Zrúcanina Turniansky hrad – perla Slovenského krasu

Turniansky hrad je zrúcanina, ktorá sa nachádza nad obcou Turňa nad Bodvou. Umiestnený je na krasovom kopci a jeho ruiny sa už z diaľky vypínajú na kopci. Prvé zmienky sa datujú do prvej polovice 13. storočia – obdobia tatárskych vpádov. Pomenovaný je podľa rodu Turnianskovcov, ktorým hrad patril. Ich zásluhou sa zrenovoval a zväčšil. Patril im až do doby, než ich rod vymrel. 

Na tento výlet vyrazili aj Tina so Scottym, ktorí vám prinášajú z neho to najlepšie.

Náš pôvodný plán bol prejsť po modrej turistickej značke ponad Zádielsku tiesňavu, avšak viac nás oslovila zrúcanina týčiaca sa na malom vŕšku. Odbočili sme z modrej značky a išli sa pozrieť na zrúcaninu Turnianskeho hradu.

Prostredie a vegetácia, ktorá ho obklopovala pripomínala prímorskú hradbu niekde v Chorvátsku. Veterné prostredie tento pocit ešte viac umocnilo.  Na to, že ide o vyhľadávanú turistickú atrakciu poukázalo množstvo návštevníkov, ktorí skúmali tieto hradby. Narazili sme na rodiny s deťmi, zamilované páriky i psičkárov.

Množstvo pripraveného stavebného materiálu nasvedčoval tomu, že tu čoskoro začne prebiehať rekonštrukcia hradu. Je to skvelý pocit vedieť, že si vážime toho, čo máme a nechceme to nechať len tak zaniknúť, najmä keď je to kus našej histórie. 

Hore