Ochutnajte to najlepšie z francúzskych destilériek. Nahliadnete za oponu a získajte pútavé informácie z histórie aj výrobných procesov whisky, cognacu a brandy.
Winebar & vinotéka Wine Expert má pre všetkých milovníkov kvalitného alkoholu pripravené dve výnimočné degustáciu s profesionálnym someliérom. Prvá ochutnávka vám otvorí dvere do sveta lahodnej whiskey Bellevoye, počas druhej si vychutnáte nápoje, ktoré sú typické pre Francúzsko – Cognac a Brandy. Občerstviť sa budete môcť mediteránskym tanierom a pripravený bude aj džbán vody.
Degustácia Whiskey
Vedeli ste, že najstaršia zmienka o whisky siaha do neskorého stredoveku, konkrétne do roku 1494? Mních John Core vtedy získal veľkú zásielku sladu, aby mohol pre panovníka vyrobiť Aqua vitae - nápoj života. Presne tak sa vtedy whisky nazývala. Výrobou whisky sa preslávilo predovšetkým Škótsko aj Írsko, ale úspešne im do toho „kecá“ napríklad aj Francúzsko. Na degustácii vás bude čaká jedna z najobľúbenejších francúzskych whisky Bellevoye.
Bellevoye Blue Triple Malt je špičková francúzska whisky spoločnosti Les Bienheureux. Zmes troch jedinečných single malts, ktoré boli vybrané počas slepej degustácie. Single malts zrejú tri až osem rokov v dubových sudoch. Po zmiešaní zostáva táto whisky v sudoch deväť až dvanásť mesiacov v ich pivniciach v blízkosti Cognac. Výsledkom je rafinovaný a elegantný single malt – jednosladová whisky.
Rovnako ako pri verzii Bellevoye Bleu aj tu nájdeme „triple malt“ whisky z troch rôznych regiónov Francúzska. V tejto červenej verzii nájdeme tri slady vo veku od 5 do 8 rokov s úpravou v sudoch Saint-Émilion Grands Crus Classé.
Vytvorená zo zmesi troch francúzskych single malts z troch rôznych regiónov, zreje tri až osem rokov v dubových sudoch. Následne starnú v sudoch od Sauternes Premier a Grands Crus, čo dáva tejto jemnej zmesi jedinečný profil. Príjemný buket sušeného ovocia, korenia a medu. Hodvábna textúra na podnebí s mandľovým a orechovým záverom.
Originálna a mierne rašelinová zmes. V sudoch použitých pri konečnom zrení predtým dozrel štyridsaťročný Calvados. Príjemná hnedá farba. Vôňa odhaľuje silnú a výraznú aromatickú paletu. Jemne zadymený slad sa veľmi dobre spája s vôňami pečených jabĺk. Aróma sa rozvíja s jemnou korenistou vôňou škorice a muškátového orieška, ako sa spája s očarujúcou noblesou dlhého starnutia, ktorá pripomína pomarančovú kôru a pečený ananás.
Chuť evokuje textúru a bohatosť oleja z vlašských orechov. Je plná a energická vďaka svojej slanej sviežosti. Záver je dlhý a bujarý s pretrvávajúcou arómou vzácneho dreva.
Bellevoye Pink Prune je 100 % francúzsky Triple Malt, ktorý sa zrodil zmiešaním troch jednoduchých sladov zrejúcich v sudoch po Veille Prune. Je to úplne nová, nerašelinovaná zmes. Sudy používané na štádium zrenia whisky predtým obsahovali destilát z modrej slivky. Jemné spojenie sladového jačmeňa a slivky dáva zmesi intenzívne ovocnú vôňu a veľkoryso bohatú a osviežujúcu chuť.
Bellevoye Noir Black Tourbée/Peated francúzska triple malt whisky je rašelinový zmiešaný slad vyrobený z troch rôznych oblastí – Bretónska, Alsaska a Cognacu. Všetky ingrediencie použité pri jeho výrobe sú francúzske. Whisky spočiatku dozrieva tri až osem rokov v sudoch z francúzskeho dubu, potom sa dozrieva deväť až dvanásť mesiacov po zmiešaní v nových francúzskych jemnozrnných dubových sudoch.
Táto špecifická odroda pridáva ďalší krok praženia jačmeňa s rašelinou, čo je krok bežný pri výrobe škótskej whisky, ktorý zvyčajne dodáva konečnému produktu špecifickú rašelinovú príchuť.
Degustácia Cognacu a Brandy
Podľa dávnej francúzskej legendy pošepol recept na Cognac istému rytierovi v sne samotný diabol. Vychutnajte si tento hriešne dobrý nápoj na exkluzívnej degustácii vo WINE EXPERT.
Každý Cognac môžeme označiť za Brandy, ale nie každé Brandy je Cognacom. Cognac sa vyrába výhradne v okolí juhofrancúzskeho mesta Cognac, Brandy je všeobecné označenie nápoja, ktorý sa vyrába dvojitou destiláciou vína. Dosť bolo teórie, teraz sa už preneste na čarokrásny francúzsky vidiek a ochutnajte tento aromatický, slnkom pozlátený nápoj.
Brandy značky Monteru síce pochádza z Francúzska, ale nemôže byť označená názvom Cognac. Táto Brandy totiž vyzrieva v sudoch z amerického dubu a nie v tradičných francúzskych sudoch Práve toto zrenie jej však dodáva výnimočnú chuť.
NAUD sa môže pochváliť 10 pivnicami a 5 500 dubovými sudmi Limousin s kapacitou od 350 do 400 litrov, čo mu umožňuje vytvoriť rad liehovín s rôznymi profilmi. Počas degustácie na vás čaká aj exkluzívny 80 ročný Cognac NAUD Extra XO.