Uložiť Uložené

Budatínsky hrad

Táto pamiatka sa síce netýči na hradnom kopci, je však obklopená krásnym historickým parkom. Nachádza sa v žilinskej mestskej časti Budatín, a zároveň je domovom Považského múza. V interiéri hradu si môžete spolu so sprievodcom pozrieť drotársku expozíciu alebo rôzne hradné expozície. K zámku sa viaže napríklad aj povesť o zamurovanej princeznej. Počas jeho rekonštrukcie boli objavené viaceré archeologické nálezy. 

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Nika, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

Ak sa nachádzate v blízkosti Žiliny, na svojich potulkách určite nevynechajte Budatínsky hrad. Nachádza sa na sútoku riek Váh a Kysuca, je dobre dostupný autom i na bicykli, pretože leží hneď pri lokálne najznámejšej cyklotrase.

Budatínsky hrad pochádza z druhej polovice 13. storočia a ak aj ste na výlete s úplne maličkým dieťaťom a nechce sa vám ísť na prehliadku hradu, užijete si bezplatne prístupný, 5 hektárový rozľahlý anglický park, ktorý je naozaj výnimočný.

Môže sa v ňom piknikovať (deku i piknikový kôš vám požičajú v kaviarni), športovať, venčiť štvornohého miláčika, je plný lavičiek a obrovských starých krásnych stromov, ktoré najmenším poskytnú dostatok tieňa pri spaní v kočíku. Niektoré z týchto stromov sú staré až 200 rokov a obvod ich kmeňa dosahuje až 5 metrov! Pohľad na ne je skutočne majestátny. Je to inšpiratívne miesto, ktoré má naozaj dušu a ak bývate blízko, treba si tam občas zájsť aj osamote, len tak si posedieť pod stromami a popremýšľať o živote.

Park je od mája do septembra otvorený od 6:00 do 22:00, 7 dní v týždni. V období október-apríl sú otváracie hodiny skrátené – od 7:00 do 18:00.

Väčšie deti môžete vziať na prehliadku hradu, kde si môžu pozrieť stálu expozíciu histórie drotárstva, zbierku katovských mečov a rôznych historických predmetov. Prehliadka hradu trvá 1 hodinu, základné vstupné je 5 €, zľavnené 3 €.

Vedľa hradu stojí umelecky veľmi pôsobivá kaplnka, do ktorej tiež odporúčam nazrieť. 

Lajk od maminy Niky

Musím povedať, že aj keď je hrad zaujímavý, je to práve hradný park, do ktorého sa človek naozaj zaľúbi, a potom sa tam vracia tak často, ako len môže.

Hore