Cesta k tradíciám: Pomastite si s nami pravé zemiakové lokše!

Cesta k tradíciám: Pomastite si s nami pravé zemiakové lokše!

Zľavomat.sk 7. 5. 2020 Zdieľať

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku, remeselníci na Slovensku ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. S remeselníkmi a remeslami na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktorú tradičnú výrobu sa pozrieme dnes?

DOBRÉ IBA NA HODOCH? ALE KDEŽE!

Hoci sezóna kačacích a husacích hodov je ešte ďaleko pred nami, skvelé lokše sú dobré kedykoľvek v roku. Čo ale tieto dobroty vlastne sú? Lokša je druh zemiakovej placky, obľúbená ako u nás, tak aj na južnej Morave. Na Slovensku je obľúbenejší slaný variant, kde sa hotové placky mažú masťou (najlepšie husacou) a jedia sa ku kačke, husi, polievke, prípadne sa plnia kyslou kapustou či mletým mäsom. Moravania tradične pripravujú sladké lokše, ktoré sa potrú džemom, zvinú ako palacinky a posypú makom a cukrom, niekedy tiež prelejú rozpusteným maslom.

AKO SI LOKŠE PRIPRAVIŤ DOMA?

Lokše sú ako chutné, tak aj jednoduché na prípravu a keďže na ne potrebujete v podstate len zemiaky a múku, pripraviť si ich môžete skutočne hocikedy! Vyrábajú sa z varených zemiakov, ktoré sa nastrúhajú a zmiešajú s múkou a soľou. Z toho sa následne vypracuje cesto, rozvaľká sa na čo najtenšie placky, ktoré sa pečú nasucho na rozpálenej platni.

Každý kraj, každé mesto a každá gazdiná má však svoje overené recepty. Nám svoje tradičné lokše pripravila pani Monika Hvižďáková, ktorej šikovné ruky sa v kuchyni len tak mihali. Veď posúďte sami!

Tip: Ak ingrediencie nevážite, skúste sa riadiť tým, že k trom dielom zemiakov pripadá jeden diel múky.

Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť pani Hvižďákovej a popriať jej skvelým lokšiam, aby si na nich ľudia s láskou pochutnávali aj po ďalšie generácie. 

Zľavomat.sk

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!