sme tiež vyvaľkali na hrúbku cca 4mm, vykrojili z neho srdiečka a otlačili nápis „Vianoce“ a tak isto piekli pri teplote 180 stupňov. Medzitým deti napĺňali formičky na kokosové rožky. Naplňte si ich tak „zarovno“, lebo sa pečením pri teplote 150stupňov nafúknu. Posledné prišli na rad medovníky, ktoré v hrúbke cca 5mm a vykrojené do tvaru panáčikov, vločiek a stromčekov pečieme pri teplote 180 stupňov.

Všetky koláčiky sledujeme, nakoľko každá rúra je iná a čas pečenia sa preto môže líšiť, väčšinou však cca 8 minút. Keď už je všetko napečené, rožteky deti namáčali do roztopenej čokolády. Tie väčšie hádam zvládnu medovníčky ozdobiť vyšľahaným práškovým cukrom s bielkami (čím viac cukru, tým hustejšia poleva). Linecké cesto natrieme džemom a potom spojené s hornou časťou obalíme v práškovom cukre. Nám osobne chutili aj ako čisté keksíky, tak sme si pár nechali „len tak“. A výsledok …ten chutil všetkým, veríme, že bude aj vám. 

Mamma

Mamma

Som mama štyroch detí a preto u nás nikdy nie je nuda a vždy vymýšľame niečo nové.