5 tipov na rýchly obed alebo večeru, ktoré zvládnete do 30 minút

5 tipov na rýchly obed alebo večeru, ktoré zvládnete do 30 minút

Gábi - recepty dětem 12. 6. 2020 Zdieľať

Máte toho veľa a na varenie vám nezostáva čas ani energia? Chcete si odpočinúť a netráviť celý večer v kuchyni? Spolu s Gábi z blogu Recepty dětem sme pre vás pripravili 5 tipov na obedy a večere, ktoré vám budú chutiť a hlavne – zvládnete ich do pol hodiny. Všetky recepty sa tiež dajú veľmi jednoducho obmieňať. Ako to? Zásluhu na tom majú pestá! 

Využitie pesta v kuchyni

Táto časť by sa dala sama o sebe spísať do malej knihy. Pesto sa totiž hodí do polievok, pomazánok, k mäsu i ako výborné „dochucovadlo“ do vegetariánskych jedál. A tým nekončíme. Pestom sa blysnete tiež pri občerstvení na párty. Skúsim spísať teda aspoň hlavné nápady, kam môžete pesto pridať. 

  • Do rýchlych nátierok – ako základ skvelo poslúži Lučina, čerstvý syr, tvaroh…
  • Do polievok – hlavne do tých krémových
  • Na cestoviny – či už varíte špagety, penne, alebo gnocchi
  • K pečenému a grilovanému mäsu
  • Do rizota – stačí pripraviť základné rizoto a pridať obľúbené pesto a máte dokonalé jedlo
  • Na pizzu 
  • Do šalátov
  • K rybe – zvlášť s lososom a pstruhom si rozumejú
  • K pečenej a grilovanej zelenine
  • Ako súčasť párty občerstvenia
  • Na suchú topinku/toast – pomazať a pridať napr. na mozzarellu 

Čo je to pesto?

Pôvod pesta by sme našli v severnom Taliansku, v oblasti Ligurie. Jeho názov je odvodený od slova pestare, čo znamená tĺcť/mlátiť. Už to nám napovedá, akým spôsobom sa pesto vyrába. Tradičná príprava totiž spočíva v rozdrvení a trení bazalky v mažiari. Pridaním parmezánu, píniových orechov, olivového oleja, soli a cesnaku potom získame toľko zbožňované bazalkové pesto. 

Talianská kuchyňa si zakladá na minimálnom počte surovín a bohatej chuti. My ostatní z toho potom ťažíme u nás v kuchyni a práve vďaka pestrosti nezostávame iba pri bazalkovom peste – zvládneme ho pripraviť takmer z každej bylinky a tiež napríklad zo sušených paradajok. 

Bazalkové, rajčinové alebo chilli 

Pesto môžete pripraviť takmer z čohokoľvek. My sme doma ochutnali tieto varianty: bazalkové, z dyňových semienok, rukolové, zo sušených paradajok a chilli Habanero. Najväčším favoritom (nie len pre mňa) bolo pesto zo sušených paradajok, ktoré milujem a kupujeme ich vo veľkom. Vďaka tomu už poznám rozdiely v chuti, ktoré spôsobuje kvalita paradajok a oleja. Tu som bola milo prekvapená, pretože som cítila chuť dokonalo zrelých paradajok a výborného oleja.

Bazalkové i rukolové pesto - dokonalosť sama o sebe. Deťom chutilo viac to bazalkové, ale i rukolu som im úspešne prepašovala do jedla. Pesto z dyňových semienok bolo tiež veľmi chutné, prišlo mi ale dosť výrazné. Najviac sa mi hodí k dochuteniu polievok a do šalátov. V neposlednom rade musím spomenúť Chilli Habanero - papričku, do ktorej sa po prvom ochutnaní zamiluje každý, kto má rád ostrejšie jedlá. Stačí skutočne málo a vaše jedlo dostane poriadne grády. Vzhľadom na to, že práve kojím, zostávam skutočne pri malom množstve. Toto pesto si chválilo i naše mužské osadenstvo. Ak máte v rodine milovníka chilli, určite mu s tým urobíte radosť. 

Radi experimentujete? Vyskúšajte prírodné chilli omáčky

Kuracie prsia s bazalkovým pestom a mozzarellou 

Až sa hanbím, že vám sem dávam tak jednoduché recepty, ale keď tento variant ochutnáte, dáte mi za pravdu, že v jednoduchosti je krása. A v dobrých ingredienciách chuť! 

Ingrediencie na 1 porciu:

1 stredne veľké kuracie prsia, 1/2 mozarelly, 1/2 kávovej lyžičky bazalkového pesta, štipka čerstvej mletej soli

Ako postupovať: 

Mäso narežeme na 3 miestach tak, aby vznikla „kapsa“ a aby sa celé nepretrhlo. Ľahko ho osolíme a do narezanej kapsy natrieme bazalkové pesto a vložíme plátok mozzarelly. 

Kuracie prsia rozložíme na plech s papierom na pečenie a vo vopred vyhriatej rúre ich pečieme na 200 °C po dobu 20 – 25 minút (podľa veľkosti mäsa). Kuracie mäso musí byť poriadne upečené! Nesmie zostať ružové. 

Cestoviny s rajčinovým pestom

Ďalší z nenáročných receptov, ktorý sa dá podľa chuti obmieňať. Môžete si ho pripraviť na rôzne spôsoby – s pridaním nasekaného cesnaku, sušených rajčín, strúhaného parmezánu a bazalkového pesta. 

Tip: Odporúčam kúpiť kvalitné cestoviny, ideálne priamo talianské, aby ste si skutočne pochutili ako niekde pri mori. 

Ingrediencie:

1 balenie cestovín, 1 pesto zo sušených rajčín (cca 80 g), 200 g slaniny vcelku, cca 100 g čiernych olív, čerstvá bazalka (podľa chuti) 

Ako postupovať:

Cestoviny si uvaríme podľa klasického postupu (vo vriacej osolenej vode). Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme na panvici. Olivy nakrájame na plátky a bazalku nasekáme. Cestoviny premiešame s pestom, slaninou, olivami a bazalkou a môžeme podávať.

Rýchla pomazánka s pestom

Premýšľate nad tým, čo rýchleho pripraviť na večeru? Táto pomazánka je taká jednoduchá, že sa to snáď nedá považovať ani za recept. Bola by ale škoda, keby ste ju nevyskúšali. 

Lučina sa dá vymeniť za Gervais/tvaroch/čerstvý syr a pesto si pridajte podľa chuti. 

Ingrediencie:

1 veľké balenie prírodnej Lučiny, 1/2 kávovej lyžičky chilli pesta, štipka čerstvej mletej soli 

Ako postupovať:

Všetko zmiešame a namažeme na obľúbené pečivo (v našom prípade na domáci chlieb). 

Krémová cesnaková polievka s chilli pestom

Milujeme krémové polievky. Z hrášku, karfiolu, koreňovej zeleniny… Tých možností existuje naozaj veľa. Pri podávaní potom odporúčam pridať práve trochu pesta, ktoré príjemne podčiarkne výslednú chuť a naviac vyčaruje i podstatne krajší tanier. 

Tip: Ako bonus pridajte napríklad krutóny z pečiva alebo zeleniny. 

Ingrediencie:

20 g masla, pár kvapiek olivového oleja, 4 + 1 strúčik cesnaku, 8 väčších zemiakov, 700 ml zeleninového vývaru, čerstvé mleté korenie a soľ, pesto (pre dospelých chilli/ pre deti rajčinové).

Ako postupovať: 

Strúčiky cesnaku ošúpeme, 4 nakrájame na kúsky, posledné si necháme zatiaľ bokom. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. 

Rozpálime si hrniec, rozpustíme maslo a pridáme pár kvapiek olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak. Miešame počas celej doby, aby sa nám nepripálil. Potom pridáme zemiaky, zalejeme vývarom, iba zľahka osolíme a necháme variť, dokým zemiaky nezmäknú. 

Prelisujeme posledný piaty strúčik cesnaku, rozmixujeme tyčovým mixérom a ochutnáme, či je treba polievku dosoliť. Myslíme na to, že ešte pridáme pesto, takže soľ pridávame opatrne.

Tip: Pre dospelých odporúčam v dobe viróz pridať chilli pesto, pre deti zase pesto zo sušených rajčín. 

Vyberte si zdravé oleje na dokonalú prípravu jedál

Slané krekery s pestom 

Ingrediencie:

250 g hladkej múky, 1/3 kávovej lyžičky soli, 80 g nastrúhaného syru (napr. parmezán/Grand Moravia), 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla, pár kvapiek olivového oleja, cca 70 ml plnotučného mlieka, hladká múka na pomúčnenie dosky

Ako postupovať:

Zohrejeme si trúbu na 180 °C a pripravíme si 2 plechy s papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, soľ a nastrúhaný syr (na jemnom strúhadle!). Primiešame rozpustené maslo, pár kvapiek olivového oleja a postupne prilievame mlieko, aby sa cesto spojilo. 

Prenesieme cesto na pomúčnenú dosku, na ktorej ho ručne spracujeme tak, aby bolo konzistentné. Rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na tenký plát, ktorý opatrne prenesieme na plech s papierom na pečenie. Radielkom plát nakrájame na štvorčeky/obdĺžniky. Pečieme zhruba 10 minút a necháme vychladnúť. 

Prajeme vám dobrú chuť!

Dolaďte dobré jedlo kvalitným slovenským vínom

Pozn.: Článok je krátený, prevzatý z online magazínu partnerskej spoločnosti Slevomat.

Gábi - recepty dětem

Gábi - recepty dětem

Blogerka Gábi má dve deti, žije na dedine, má slabosť pre lokálne a sezónne suroviny, kvalitnú kávu, víno a dobré jedlo. Viac než šesť rokov píše blog Recepty dětem, tri roky po sebe bola v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).