Zoznámte sa so svetovými rumami, ktoré zrejú dlhé roky v koňakových sudoch. Degustácie s WINE EXPERT sa môžu pochváliť len tými najvyššími hodnoteniami!
História, pôvod, výroba, rozdelenie, blendovanie a vyzrievanie
i zaujímavosti ako „Anjelská daň“. A, samozrejme, lahodná chuť
vybraných rumov. Dozviete sa, ako servírovať rumy a aj to, čo sa k nim
hodí najlepšie.
Ušľachtilé nápoje sa najlepšie ochutnávajú v priateľskej
spoločnosti. Zorganizujte pre svojich priateľov alebo partnera profesionálnu
degustáciu vína, rumov, cognakov, destilátov či cigár so someliérom
spoločnosti WINE EXPERT, ktorá je dlhodobým partnerom Asociácie
someliérov Slovenskej republiky, popredných vinárstiev nielen
na Slovensku, ale aj v zahraničí.
Ochutnáte 6 vzoriek rumov a nebude chýbať ani
občerstvenie formou degustačného taniera, čokoládový
výber a džbán vody. Samotnej degustácii rumov ešte predchádza
malý aperitív – 1 dcl novozélandského vína Savignon
Blanc.
Predstavuje skvelý aperitív alebo svieži doplnok k morským plodom. Má
elegantnú svetložltú farbu s intenzívnou arómou citrusov (najmä
ružového grepu) a egrešov. Hrozno sa po mechanickom zbere jemne lisuje,
pričom na toto víno sa používa iba šťava z prvého lisovania.
Fermentácia prebieha prevažne v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele
s vybranými kvasinkami na zvýšenie aromatických vlastností vína. Časť
sa fermentuje vo francúzskych dubových sudoch, čím sa vínu dodáva chuť a bohatosť.
Je kombináciou guatemalských rumov vo veku 6 – 15 rokov. Necháva sa dozrieť vo Francúzsku v koňakových sudoch. V chuti cítiť škoricu, kakao
a ovocie s komplexným zakončením. Rumy sa z guatemalských liehovarov
prevážajú do Francúzska, kde dozrievajú v koňakových sudoch.
Superprémiový elegantný guatemalský rum, ktorý ocenia všetci znalci
luxusných destilátov. Tvorí ho zmes rumov s prívlastkom „gran
reserva“, čo označuje zásoby toho najlepšieho rumu z daného ročníka,
ktorý sa výrobca rozhodol nepredať, ale zarchivovať pre budúce použitie na výrobu tých najlepších rumov. Rumy sa z guatemalských liehovarov
prevážajú do Francúzska, kde dozrievajú v koňakových sudoch.
Rum prémiovej kvality, ktorý rovnako ako XO a Gran Reserva, pochádza
z niekoľkých guatemalských liehovarov. Po prvom dlhom dozrievaní, ktoré
trvá 6 – 15 rokov, sú rumy dovezené do Francúzska – do pivníc
spoločnosti Les Bienheureux, kde sa zmiešajú a nasledujúcich 6 mesiacov
pokračujú v dozrievaní, tentokrát v koňakových sudoch. Výsledkom je rum
s intenzívnejšou arómou, ktorý je menej sladký ako ostatné rumy El
Pasador.
Spiced rum liehovaru NAUD (Noble and Unusual Distillery) je vyrobený na základe panamského rumu doplneného o množstvo korenín. Tie zvýrazňujú
profil chutí, ktoré v ňom cítiť – mliečna čokoláda, zemitý
kardamóm, med a nádych mandlí. Čo sa týka arómy, je cítiť ananás,
pomaranč a kokos.
Je vyrobený z melasy z cukrovej trstiny a destilovaný metódou Column
Stills v Paname. Prvá etapa zrenia prebieha v ex-bourbon sudoch
z amerického duba a druhá vo Francúzsku v koňakových bareloch. Vo vôni a chuti objavíte pražené mandle, melasu s nádychom dreva a trochou
čokoládových sladkostí.
Rum Turquoise Bay sa vyrába z melasy na ostrove slnečného Maurícia a už
na prvý pohľad zaujme svojou výraznou tyrkysovou etiketou. Ide o blend rumov
rôzneho veku, z ktorých najstarší má 8 rokov. Vonia po karameli a ovocí,
ale ponúka aj elegantné tóny dreva. Zaujme vás zamatovou ľahkosťou
s náznakom tropického ovocia a dlhým krémovým záverom. Hodí sa ako
skvelý darček pre milovníkov voňavých, ľahko sladších rumov.
Obsah alkoholu: 40 %
Degustácia rumov je vhodná pre začiatočníkov aj pokročilých milovníkov tohto moku. Degustáciou vás bude
sprevádzať profesionálny someliér Marek Hvoľka, Marian Pavlovič alebo niekoľkonásobný majster Slovenska v someliérstve a sabráži –
Tomáš Vyšvader.
WINE EXPERT najlepšie chutí, ak sa mu dostáva iba tej najlepšej
starostlivosti! Majiteľ David Winter je nositeľom prestížneho ocenenia
GURMÁN AWARD, ktoré získal za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva.
Vinotéka WINE EXPERT je exkluzívnym dodávateľom Slovenských vín na 4–
a 5-hviezdičkové riečne lode v Európe. Vďaka nej sa slovenské vína
predávajú aj v hoteloch vo Švajčiarsku, Nemecku a Monacu.