Uložiť Uložené

Straník – miesto pre milovníkov lietania

Straník nie je iba obyčajný kopec, z ktorého uvidíte mesto Žilina ako na dlani. Stretávajú sa tu najmä milovníci lietania. Je to totiž ideálne miesto na paragliding, ako jedno z mála na Slovensku. Ak túžite spojiť turistiku s ďalším obohacujúcim zážitkom, určite navštívte práve toto miesto. 

Na tento výlet vyrazila aj Tina, ktorá si tu i zalietala paragliding.

Toto miesto som navštívila viac krát, napriek tomu tu stále rada vraciam. Na Straník sa dá dostať zo Žiliny, Tepličky nad Váhom i Zástrania. Každá túra je však rôzne dlhá a časovo náročná. Pokiaľ chcete vziať rodinku na krátku prechádzku, odporúčam výlet začínať až v Zástraní.

Nedávno na vrchole vybudovali turistickú lávku, ktorá jemne levituje nad terénom a turistický prístrešok. Ten je zaujímavý svojim architektonickým spracovaním, vďaka ktorému vyhral v prestížnej súťaži. To najkrajšie, čo tu ale môžete nájsť je dokonalý panoramatický výhľad na Žilinu, Malú Fatru, Terchovskú dolinu a široké okolie.

To však stále nie je všetko. Pre mnohé faktory, tento vrchol poskytuje tie najlepšie podmienky na Slovenku pre vzlietanie paraglidistov, preto je veľká pravdepodobnosť, že tu na nejakého odvážlivca i natrafíte. Tento šport ma veľmi fascinuje, preto som si ho vždy chcela vyskúšať. Po prvý krát to bolo práve tu, vďaka Zľavomatu, ktorý takéto lety ponúka. Je to úžasný zážitok, pre všetkých, ktorí sa neboja skúšať nové veci. I ja sama by som si to rada znova zopakovala a vzlietla nad túto prekrásnu krajinu.

Sledovať ako prebieha vzlet a samotné lietanie je perfektné divadlo pre tých, ktorí sa na takýto adrenalínový zážitok úplne necítia. Keď je dobrý vietor, často tu vidieť i deti púšťajúce šarkany, ktoré si tiež chcú prežiť tú radosť z lietania.

Hore