Hrad Devín

Hrad Devín stojí na krásnom mieste, nad sútokom riek Dunaj a Morava. Do hradného areálu sa vstupuje cez západnú Moravskú bránu. Z vyhliadkovej terasy sa môžete pokochať výhľadom na okolie. Uvidíte Dunaj, ale aj rakúsky vrch Braunsberg. Loďou sa potom môžete napríklad preplaviť do Hainburgu. 

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Ibíčko, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

V Bratislave a jej okolí sa dá robiť veľa vecí, ísť si napríklad opekať, navštíviť ZOO, alebo môžete vydať aj po stopách histórie. Kedže môj syn má len 3 roky, návšteva nejakého zámku s výkladom histórie by ho až tak veľmi nezaujala, no ísť na nejakú zrúcaninu, to je už oveľa lepšie. A práve preto sme sa vybrali na hrad Devín. Jeho horná časť poskytuje jeden z najkrajších výhľadov – je odtiaľ vidieť sútok riek, políčka v susednom Rakúsku, celú mestskú časť Devín, Devínsku kobylu aj nižšie položené hradné objekty.

Do areálu sa vchádza cez hlavnú, tzv. Moravskú bránu, a po jej pravej strane sa nachádza ranokresťanská kaplnka zo 4. storočia. Na ľavej strane môžete vidieť pozostatky osady z 11. – 13. storočia. V časti stredného hradu sa nachádza šesťdesiat metrov hlboká hradná studňa a zvyšky obytných hospodárskych priestorov.

V suteréne renesančného paláca na strednom hrade je výstavná sieň využívaná na sezónne výstavy s tematikou histórie hradu. Na múre paláca je pamätná tabuľa pripomínajúca historický výlet slovenskej mládeže na Devín, ktorý organizoval Ľudovít Štúr. V jaskyniach horného hradu je stála expozícia Hrad Devín v 13. –20. storočí. Okolie hradu môžete obdivovať aj cez ďalekohľad, ktorý je umiestnený v hornom hrade. Medzi dolným a stredným hradom sú základy veľkomoravského kostola. Nájdete tu aj pozostatky muničného skladu a cestu zo 17. storočia.

Deti si tu môžu zastrieľať z luku, prebehnúť medzi vrecami, ktoré sa hýbu, pozrieť si repliky zbraní, ku ktorým dostanú aj veľmi poučný výklad.

Vstupné na hrad je pre dospelých 5 € a pre deti od 6 rokov 2,50 €. Do konca septembra je hrad prístupný od utorka do piatku, v čase od 10:00 do 18:00. Cez víkend je otvorený od 10:00 do 19:00. Posledný vstup je vždy polhodinu pred zatvorením. V pondelok a mimo sezóny je možný iba vstup do areálu hradu, no všetky výstavy sú zatvorené a neposkytujú sa ani sprievodné výklady. Vstupné je vtedy 2 €.

Po návšteve hradu sa dá občerstviť v niektorej reštaurácii pod hradom, v automate sa dá kúpiť pamätná minca a okolie poskytuje veľa možností na prechádzky. Pár metrov od hradu je aj mini ZOO, ktorej sa dá sa povoziť na poníkoch. Na Devín vedie aj cyklotrasa a dá sa tam ísť aj loďou. Možností je naozaj veľa, september by mal byť ešte teplý, tak odporúčam urobiť si pekný výlet na túto zrúcaninu opradenú rôznymi historkami.

Objavte aj ďalšie zimné výlety v Bratislave a okolí!

Lajk od maminy Ibíčko

Na hrade je aj pitná voda, WC a veľa lavičiek, na ktorých sa dá oddýchnuť alebo si len tak posedieť a nechať sa unášať krásou, ktorá vás obklopuje.

Hore