
Cesta k tradíciám: Pripravte si fajnovú kapustnicu podľa receptu z Cejkova

Typická vôňa, ktorá sa nesie celým domom na Vianoce. Reč je o chutnej kapustnici z domácich surovín. Starostlivo nazbierané a sušené huby, nakladaná kyslá kapusta či dobre vyúdená klobása. Zbiehajú sa vám už sliny? Spravte si sviatočnú atmosféru kedykoľvek počas celého roka.
Poďte sa pozrieť, ako ju pripravujú v malej obci Cejkov v okrese Trebišov, ktorá susedí s vinohradníckou oblasťou Tokaj.

INGREDIENCIE
- huby
- kyslá kapusta
- mrkva
- petržlen
- klobása
- soľ
- vegeta
- cibuľa
- cesnak
- štipka mletého čierneho korenia
POSTUP
- Do hrnca dáme variť zeleninu, kyslú kapustu a huby. Tie ešte pred tým zalejeme horúcou vodou a následne scedíme.
- Pridáme trochu vegety, mletého čierneho korenia a štipku soli. Pre lepšiu chuť nesmie chýbať ani celá cibuľa a cesnak.
- Kapustu varíme 45–50 min., kým nebude úplne mäkká.
- Medzitým si spravíme zápražku z domácej masti, na drobno nakrájanej cibule, ktorú opražíme a pridáme aj červenú papriku.
- Hotovú zápražku vylejeme do hrnca, všetko premiešame a na záver ešte trochu okoreníme, prípadne použijeme nejakú pikantnú ingredienciu.
- Chvíľu necháme pod pokrievkou prevrieť a následne môžeme podávať.
- Ku kapustnici podávame aj chrumkavý chlieb alebo tradičné východniarske bobaľky.
- Dobrú chuť!
Ako sa vám článok páčil?