Cesta k tradíciám: Poznáte spišskú pochúťku Beľuš?

Cesta k tradíciám: Poznáte spišskú pochúťku Beľuš?

Zľavomat.sk 21. 5. 2020

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku,  tradičné zručnosti ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktorú tradičnú výrobu sa pozrieme dnes?

Kysnutý kapustový BeľušKysnutý kapustový Beľuš

ŠPECIALITA SPIŠSKÝCH MATERÍ, NA KTORÚ NETREBA ZABUDNÚŤ

Tradičné jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, sa z kuchýň dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je často veľká škoda. Pochúťky, ktoré upadajú pomaly do zabudnutia by sme si mali strážiť ako dedičstvo.

Nielen na východe, ale takmer na celom Slovensku sa ľudia kedysi stravovali veľmi jednoducho a žili z toho, čo si sami vypestovali alebo odchovali. Sial sa jarec, žito, ovos, proso, ľan a miestami konope. Sadili sa krumple, kapusta, hrach fazuľa a bôb. Koláče neboli každodennou záležitosťou, pretože obilia sa málokedy urodilo toľko, aby stačilo na celý rok. No z času na čas sa na stoloch ocitli dobroty, medzi ktorými na Spiši nemohol chýbať ani kysnutý Beľuš.

INGREDIENCIE

Beľuš je koláč jednoduchý, potrebujete naň iba:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 ks droždia
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 kg kapusty (kyslá alebo sladká)
  • soľ, korenie (podľa chuti)

Do svojej kuchyne nás k príprave Beľuša pozvala pani Katarína Wagnerová zo Spišského podhradia. Ako to celé vyzeralo? Pozrite si video.

POSTUP

  • Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka, kde sme pridali soľ a cukor. Preosiatu múku, cukor a soľ dáme do väčšej misy, kde postupne pridáme kvások a olej. Cesto dobré vypracujeme (aby sa odliepalo od okrajov) a dáme na teplé miesto nakysnuť (cca 20 minút).

  • Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Kapustu nastrúhame, okoreníme, osolíme (prípadne aj ocukríme) a na masle podusíme do mäkka asi 15 –20 minút. Plnku necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.

  • Cesto rozdelíme na 2 rovnaké bochníky, ktoré rozvaľkáme natenko. Nanesieme plnku a preložíme druhý rozvaľkaný plát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 25–35 minút dozlatista.
  • Upečený Beľuš necháme vychladnúť. Ak ho robíte nasladko, poprášte ho práškovým cukrom.

Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť pani Wagnerovej a popriať jej lahodnému koláču, aby ho ľudia s láskou jedli aj po ďalšie generácie. 

Ako sa vám článok páčil?

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore