Úsmev je dôležitý a ten žiarivo biely aj nádherný. Životný štýl, vek a veľa každodenných maličkostí, ako napríklad pitie kávy, čaju, koly a červeného vína alebo fajčenie, sa môže podieľať na sfarbení a stave zubov.
Profesionálne bielenie zubov Bielenie môže váš úsmev opäť rozžiariť. Neprofesionálne a klinicky neodskúšané bieliace procedúry často vedú k neuspokojivému výsledku. Mali by ste sa preto rozhodnúť pre profesionálne bielenie zubov metódou Ultradent, Opalescence, ktoré je:
Pri tejto metóde sa špeciálnym svetlom aktivuje gél nanesený na zuboch 35% proxid (Ultradent, Opalescence). Aktívnou zložkou je peroxid vodíka. Ten sa pôsobením svetla rozpadne a kyslík preniká do skloviny a dentínu. Vybieli farebné substancie, zatiaľ čo štruktúra zubu ostáva nezmenená. Rovnomerne a bezpečne vybieli vaše zuby v priemere až o 9 farebných odtieňov. Samotnému bieleniu predchádza dôkladná izolácia pier a ďasien, takže gél pôsobí len na zuby.
Počas bielenia môžete relaxovať, čítať si alebo si aj zdriemnuť. Celú procedúru uzatvára 5-minútová fluoridácia zubov. Procedúra trvá jednu hodinu a je bezbolestná. Po procedúre môže byť dočasne zvýšená citlivosť zubov.
Nasledujúcich 48 hodín sa pacient musí vyvarovať požívaniu niektorých pochutín, resp. jedál (káva, čaj, kola, víno). Výmena starých kompozitných výplní (bielych plomb) sa môže uskutočniť najskôr po 3 týždňoch od ukončenia bielenia.
Vybielenie by malo vydržať od 1 do 5 rokov, v závislosti od zvyklostí pacienta, ako je fajčenie a pitie kávy či čaju. Pri bežnom čistení zubov trikrát denne by výsledok mal vydržať niekoľko rokov.
Viaceré štúdie v posledných 5 rokoch dokázali, že bielenie je bezpečné a vysoko efektívne. Niektorí pacienti môžu pociťovať mierne podráždenie ďasien alebo citlivosť zubov, ktoré odoznejú krátko po ukončení bielenia.
Nikto nemôže s určitosťou predpovedať, o koľko svetlejšie vaše zuby v skutočnosti budú. Každý prípad je osobitý. Účinok závisí od typu škvŕn a spolupráce pacienta.
Najväčší nepriatelia bieloskvúcich zubov: sójová omáčka, špenát, cvikla, káva, cigarety, zelený a čierny čaj, červené víno, čučoriedkový kompót, marmelády, bylinné tinktúry z liečivých rastlín.