Galéria Multium

Expozícia v galérii Multium, ktorá oklame vaše zmysly, je inšpirovaná dielami významných umelcov – výstavou Mateja Kréna v Slovenskej národnej galérii či tvorbou japonskej umelkyne Yayoi Kusama, ktorej INFINITY MIRROR ROOM je dodnes jednou z veľkých atrakcií New Yorku. 

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Evely, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

Občas si prebehnem ponuky Zľavomatu, aby som sa inšpirovala – takto som narazila aj na vstup do galérie Multium. Povedala som si, že je to fajn na priblíženie umenia deťom. Pripravila som sa na prvotné šomranie, že čo zase vymýšľam a prečo sa trepeme kvôli šiestim malým miestnostiam v cez celú Bratislavu, galérie sú nudné, a tak ďalej.

Nenechala som sa odradiť, keďže ich už poznám, tušila som, že budú nadšení. Nemýlila som sa. Čakanie na manžela, ktorý sa pokúšal niekde zaparkovať sme si skrátili pojedaním cukríkov, ktoré boli k dispozícii na recepcii galérie. Trvalo to dosť dlho, takže odporúčam využiť radšej cestu MHD, pretože v okolí galérie je to s parkovaním veľmi biedne.

Keď manžel nášho tátoša konečne zaparkoval na bezpečné miesto, mohli sme sa pustiť sme sa do spoôločného objavovania priestorov galérie. Nazreli sme cez prvý múrik, kde sme našli hlbokú studňu, ktorá siahala do neznáma hore aj dole. Len čo to deti uvideli, prišli prvé zvedavé otázky: „To ako spravili? To je cool… Komu to napadlo?“. O meter ďalej nás potom pohltil dlhý tunel, ktorý pomocou zrkadiel opticky vytváral naše vlastné klony.

Tretia miestnosť bola pre nás najfascinujúcejšia. Prvý moment po vstúpení do nej, bol síce trochu desivý a nepríjemný – optická ilúzia v nej pôsobila, akoby sme stáli na iba úzkom mostíku, z ktorého môžme veľmi ľahko spadnúť. Naša trojročná Lulu sa vtedy veru rozplakala, ale keď jej súrodenci vysvetlili, že je v bezpečí, že sú tam zrkadlá a nemôže nikam spadnúť, tak si to začala neskutočne užívať a do miestnosti sa potom ešte niekoľkokrát vrátila.

V ďalšej miestnosti nás čakalo veľa vankúšov, do ktorých sme sa však nemohli zvaliť. No a každý návštevník, ktorý má rád film Metrix, si príde na svoje pri ďalšej ilúzii, ktorá prostredníctvom svetiel a zrkadiel vytvára zaujímavú scénu.

Ilúzia v poslednej miestnosti je skutočne fascinujúca, a vôbec netuším ako ju pripravili. V takmer úplne tmavom prostredí sme pozorovali veľkú guľu, na ktorú boli premietané rôzne tvary, farebné výjavy a hrala k tomu príjemná hudba v pozadí. Až pri určitom osvetlení sa dá všimnúť, že v miestnosti nesedíte vôbec sami. Po hodine sme odtiaľ odchádzali, aj to len preto, že galéria sa už išla zatvárať. 

Lajk od maminy Evely

Napriek prvotnému šomraniu detí, že kam to zase ideme, sme boli nakoniec z optických ilúzií a výjavov nadšení úplne všetci, vrátane nich, a z galérie sme odchádzali až keď ju zatvárali.

Hore