Je čas zastaviť sa, nadýchnuť, zrelaxovať, načerpať karibskú atmosféru a zohriať telo i dušu… Je čas ochutnať špičkové rumy v bratislavskom Wine Bare.
Vonku síce fúka a mrholí, ale vo Winebar & vinotéka Wine Expert vás čaká slnečná atmosféra s exotickom vôňou a chuťou. Vychutnajte si ďalšie výnimočné degustácie s profesionálnym someliérom. Tentoraz máte na výber hneď dve degustácie – ochutnávku kvalitných rumov z Guatemaly alebo profesionálnu degustáciu prémiových rumov z rôznych krajín.
Počas programu sa dozviete zaujímavosti o pôvode a histórii rumu, niečo o jeho výrobe, rozdelení, zrení, miešaní, no a samozrejme, o servírovaní, degustovaní a tom, čo sa k nim hodí najlepšie. Ochutnáte vždy šesť rôznych rumov a tešiť sa môžete aj na digestív podľa výberu someliera.
Mama Quilla rum je zmes rumov z Guatemaly (Solera systém) s finálnym doladením v sudoch po koňaku. Vo vôni možno rozoznať škoricu, kakao, exotické ovocie a sušené hrozienka. Chuť je komplexná, pekne zaoblená a bohatá s medovými tónmi.
V inkskej mytológii patrila Mama Quill, bohyňa Mesiaca, medzi 3 najdôležitejšie bohyne inkského pantheonu a sami Inkovia k ochrane jej kultu zasväcovali svoje telo i dušu. Zatmenie mesiaca vnímali Inkovia ako znamenie, že divoké zvieratá z džungle (najmä had a puma) útočia na bohyňu Mama Quill. Aby jej Inkovia pomohli, strieľali šípy smerom k oblohe a robili hluk, aby zvieratá odplašil. Takto uchránená mohla Mama Quill aj naďalej ovplyvňovať počasie a prírodné podmienky v prospech Inkov a ich bohatej úrody.
Tejto harmonickej jednote medzi Inkami a prírodou vzdáva poctu rum Mama Quilla s umne vyváženou chuťou, jemnou vôňou a ľahkým nádychom korenia.
Tierra Madre je poctou prezieravej „matke prírode“, ktorej vďačíme za dokonalosť guatemalských rumov. Guatemala je totiž obzvlášť priaznivá na pestovanie cukrovej trstiny. Mierne podnebie a sopečné pôdy dodávajú šťavám z cukrovej trstiny dokonalú symbiózu elegancie a tonicity.
Zrenie v dubových sudoch vo vysokých nadmorských výškach prináša pomalé dozrievanie, čo prispieva k rovnováhe, vďaka ktorej je Tierra Madre skvelým rumom – ovocným a medovým s jemnými drevenými tónmi.
Brilantný vzhľad, žiarivé a hlboko zlaté farby, aróma zrelého bieleho ovocia a medu. Rum je jemný, dokonale sa rozplýva a po prevzdušnení odhaľuje vôňu cédrového dreva a sherry vína. Pocítite tiež tóny korenia, ružových bobúľ a bazy.
Guatemalský rum prémiovej kvality El Pasador de Oro XO je zmesou 6 až 15-ročných ročných „XO“ rumov. Rum sa z Guatemaly preváža do francúzskeho regiónu Charente, kde prebieha finálne miešanie a následné 6-mesačné zrenie v koňakových sudoch.
Na arómu škorice, muškátového orieška, kakaa, exotického ovocia a hrozienok nadväzuje chuť pomarančovej marmelády, karamelu, vanilky, škorice, tabaku a čokolády. Výnimočný komplexný rum s bohatou arómou a jemnou chuťou bez nadmernej sladkosti.
Superprémiový guatemalský rum El Pasador de Oro gran reserva predstavuje zmes rumov 15 – 23 ročných nesúcich označenie „gran reserva“. Tak sa označujú zásoby toho najlepšieho rumu z daného ročníka, ktorý sa výrobca rozhodol nepredať, ale archivovať pre budúce použitie na výrobu zrejúcich rumov. Starostlivý výber tých najlepších barelov z guatemalských DESTILERIA majú na starosti master BLENDER Jean Moueix a Alexandre Sirech. Barely sa potom prevezú do Francúzska, kde sa vykonáva konečné miešanie a následné zrenie v koňakových sudoch.
Vôňa sušených datlí, hrozienok, škorice, muškátového oriešku, kandizovaných broskýň, tabaku a sladkého drievka dotvára chuť pomarančovej kôry, karamelky, pražených lieskových orieškov, vanilky, dreva a horkej čokolády. Ochutnajte tento vynikajúci elegantný rum s dlhým záverom, ktorý ocenia všetci znalci luxusných destilátov.
El Pasador de Oro Pasión je rum prémiovej kvality, ktorý sa rovnako ako XO a Gran Reserva vyrába z melasových rumov a pochádza z niekoľkých guatemalských liehovarov. Tento rum z Guatemaly je výsledkom zmesi 8 rumov rafinovaných v jednom koňakovom sude.
„PASION“ – vášeň – nie je to len symbolický názov. Tento rum bol naplnený maracujou (Passion fruit), ktorá mu dodáva sladkú až jemne pikantnú príchuť. Čerstvosť ovocia poskytuje tonikum a lahodnú rovnováhu. Je to bohatý a komplexný rum s úžasnou krémovou textúrou. Ochutnajte tento ohromujúci rum s intenzívnou ovocnou arómou, ktorý je veľmi jemný a ešte lahodnejší ako ostatné rumy El Pasador de Oro.
Jeho farba je jantárová s odleskami staručkého zlata, vonia intenzívne, hlboko a odhaľuje tropickú chuť,
Chuť je veľmi zaujímavá a vyvážená sú v nej citeľné tóny tropického a exotického zrelého ovocia, najmä maracuje, ďalej škorice a kakaa.
Rum CoroCoro je pomenovaný podľa veľkolepého operenca Ibisa červeného z Guatemaly. Rum zreje 4 roky v dubových sudoch, jemné známky kakaa mu dodávajú aromatickú komplexnosť. Je jemný a dobre stráviteľný. Vyrába sa redestiláciou cukrovej trstiny, do ktorej sa pridáva tekutý trstinový cukor. To znižuje obsah alkoholu na 30 %.
Rumy sa z Guatemaly prevážajú do francúzskeho regiónu Charente, kde prebieha finálne miešanie. Aká je jeho chuť a aróma? Na arómu škorice, muškátového orieška, kakaa, exotického ovocia a hrozienok nadväzuje chuť pomarančov, karamelu, vanilky, škorice, tabaku a čokolády.
Rum Aňejo Blanco zaujme tónmi citrusov a flambovaných banánov. V chuti je pružný a hodvábny na podnebí so sviežim a perzistentným záverom. Rum má moderné balenie so silnou fantáziou, ktoré podnecuje dynamiku života a úspechov mladších generácií.
Embargo Añejo Esplendido je zmesou 3 druhov rumov rôznych pôvodov: Trinidad & Tobago, Guatemala a Martinique. Je to tradičný agricolový rum troch veľmi odlišných štýlov. Proces zrenia trvá minimálne 5 rokov. Pri zrode rumu Embargo Añejo Esplendido stál originálny nápad – zmiešať agricole rumy, ktoré sa destilujú z vylisovanej šťavy cukrovej trstiny a industrial rumy, vyrábanej z melasy cukrovej trstiny.
Zámerom bolo skĺbiť silné stránky oboch týchto základných druhov rumov a vytvoriť produkt s autentickou, intenzívnou a originálnou vôňou trstinových rumov s jemnou delikátnou chuťou melasových rumov. Agricole rum pochádza z Martiniku. Industriel rumy majú pôvod v Guatemale a na Trinidade a Tobagu, pričom dôraz je kladený najmä na guatemalský rum, ktorý je viac komplexný a zaguľatenejší.
Embargo Añejo Esplendido je svetový unikát. Je to skutočne jediný rum – zmes melasového rumu (Trinidad & Tobago), rumu z trstinovej šťavy (Guatemala) a agricolového rumu (Martinique).
Zlatý rum Anacaona je inšpirovaný jedinečnou Taíno. Vodkyňa bola známa svojou krásou, inteligenciou a talentom pre poéziu. Tento rum je inšpirovaný práve touto princeznou, symbolom prvých Indiánov Hispaniola.
Anacaona oplýva delikátnou jemnou kvetinovou arómou s krémovými tónmi. Na jazyku vás oslovia elegantné jemné tóny medu so štipkou korenia. Príjemná intenzita s dlhou dochuťou.
Henry David Thoreau, známy americký filozof, básnik a prírodovedec z 19. storočia strávil dva roky a dva mesiace na samote neďaleko rybníka Walden v Massachusetts. Izoloval sa v chatrčiach, aby žil v plnej symbióze s prírodou, podľa možnosti nahý.
Jean Moueix a Alexandre Sirech, manažéri spoločnosti „Les Bienheureux“ uviedli na trh na jeho počesť koňakový rum s názvom Thoreau. V tomto omamnom nápoji sa nachádza 70 % rumu a 30 % koňaku. Exotické arómy banánu a crème brûlée kombinujú s horkými oranžovými tónmi koňaku.
Superprémiový guatemalský rum El Pasador de Oro gran reserva predstavuje zmes rumov 15 – 23 ročných nesúcich označenie „gran reserva“. Tak sa označujú zásoby toho najlepšieho rumu z daného ročníka, ktorý sa výrobca rozhodol nepredať, ale archivovať pre budúce použitie na výrobu zrejúcich rumov. Starostlivý výber tých najlepších barelov z guatemalských DESTILERIA majú na starosti master BLENDER Jean Moueix a Alexandre Sirech. Barely sa potom prevezú do Francúzska, kde sa vykonáva konečné miešanie a následné zrenie v koňakových sudoch.
Vôňa sušených datlí, hrozienok, škorice, muškátového oriešku, kandizovaných broskýň, tabaku a sladkého drievka dotvára chuť pomarančovej kôry, karamelky, pražených lieskových orieškov, vanilky, dreva a horkej čokolády. Ochutnajte tento vynikajúci elegantný rum s dlhým záverom, ktorý ocenia všetci znalci luxusných destilátov.
NAUD Hidden Loot Dark Reserve je prémiový melasový rum, ktorý odráža dlhú tradíciu cukrovarníctva v Paname. Po rokoch zrenia v sudoch po bourbone bol tento rum prevezený z tropického karibského podnebia na pobrežie Atlantického oceánu.
Jeho chuť bola obohatená koreninami a prírodnými príchuťami ako horký pomaranč, fazuľa tonka a okorenená pikantnou pequinskou papričkou.
Chýbať nebude ani občerstvenie v podobe mediteránskeho taniera so zahraničnými syrmi, olivami, prosciuttom a výberom čokolád. Súčasťou voucheru je aj jednorazová zľava 5 € na nákup fľaše rumu, využiť ju môžete po skončení oficiálneho programu.
Najužitočnejšie recenzie
Peter
5,0
Fantastické
Bol to darček pre dcéru. Prístup personálu aj samotného majiteľa ktorý školil bol na vysokej úrovni.