Vianočné pečenie rýchlo a chutne: pripravte si s nami 4 skvelé koláče!

Vianočné pečenie rýchlo a chutne: pripravte si s nami 4 skvelé koláče!

Zľavomat.sk 14. 12. 2020

Čo by to boli za vianočné sviatky bez domácnosti vyvoňanej najrôznejšími pečenými dobrotami? Medovníčky, linecké kolieska či kokosky už určite poznáte. Čo tak skúsiť niečo iné? Privítajte tento rok do vianočnej rodiny koláčov aj záviny z kysnutého cesta či skvelé makové guľôčky s džemom. Príprava je jednoduchá a pri pozeraní rozprávok si ich s chuťou zaje celá rodina!

MAKOVÝ, ORECHOVÝ ČI JABLKOVÝ ZÁVIN Z KYSNUTÉHO CESTA

INGEDIENCIE:

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 3 dl polotučného mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 droždie
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 štipka soli
  • 2 vajíčka
  • vanilkový cukor (na posypanie)

Plnky

  • maková – 250 g mletého maku, 90 g práškového cukru, horúca voda
  • orechová – 250 g mletých vlašských orechov, 120–150 gramov práškového cukru, horúca voda
  • jablková – 0,5 kg stúhaných jabĺk, 1 PL mletej škorice, 1 PL krýšálového cukru

Do svojej kuchyne nás k príprave závinov pozvala pani Katarína Wagnerová zo Spišského Podhradia. Ako to celé vyzeralo? Pozrite si video.

POSTUP:

Najskôr začneme prípravou kvásku. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme doň kryštáľový cukor a necháme ho zohriať. Keď je mlieko teplé (nie zovreté), pridáme droždie. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, olej a vajíčka. Pridáme podkysnutý kvások a vypracúvame cesto. Ideálne je miesiť cesto ručne, aby sme cítili, kedy sa prestane lepiť na steny nádoby. Ak bude cesto príliš riedke, pridáme múku, ak naopak husté, pridáme teplé mlieko. Hotové cesto posypeme múkou a necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 až 4 časti (podľa toho, koľko máme plnky a koľko cesta). Časti vyvaľkáme na pomúčenej doske a naplníme plnkou. Naplnené záviny vložíme do rúry predohriatej na 200°, teplotu stiahneme na 180° a pečieme 20 až 30 minút. Počas pečenia koláče zväčšia svoj objem, takže je dobré piecť ich na dvoch plechoch po dvoch kusoch, aby sa nestalo, že sa zlepia. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrom a chladný pokrájame.

MAKOVÉ OČKÁ S DŽEMOM

INGEDIENCIE:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 1 hrnček mletého maku
  • 130 g masla
  • džem/lekvár podľa chute

POSTUP:

Múku aj práškový cukor si preosejeme do väčšej nádoby. Pridáme všetky ingrediencie a rukou ich miešame až kým sa poriadne nespoja do jednej hrudky. Cesto potom necháme odležať minimálne na 2 hodiny.

Z takto odležaného cesta oddeľujeme na pomúčenej doske kúsky a rukami tvarujeme guľôčky s priemerom zhruba dva centimetre. Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie, sploštíme prstami a do stredu každej guľôčky urobíme jamku. Môžeme aj prstom, no ešte súmernejšie je to s obráteným koncom varešky.

Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút. Po upečení a vychladení naplníme jamky v očkách džemom či inou náplňou podľa chute.

Nám nezostáva nič iné, iba vám popriať nádherné sviatky plné radosti, zdravia a skvelých chutí!

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!