Uložiť Uložené

Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala pri Starej Ľubovni

Pri meste Stará Ľubovňa vyrástlo v roku 2022 najväčšie bludisko v strednej Európe. Záhrady majú rozlohu viac ako 11 000 m2. Bludisko Čertova skala je s rozlohou 6400 m2 najväčšie svojho druhu v strednej Európe. Na areáli sa ešte pracuje a v priebehu leta 2022 by mali pribudnúť zábavné prvky, sochy, lavičky a dobrodružná hra. 

Viktorine záhrady

Pri vstupe do záhrad vás privíta skupina stromov, ktoré majú v budúcnosti vytvoriť tienistý lesík. V tomto priestore sa nachádza niekoľko rôznorodých zábavných prvkov, ktoré potešia nielen deti, ale aj starších.

Za lesíkom je rozľahlá lúka, ktorá je určená na rôzne voľnočasové aktivity, napr. piknik, šport či pozorovanie hviezd. Zároveň táto plocha slúži na kultúrne podujatia akými sú koncerty, divadelné vystúpenia alebo letné kino.

Najväčšiu časť záhrad tvorí bludisko, okolo ktorého je chodník lemovaný záhonmi kvetov, bylín a rôznych rastlín. Pri prechádzke týmito uličkami vás príjemne prekvapia, a čosi aj naučia, voňavý záhon aromaterapia, bylinky z babičkinej predzáhradky a množstvo iných pestrofarebných kvetov.

Oddýchnuť si môžete na drevených vyrezávaných lavičkách pod starodávnymi lampami, ktoré záhradám dodávajú tú správnu romantickú atmosféru. V areáli sa nachádzajú toalety, je tu možnosť malého občerstvenia (káva a pod.)

V bludisko môžete aj získať titul

Bludisko Čertova skala ani zďaleka nie je len o nájdení tej správnej cesty von, každý návštevník sa v bludisku stáva učňom, ale len tí najchytrejší môžu získať titul Ľubovnianskeho rytiera alebo Ľubovnianskej dámy.

Bludisko je rozdelené na 9 častí, každú z nich obýva jeden z deviatich majstrov, ktorí kreatívnymi úlohami učňom odovzdávajú svoje skúsenosti a pomáhajú im nájsť cestu do stredu bludiska, kde ich za odmenu čaká krásny výhľad na Ľubovniansky hrad z vyhliadkovej veže – Čertovej skaly.

Majstrami sú postavy z povesti o Čertovej skale, ktorá rozpráva príbeh o tom, ako sa musel budúci hradný pán kvôli výstavbe hradu naťahovať s diablom – ten naňho chcel neskôr hodiť balvan, ktorý sa v podobe skalnej ihly nachádza na brehu rieky Poprad neďaleko obce Chmeľnica, jeho abstraktnou kópiou je vyhliadková veža v strede bludiska.

Inšpirácia ľadovým labyrintom v Zakopanom

Prvotná myšlienka vytvorenia mestskej záhrady s bludiskom vznikla v roku 2017, kedy inšpirovaný ľadovým labyrintom v poľskom Zakopanom začal na projekte pracovať vtedy len 22-ročný rodák zo Starej Ľubovne. Záhrady sa rozhodol pomenovať po svojej manželke a spolu s rodinou a priateľmi sa mu podarilo nápad po niekoľkých rokoch práce zrealizovať.

Parkovanie a otváracie hodiny

Parkovať je možné priamo pri vstupe do parkoviska, počítajte však s tým, že pôjdete po nespevnenej a úzkej kamenistej ceste. Alternatívou je zanechať auto na Levočskej ulici pri VPS a odtiaľ sa presunúť asi pol kilometra pešo.

Záhrady sú otvorené od pondelka do nedele v čase od 10:00 do 20:00 h.

Vstupné

Do areálu Viktóriiných záhrad je vstup bezplatný, spoplatnený je iba vstup do bludiska (počas podujatí môže byť vstupné upravené).

  • Dospelý: 6 €
  • Dieťa 6–14 rokov / Senior (60 a viac rokov) / ZŤP: 4,00 € /vstup
  • Dieťa 5 a menej rokov: zdarma
  • Rodinný vstup (2 x dospelý, 2 x dieťa): 16,00 € /vstup + 3€ každé ďalšie dieťa

Čo navštíviť v okolí?

Lajk od Andrey

"Niektorí ľudia prejdú bludiskom za 45 minút, ale stretli sme aj partiu mladých, ktorí sa nevedeli vymotať dve hodiny. Čiže je to cekom pekná zábavka pre rodiny aj mladých. Uprostred bludiska je vyhliadková veža, z ktorej je výhľad na samotné bludisko a okolie. Stávali sa situácie, že sa ľudia k nej nevedeli dostať alebo nevedeli nájsť cestu von, tak potom ľudia na veži slúžia ako navigátori, čo bolo celkom milé.. Návštevu bludiska odporúčam spojiť s návštevou hradu, skanzenu a celého okolia a potom je to určite výlet na celý deň, možno aj dva či tri."

Hore