Uložiť Uložené

Hollókő – Havraní kameň

V Novohradskej župe, v obvode Szécsény, sa nachádza obec Hollókő, ktorá je považovaná za najkrajšiu v celom Maďarsku. V tejto obci nájdete kombináciu tradičného maďarského folklóru a turistiky. 

Hollókő – prvá obec na svete zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Na Slovensku je menším ekvivalentom pre túto obec náš „Vlkolínec“.

V obci Hollókő sa nachádza 67 chránených objektov. Ide o živý skanzen-dedinku s cca 300 obyvateľmi, ktorých život je úzko spätý s folklórom a tradíciami. Nachádza sa tu aj poštové múzeum, múzeum krojových bábik, kováčska i hrnčiarska dielňa. Ak vám doma vyrastá malý folklorista či folkloristka, jeho/jej pozornosť v tejto dedinke určite udržíte aj niekoľko hodín.

Myslelo sa aj na tých najmenších

Ak máte menšie deti, ktoré nebaví chodenie po úzkych uličkách vykladaných „mačacími“ hlavami, určite ich poteší veľmi pekné detské ihrisko. Je to v podstate ihrisko ako ostatné, s preliezačkmi, šmýkačkou, detskými hojdačkami, ale napriek tomu je úplne iné. Také rozprávkové, netuctové a s vlastnou umeleckou hodnotou.

Každá „atrakcia“ tu má svoje opodstatnenie a konečnú podobu, ktorá súvisí s týmto miestom. Je tu zastúpené všetko – história v podobe domčekov/preliezačiek, aj fauna v podobe skákadiel v tvare rôznych živočíchov z tejto oblasti. Ihrisko síce nie je veľké, ale má dušu, a ak to k nemu máte „na skok“, určite si ho choďte aspoň prezrieť.

Turisticky vyhľadávaná lokalita

Táto obec je turisticky vyhľadávanou lokalitou, nájdete tu viacúrovňové parkoviská pre autá aj autobusy, nové infocentrum a sociálne zariadenia. V ich blízkosti je hotel s reštauráciou. Môžete si vybehnúť na hrad Havraní kameň (Hollókő), podľa ktorého je obec pomenovaná. Cesta na hrad je nenáročná, no v jej závere je množstvo schodov, preto sa sem určite nevyberte s kočíkom. 

Nakoľko ide o turistickú oblasť, je potrebné sa pripraviť na platenie vstupného v podstate takmer všade – vstup na hrad, vstup do jednotlivých domčekov, dielní, múzeí a aj parkovné. Vstup na rozprávkové ihrisko je však bezplatný. 

Lajk od maminy Ivulík

V tejto relatívne malej obci nájdete všetko, čo potrebujete na to, aby ste si tu užili akýkoľvek výlet. Na dorozumievanie sa v slovenčine zabudnite, s angličtinou ako tak pochodíte, no nie všade, "ruky-nohy" to však zachránia.

Hore