Aj najväčší laik vie rozoznať druh vína aspoň podľa farby. Ale ako sa to robí, keď sa „zhasnú svetlá“? Zistite to na slepej degustácii vín, ktorou vás prevedie profesionálny someliér.
WINE EXPERT vás srdečne pozýva na špeciálnu degustáciu vín, ktorú si pre vás pripravili na základe dlhoročných skúseností a požiadaviek od zákazníkov. S profesionálnym somelierom si prejdete a ochutnáte rôzne druhy vína – biele, červené i ružové. Dozviete sa niečo o výrobe, vinárstve a krajine ich pôvodu a budete rozoberať ich farbu, vôňu, chuť.
Someliér vám následne znemožní vnímať farbu vína zrakom – používať budete čierne, nepriehľadné kalichy, do ktorých sa bude nalievať z fľaše schovanej v zázračnom vrecúšku. Po „odstavení“ vašich očí sa bude všetka vaša pozornosť sústrediť na chuť a čuch. Verte-neverte, nie je to také ľahké ako sa zdá.
V Južnej Afrike patrí Chenin Blanc k najdôležitejším bielym odrodám a je akýmsi synonymom identity juhoafrického vinárstva. Práve tu sa Chenin pestuje globálne na najväčšej ploche a predstavuje celú tretinu všetkých juhoafrických vinohradov.
Očarí vás bledožltá farba vína s jemnými zelenými odtieňmi. Je to svieže víno plné elegantnej arómy citrusových plodov a jemných bielych kvetov. Ideálne víno aj ako aperitív.
Svetlozlaté víno so zelenými odleskami zaujme intenzívnou a sviežou arómou. Ucítite ovocné tóny ako broskyňa, melón, kivi a ananás. Chuť je svieža s jemnou mineralitou a kyselinkou. Ovocný buket opakujúci sa v chuti s minerálnymi tónmi má plnú dochuť.
Podobne ako červené víno z Malbecu sa hrozno zbiera ručne, no strapce boli jemne lisované pri veľmi nízkom tlaku, takže mušt nenabral zo šupky žiadnu farbu. Vo vôni je veľmi svieže s vôňou červeného ovocia, ríbezlí, jahôd a jemnými tónmi bielych kvetov. Prináša eleganciu a sviežosť bieleho vína spolu so silou a textúrou pôvodnej odrody hrozna. Jeho veľká dĺžka je spôsobená osviežujúcou kyslosťou.
Iskrivá ružová farba s impertinentnou predohrou vôní a ovocným nádychom chutí. Pozve sa k vášmu stolu a zamieša sa do vašich najkrajších chvíľ počas aperitívu alebo večere s priateľmi.
Hrozno sa ručne oberá a lisuje. Počas tohto procesu bude dužina macerovať so šupkou; dodá vínu jemne ružovkastú farbu. Mušt je ušetrený od kalov, alkoholové kvasenie je nastavené na nízku teplotu (18 °C), aby sa získali tie najlepšie kvasné arómy. Víno sa potom rýchlo stočí a prefiltruje. Plnenie do fliaš sa vykonáva po filtrácii a pod chránenou atmosférou.
Odroda Shiraz je ideálna pre austrálske teplé podnebie. Viditeľné jazmínové tóny: černice, čerešne a čučoriedky. Na konci chuti ucítite sladkosť, tabak a čokoládu.
Intenzívna rubínovočervená farba s fialovými odleskami. Vône zrelého červeného ovocia s pikantnými tónmi a reminiscenciami na zelené korenie. Vyvážené víno, guľaté a vytrvalé.
Chýbať nebude ani občerstvenie v podobe mediteránskeho taniera s holandskými a francúzskymi syrmi, olivami a prosciuttom. Po degustácii vás ešte čaká malé prekvapenie – digestív, ktorý vám vyberie somelier. Súčasťou voucheru je aj jednorazová možnosť zvýhodneného nákupu vín, využiť ju môžete po skončení oficiálneho programu.