Uvarte si s nami lahodné domáce gnocchi s hubovou omáčkou, parmezánom a rukolou

Uvarte si s nami lahodné domáce gnocchi s hubovou omáčkou, parmezánom a rukolou

Zľavomat.sk 9. 11. 2020

Neustále dumáte nad tým, čo nové uvariť? Hľadáte rýchly a hlavne chutný recept z domácich surovín, ktorý ulahodí každému labužníkovi? Práve ste ho našli!

GNOČI ALEBO ŇOKY?

Nejeden človek zneistie, keď si má toto jedlo objednať u čašníka a vysloviť ho správne. V kuchyniach z celého sveta majú tieto cestoviny podobný názov – noky, ňoky, nocke, … Vyhnite sa prípadným rozpakom a zapamätajte si, že táto dobrota sa vyslovuje „ňoky“.

Pod týmto názvom sa skrývajú malé elipsovité až väčšie gule varené v slanej vode. Každá guľka sa varí zvlášť, a preto sú po celom povrchu také „naslyzlé“.

PRIPRAVTE SI TÚTO TALIANSKU DOBROTU KROK PO KROKU

Gnocchi sa dajú pripraviť snáď na milión spôsobov. My si ukážeme, ako ich pripraviť s lahodnou hubovou omáčkou. Tak hor sa do pohodového varenia, pri ktorom vládne voňa, uvoľnenie a dobrá nálada!

INGREDIENCIE (GNOCCHI):

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky (ideálna je múka na kváskovanie)
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

INGREDIENCIE (HUBOVÁ OMÁČKA):

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 600 g čerstvých šampiónov
  • soľ
  • korenie
  • demi-glace omáčka (prípadne 300 ml kuracieho vývaru)
  • 200 ml smotany
  • parmezán
  • petržlenová vňať
  • rukola (na dozdobenie)

PRÍPRAVA:

  • Zemiaky uvaríme v šupke. Vodu zlejeme a necháme trochu vychladnúť, aby sme si nepopálili prsty. Zemiaky ošúpeme ešte teplé a pomelieme na mlynčeku. Pridáme múku, vajíčko, soľ a rukou vymiesime cesto do hladka tak, aby sa nelepilo na ruky. Pozor ale, múky musí byť v ceste čo najmenšie potrebné množstvo, inak budú cestoviny tvrdé.
  • Cesto rozdelíme na 6 menších kusov a rozvaľkáme ich na valce. Tie následne pokrájame na drobnejšie kúsky, cca 2 cm veľké.

  • Takto pripravené gnocchi hodíme do väčšieho širokého hrnca s vriacou osolenou vodou – vždy hádžeme maximále dve hrste, aby sa nezlepili. Hneď, ako vyplávajú na povrch, sú hotové a vyberieme ich.
  • Cibuľu orestujeme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme na plátky nakrájané šampióny.
  • Pridáme demi-glace omáčku (prípadne vývar), smotanu a pár minút povaríme.
  • Do omáčky vmiešame uvarené gnocchi, premiešame a na vrch posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou.
  • Na tanieri pridáme na dozdobenie ešte rukolu, parmezán a pár kvapiek olivového oleja.
  • Servírujeme a vychutnávame! :) 

Ako sa vám článok páčil?

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore