Uložiť Uložené

„Sysľovisko“ – Syslia lúka Biele vody na Muránskej planine

V období od jari do jesene ožíva lokalita Biele vody čulým ruchom. Malí i veľkí zvedavci a milovníci zvieratiek a prírody sem chodia pozorovať sysle v ich prirodzenom prostredí. Na lúke neďaleko Národného parku Muránska planina sa to len tak hemží rozkošnými hlodavcami – žije tu obrovská syslia kolónia, ktorá je najväčšou na Slovensku. 

Syslia lúka leží priamo v srdci Muránskej planiny

„Sysľovisko“, ako túto lúku nazývajú familiárne miestni ľudia, sa nachádza približne 2,5 km severovýchodne od obce Muráň smerom na Prednú Horu, po ľavej strane štátnej cesty č. 531. Ak by ste sa sem vybrali z opačného smeru, od Prednej Hory smerom na Muráň, je syslia lúka vzdialená približne 4,5 kilometra na pravej strane cesty.

Prístup a parkovanie

V blízkosti lokality nájdete odstavnú plochu, ktorá slúži ako parkovisko. Z tohto miesta je lúka vzdialená už len pár desiatok metrov pešou chôdzou. Ak dávate prednosť ekologickejším formám dopravy, odporúčame využiť modro značenú cyklotrasu číslo 2577 medzi obcami Muráň a Predná Hora. Z Muráňa je to na bicykli približne 12 minút, z Prednej Hory vám cesta potrvá asi 20 minút. Z Muráňa sa sem poľahky dostanete aj pešo, trasa je nenáročná a vedie lúkami tiahnucimi sa popri štátnej ceste číslo 531.

Sysle sú zvyknuté na ľudí a dajú sa aj nakŕmiť

Sysle sa aj vďaka ochranárom naučili, že ľudia nepredstavujú pre ne hrozbu a bezstarostne brázdia pasienky, šantia s malými návštevníkmi, pózujú fotografom, mnohé jedince sa dokonca nechajú i jemne pohladiť alebo nakŕmiť. Zvyknuté na prítomnosť veľkého počtu ľudí bez problémov prídu až do tesnej blízkosti človeka, aj napriek tomu, že prirodzene sú veľmi plaché. Deje sa tak aj vďaka pravidelnému prikrmovaniu, sysle sa neboja prijať potravu priamo z vašej ruky.

Ak by ste sa rozhodli tieto roztomilé hlodavce nakŕmiť, vezmite si so sebou vhodnú stravu. Najviac im chutí slnečnica, najlepšie chemicky neošetrená, nepražená a nesolená. Pochutia si tiež na jablkách, cvikle či mrkve zo záhradky. Lahôdkami sú pre ne i vlašské orechy, jačmeň a ovos.

Sysle značnú časť roka prespia zalezené v podzemných norách. Ak sa s nimi chcete stretnúť, vydajte sa za nimi v období od konca marca do konca septembra, najlepšie počas dňa, so západom slnka zaliezajú do nory. Najväčšou aktivitou lúka oplýva počas slnečných dní, kedy sa to tam nimi len tak hemží.

Čo ešte vidieť na Muránskej planine?

TIP: Dovolenkujete v oblasti Muránskej planiny? Zastavte sa aj na hrade Muráň. Hrad patrí medzi najvyššie položené hrady na Slovensku, vďaka čomu poskytuje nádherné výhľady na okolitú krajinu – na najbližšiu obec Muráň, na okresné mesto Revúca, ale i na poľovnícky kaštieľ Predná hora.

Vyskúšané rodičmi

Návšteva na "sysľovisku" predstavuje naozaj nezabudnuteľný zážitok a odporúčame ho najmä rodinám s menšími deťmi, ktoré budú mať z blízkeho stretnutia s týmito milými živočíchmi najväčšiu radosť. Prístup k lokalite nie je náročný a kto raz toto miesto navštívi, bude sa sem vracať opakovane.

Po výlete sa nezabudnite zastaviť v Muráni na námestí na chýrne Muránske buchty, ktoré pečú iba na dvoch miestach – v Muráni a v neďalekom sedle Zbojská.

Hore