










Gaius Titus Petronius povedal: „Skôr človek v ústach žeravý plameň znesie, akoby tajomstvo uchoval.“ Plameň, o ktorom hovoríme my však znesie iba skutočný odvážlivec. Reč je o tých najpálivejších chilli papričkách na svete od ChilliDoctor!
Po tejto ponuke vám zostane poriadne horúco! Na výber máte z troch odrôd chilli papričiek, každá z nich vo forme mashu, prášku alebo celých papričiek.
Naga Jolokia (cca 1M SHU)
Naga Bhut Jolokia je bývalý držiteľ titulu najštipľavejšej papričky sveta. Bola prvá, ktorej štipľavosť sa dostala nad 1 milión SHU. Jej charakteristickou črtou je veľmi príjemná a silná ovocná chuť a vôňa. Je štipľavejšia ako čakáte, ale nie je to extrémne silná záležitosť. Odporúčame ju ako vstupnú bránu do sveta extrémne pálivých odrôd.
Trinidad Scorpion Moruga (1.9M SHU)
Toto pekelne pálivé, ale pre skúsených pekelníkov lahodné chilli pochádza z Karibiku. Je to odroda plnej ovocnej chuti, s pomalším, ale o to intenzívnejším nástupom pálivosti. Varovanie – nie je vhodná pre začiatočníkov! Pri čistom ochutnaní (mimo varenia) prichádza jej pomalý nástup, niektorí si myslia, že je len veľmi jemná. Po asi 10 sekundách sa však prejaví v plnej sile a chuti.
Carolina Reaper (cca 2.2M SHU, Guinessova kniha rekordov)
Carolina Reaper je hybridná čili paprička, ktorá vznikla krížením papričiek Bhut Jolokia a červeného Habanera. Okrem extrémnej pálivosti má sladkú ovocnú chuť s tónmi čokolády a škorice. Aktuálne je to najštipľavejšia chilli paprička na svete zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Varovanie – nie je vhodná pre začiatočníkov! Nie nadarmo nesie názov smrtka („reaper“ pochádza z výrazu „Grimm Reaper“, v preklade smrtka). Pre predstavu Carolina Repaer je asi 640 až 1000 krát pálivejšia ako Jalapeňo.
FORMY CHILLI:
Mash je podobný ako pyré – plnohodnotný produkt, ktorý obsahuje celé papričky. Hneď po zbere sú rozsekané chilli papričky naložené do soli a fermentované 2–6 mesiacov. Soľ je jedinou konzervačnou látkou, takže vo fľaške nenájdete žiadne éčka a podobné látky. Mash je určený na varenie, pričom treba rátať s už mierne slanou chuťou. |
Prášky sú vhodné pre svoju rýchlosť. Rýchlo ochutíte jedlo, nie je potrebné žiadne varenie, ani iná úprava. Len otvoríte a môžete si svoje chilli nasypať priamo na jedlo alebo zamiešať do jedla. Tiež je to vhodný spôsob ako okoreniť jedlo pri varení tak, aby vám v jedle nezostali žiadne veľké kusy chilli papričiek alebo semienka. |
Aby sme z celých sušených papričiek dostali čo najviac chuti, sú vhodné na ďalšie tepelné spracovanie – varenie. Najčastejšie sa pridávajú do cibuľového základu, alebo do gulášov, perkeltov, či receptov, ktoré si vyžadujú dlhšie varenie. Niektoré odrody sú vhodné aj na plnenie a samotné papričky sa dajú rozdrviť aj v mažiari. |
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
The CHilliDoctor
Ovsišstké nam. 1
Bratislava 851 04