Uložiť Uložené

Jaskyňa Postojna – turisticky najnavštevovanejšia jaskyňa v Európe

Jaskyňa Postojna (Postojnska jama) je jedna z najznámejších a najnavštevovanejších turistických atrakcií v Slovinsku. Nachádza sa v blízkosti mesta Postojna, v južnej časti krajiny. Jej systém chodieb a komôr je približne 24 kilometrov dlhý, čo z nej robí pomerne rozsiahlu a komplexnú jaskyňu. Jaskyňa je známa unikátnymi krasovými útvarmi a podzemnými jazierkami. Návštevníci môžu jaskyňu Postojna spoznať počas prehliadok, ktoré sú organizované s využitím vláčika. Jaskynná železnica funguje pri jaskyni už 140 rokov. V blízkosti jaskyne sa nachádza aj Predjamský hrad, ktorý je najväčším jaskynným hradom na svete.

Zvláštnosťou jaskyne je aj jej biologická rozmanitosť. Žije tu Olm (Proteus anguinus), slepý vodný dravec, ktorý je typický pre podzemné vody jaskýň v niektorých častiach Európy, vrátane Jaskyne Postojna v Slovinsku. Tieto zaujímavé tvory sú známe aj ako „Ľudská ryba“ a traduje sa že sú záhadnými potomkami draka.

Ak sa chcete dozvedieť viac zaujímavostí, nahliadnite aj do článku, ktorý vám predstaví 10 slovinských unikátnych miest.

Vyrazte na poznávací zájazd

Hore