
Cesta k tradíciám: Poznáte spišskú pochúťku Beľuš?

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku, tradičné zručnosti ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktorú tradičnú výrobu sa pozrieme dnes?
ŠPECIALITA SPIŠSKÝCH MATERÍ, NA KTORÚ NETREBA ZABUDNÚŤ
Tradičné jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, sa z kuchýň dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je často veľká škoda. Pochúťky, ktoré upadajú pomaly do zabudnutia by sme si mali strážiť ako dedičstvo.
Nielen na východe, ale takmer na celom Slovensku sa ľudia kedysi stravovali veľmi jednoducho a žili z toho, čo si sami vypestovali alebo odchovali. Sial sa jarec, žito, ovos, proso, ľan a miestami konope. Sadili sa krumple, kapusta, hrach fazuľa a bôb. Koláče neboli každodennou záležitosťou, pretože obilia sa málokedy urodilo toľko, aby stačilo na celý rok. No z času na čas sa na stoloch ocitli dobroty, medzi ktorými na Spiši nemohol chýbať ani kysnutý Beľuš.
INGREDIENCIE
Beľuš je koláč jednoduchý, potrebujete naň iba:
- 500 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 ks droždia
- 300 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 kg kapusty (kyslá alebo sladká)
- soľ, korenie (podľa chuti)
Do svojej kuchyne nás k príprave Beľuša pozvala pani Katarína Wagnerová zo Spišského podhradia. Ako to celé vyzeralo? Pozrite si video.

POSTUP
-
Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka, kde sme pridali soľ a cukor. Preosiatu múku, cukor a soľ dáme do väčšej misy, kde postupne pridáme kvások a olej. Cesto dobré vypracujeme (aby sa odliepalo od okrajov) a dáme na teplé miesto nakysnuť (cca 20 minút).
-
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Kapustu nastrúhame, okoreníme, osolíme (prípadne aj ocukríme) a na masle podusíme do mäkka asi 15 –20 minút. Plnku necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na 2 rovnaké bochníky, ktoré rozvaľkáme natenko. Nanesieme plnku a preložíme druhý rozvaľkaný plát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 25–35 minút dozlatista.
- Upečený Beľuš necháme vychladnúť. Ak ho robíte nasladko, poprášte ho práškovým cukrom.
Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť pani Wagnerovej a popriať jej lahodnému koláču, aby ho ľudia s láskou jedli aj po ďalšie generácie.
Ako sa vám článok páčil?