
Cesta k tradíciám: fantastické čeregle, po ktorých si budete prsty oblizovať!

Viete, čo sú to čeregle? Malá nápoveda: možno ich pripravovala aj vaša mama alebo stará mama počas fašiangového obdobia. Vypražila ich v oleji, obalila v cukre a vám sa už pri príprave neskutočne zbiehali slinky. Už viete, o čom je reč? Predsa o tradičných fánkach.
A ako sa táto dobrota pripravuje na východe? Poďte sa pozrieť! Aj dnes nás do svojej kuchyne pozýva pani Katarína Wagnerová zo Spišského Podhradia.

INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 0,5 dl oleja
- 60 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 4 PL rumu
- štipka soli
- 100 ml kyslej smotany
- 20 g droždia
- 100 ml mlieka
- olej na vyprážanie
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obalenie
POSTUP
- Do vlažného mlieka dáme polievkovú lyžicu kryštálového cukru a rozmrvíme droždie. Mlieko nesmie byť horúce.
- Počkáme pár minút, kým droždie napení, vytvorí bublinky a zväčší svoj objem.
- Vo väčšej mise zmiešame hladkú a polohrubú múku. Pridáme štipku soli a zvyšný kryštálový cukor.
- Droždie s mliekom vlejeme do misy s múkou. Rukami miesime cesto, kým sa neodlepuje od okrajov misy.
- Do cesta pridáme olej, rum a ešte ďalej poriadne premiesime cesto. Pridáme vajíčko a premiešame.
- V závere pridáme ešte kyslú smotanu a premiešame. Cesto je hotové vtedy, keď sa pekne odliepa od okrajov a vytvára vzduchové bublinky.
- Poprášime ho múkou, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste 30 minút alebo aj dlhšie, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí si poprášime dosku múkou a cesto rozvaľkáme. Nožom narežeme menšie obdĺžniky.
- Vyprážame dozlata v rozpálenom oleji.
- Hotové čeregle obalíme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým.
- Dobrú chuť!
Ako sa vám článok páčil?