Hrad Hrušov – impozantná zrúcanina

Je to zrúcanina gotického hradu postaveného v 13. storočí. Leží vo výške 488 m n. m. na strednom vrchole kremencového hrebeňa pohoria Tribeč. Začiatkom 18. storočia bol zničený cisárskou armádou. Dodnes sa však zachoval ako zrúcanina na pôvodnom pôdoryse. 

Tento výlet si odskúšala aj Tina, ktorá vám tento krásny skvost priblíži.

Na toto miesto som sa chcela vydať už veľmi dlhú dobu. Po prvýkrát som hrad Hrušov uvidela na obrázku a oslovil ma natoľko, že som ho túžila navštíviť. O to väčšiu radosť som mala, keď som zistila, že sa nachádza na našom krásnom Slovenku.

A musím povedať, že tento výlet bol správnou voľbou. Aj keď je to v súčasnosti iba zrúcanina hradu, patrí medzi najkrajšie, ktoré som kedy videla. Aktuálne tu prebieha rekonštrukcia, avšak po hrade sa dá pohybovať bez veľkých obmedzení. Z hradieb je veľmi dobrý výhľad na okolitú krajinu.

Z parkoviska /autobusovej zastávky sa k zrúcanine dostanete po pol hodinovej prechádzke. Začína sa prudším stúpaním cez les. Cestou natrafíte i na pomník Dr. T.G. Masaryka, ktorý údajne veľmi rád toto miesto navštevoval. Pod samotným hradom je turistický prístrešok, kde je možné aj opekať. Vďaka umiestneným náučným tabuliam sa dozviete množstvo informácii o histórii hradu.

Plánujete výlet? Inšpiráciu na ďalšie krásne miesta v Nitrianskom kraji nájdete v článku Kam na výlet v Nitrianskom kraji? Tipy na očarujúce miesta, hrady aj atrakcie pre deti

Hore