Uložiť Uložené

Náučný chodník Paradajs

Turisticko-náučný chodník má charakter expozície situovanej v prírodnom prostredí okolia vrchu Paradajs, najvyššieho vrchu Hodrušskej hornatiny. 

Vyskúšané rodičmi

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Tami, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

Hľadáte nenáročnú turistiku s deťmi v oblasti Štiavnických vrchov? Okrem populárneho Sitna určite vyskúšajte náučný chodník Paradajs. Chodník má celkom 19 zastávok s informačnými tabuľami, ktoré vám prinesú poznatky o geologickom zložení Štiavnických vrchov a histórie baníctva.

Začiatok, ako aj koniec chodníka je v sedle Červená studňa. Ide teda o okruh s celkovou dĺžkou 4,2 km a prevýšením približne 140 metrov. Zvládnete ho aj s malými deťmi. Okrem informačných tabúľ na chodníku nájdete aj studničky s pitnou vodou, viacero oddychových lavičiek a krásne panoramatické výhľady. Počas túry môžete odbočiť aj k vyhliadkovému bodu na vrchu kopca Paradajs. Ide o najvyšší vrch Hodrušskej hornatiny. Zaujímavý je určite aj kamenný kruh pripomínajúci Stonehenge v časti Rosniarky. Navyše je odtiaľto krásny výhľad na celú Banskú Štiavnicu.

Celý okruh vám zaberie približne 2 hodiny, v závislosti od toho ako dlho sa zdržíte pri jednotlivých zastávkach. Chodník má celoročné využitie, v zime sa dá absolvovať aj na bežkách.

Hore