Milovníci dobrého vína pozor! WINE EXPERT vás srdečne pozýva na slepú degustáciu, počas ktorej ochutnáte 6 výnimočných vín. Máte chuť na trošku drámy? Prihláste sa na školu sabráže a naučte sa, ako odseknúť hrdlo fľašiam s Proseccom.
Profesionálna slepá degustácia vín
Aj najväčší laik vie rozoznať druh vína aspoň podľa farby. Ale ako sa to robí, keď sa „zhasnú svetlá“? Zistite to na slepej degustácii vín, ktorou vás prevedie profesionálny someliér. S profesionálnym somelierom si prejdete a ochutnáte rôzne druhy vína – biele, červené i ružové. Dozviete sa niečo o výrobe, vinárstve a krajine ich pôvodu a budete rozoberať ich farbu, vôňu, chuť.
Someliér vám následne znemožní vnímať farbu vína zrakom – používať budete čierne, nepriehľadné kalichy, do ktorých sa bude nalievať z fľaše schovanej v zázračnom vrecúšku. Po „odstavení“ vašich očí sa bude všetka vaša pozornosť sústrediť na chuť a čuch. Verte-neverte, nie je to také ľahké ako sa zdá.
V Južnej Afrike patrí Chenin Blanc k najdôležitejším bielym odrodám a je akýmsi synonymom identity juhoafrického vinárstva. Práve tu sa Chenin pestuje globálne na najväčšej ploche a predstavuje celú tretinu všetkých juhoafrických vinohradov.
Očarí vás bledožltá farba vína s jemnými zelenými odtieňmi. Je to svieže víno plné elegantnej arómy citrusových plodov a jemných bielych kvetov. Ideálne víno aj ako aperitív.
Svetlozlaté víno so zelenými odleskami zaujme intenzívnou a sviežou arómou. Ucítite ovocné tóny ako broskyňa, melón, kivi a ananás. Chuť je svieža s jemnou mineralitou a kyselinkou. Ovocný buket opakujúci sa v chuti s minerálnymi tónmi má plnú dochuť.
Podobne ako červené víno z Malbecu sa hrozno zbiera ručne, no strapce boli jemne lisované pri veľmi nízkom tlaku, takže mušt nenabral zo šupky žiadnu farbu. Vo vôni je veľmi svieže s vôňou červeného ovocia, ríbezlí, jahôd a jemnými tónmi bielych kvetov. Prináša eleganciu a sviežosť bieleho vína spolu so silou a textúrou pôvodnej odrody hrozna. Jeho veľká dĺžka je spôsobená osviežujúcou kyslosťou.
Iskrivá ružová farba s impertinentnou predohrou vôní a ovocným nádychom chutí. Pozve sa k vášmu stolu a zamieša sa do vašich najkrajších chvíľ počas aperitívu alebo večere s priateľmi.
Hrozno sa ručne oberá a lisuje. Počas tohto procesu bude dužina macerovať so šupkou; dodá vínu jemne ružovkastú farbu. Mušt je ušetrený od kalov, alkoholové kvasenie je nastavené na nízku teplotu (18 °C), aby sa získali tie najlepšie kvasné arómy. Víno sa potom rýchlo stočí a prefiltruje. Plnenie do fliaš sa vykonáva po filtrácii a pod chránenou atmosférou.
Odroda Shiraz je ideálna pre austrálske teplé podnebie. Viditeľné jazmínové tóny: černice, čerešne a čučoriedky. Na konci chuti ucítite sladkosť, tabak a čokoládu.
Intenzívna rubínovočervená farba s fialovými odleskami. Vône zrelého červeného ovocia s pikantnými tónmi a reminiscenciami na zelené korenie. Vyvážené víno, guľaté a vytrvalé.
Chýbať nebude ani občerstvenie v podobe mediteránskeho taniera s holandskými a francúzskymi syrmi, olivami a prosciuttom. Po degustácii vás ešte čaká malé prekvapenie – digestív, ktorý vám vyberie somelier. Súčasťou voucheru je aj jednorazová možnosť zvýhodneného nákupu vín, využiť ju môžete po skončení oficiálneho programu.
Špeciálna škola sabráže
Sabráž je technika otvárania vín šabľou, pri ktorom sa odsekne hrdlo fľaše aj s korkom. Tento netradičný, slávnostný a zároveň nebezpečný spôsob otvárania „bubliniek“ (sektu, šampanského či prosecca) je vhodný pri rovnako výnimočných udalostiach a oslavách. Pri sabráži treba brať do úvahy teplotu sektu, kvalitu skla a správny uhol seku. Okrem šable sa používajú aj sekery, meče či dokonca golfové palice. Správne vykonaná sabráž nezanechá v sekte žiadne čiastočky skla.
Školou sabráže vás bude sprevádzať niekoľkonásobný majster Slovenska v someliérstve a sabráži Tomáš Vyšvader, profesionálny someliér z WINE EXPERT, ktorý na Slovak Food Festivale prekonal rekord, keď odsabrážoval obrovský 12-litrový sekt Ferrari. Zároveň sabrážou 7 fliaš s rôznym objemom vytvoril nový rekord.
Na školení sa dozviete niečo málo o histórii a vzniku tejto metódy otvárania fliaš. Pripravenú budete mať fľašu správne vychladeného šumivého vína, ktorú si po dôkladnom zaškolení a BOZP sami vlastnoručne odsabrážujete.
Súčasťou zážitku bude, samozrejme, aj samotná komentovaná ochutnávka sabrážovaného prosecca La Tordera, ako aj bieleho, červeného a ružového vína na prípitok spolu s pochutinami – syrom a šunkou.
Celý tím vo WINE EXPERT je spojený láskou k vínu a skladá sa z tých najlepších someliérov. WINE EXPERT jedlhodobým partnerom Asociácie someliérov Slovenskej republiky, popredných vinárstiev nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. O spokojnosti zákazníkov svedčia aj hodnotenia.
pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich
2
Kôrovce
a výrobky z nich
3
Vajce
a výrobky z nich
4
Ryby
a výrobky z nich
5
Podzemnica olejná (Arašidy)
a výrobky z nich
6
Sójové bôby (Sója)
a výrobky z nich
7
Mlieko
a výrobky z neho
8
Škrupinové plody
mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a výrobky z nich
9
Zeler
a výrobky z neho
10
Horčica
a výrobky z nej
11
Sezamové semená (Sezam)
a výrobky z nich
12
Oxid siričitý a siričitany
v koncentráciách vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2
13
Vlčí bôb (Lupina)
a výrobky z neho
14
Mäkkýše
a výrobky z nich
Upozornenie:
Informácie o alergénoch sú poskytované priamo poskytovateľom tejto ponuky, nie spoločnosťou Slevomat.cz, s.r.o. – organizačná zložka Slovensko. Poskytovateľ nesie výlučnú zodpovednosť za správnosť týchto informácií. V prípade ďalších otázok na zloženie či alergény kontaktujte priamo poskytovateľa ponuky.