Uložiť Uložené

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. V dnešnej dobe je hrad vyhľadávaným miestom prechádzok obyvateľov Prešova a okolia. Na hrad vedie spevnená asfaltová cesta a je možné sa sem dostať aj na bicykli. Celý hradný vrch je Národnou prírodnou rezerváciou a prístupová cesta naň slúži ako náučný chodník

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Janka, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

Na kopci sopečného pôvodu týčiaceho sa nad známym pivovarom stojí jeden z najstarších a najväčších hradov na Slovensku. Bohužiaľ, je dosť schátraný a zub času na ňom zanechal stopu. Dobrou správou je však skutočnosť, že jeho opravy sa ujali šikovní dobrovoľníci a zažíva veľký comeback!

Na hrad sa dá chodiť aj v zime, je to prechádzka, ktorá vás riadne zahreje a vyhnete sa davom ľudí, ktorí sú tam počas teplejších dní. Odmenou vám bude nie len dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie, ale aj krásny výhľad na mestá pod vami.

Po vjazde do mesta Veľký Šariš, ktoré sa nachádza len kúsok od Prešova, vás budú navigovať tabule až ku parkovisku rovno pod hradom. Dostanete sa sem však aj autobusom MHD. Parkovisko je nestrážené, také poľné, preto je lepšie naplánovať si umývanie auta až po výlete. Z parkoviska je to tempom, ktoré je ideálne pre detičky aj s prestávkami na pitie, približne hodinku do kopca. Cesta hore síce nie je v najlepšom stave, výhodou zostáva to, že trasa je nenáročná aj pre deti, zvládnete to to dokonca aj s kočíkom.

Rodičia väčších detí ocenia to, že po ceste sú informačné tabule, na ktorých sa dočítate o flóre aj faune na hradnom kopci. Pri každej je aj lavička, ktorú môžete využiť na prestávku. Počas odpočinku sa tak zároveň dozviete niečo nové a a deti si aspoň precvičia čítanie.

Približne v polovici cesty je dokonca altánok, ktorý v teplejších mesiacoch môžete využiť na piknik. Pri výstupe na vrch máte možnosť obísť celý hrad dookola, táto označená trasa je dlhá cca 1 km. Potom si už môžete pozrieť hrad zvnútra, kde nechýbajú ďalšie pútavé informačné tabule.

Uprostred nádvoria je veža, ktorá je pomenovaná Donjon. Je z nej nádherný výhľad, pre verejnosť je však nedostupná od novembra do apríla. V tomto období je dostupná len počas víkendov a so špeciálnym sprievodcom, v hodinových intervaloch od 11:00 do 17:00. Priamo pod vežou sú umiestnené dve delá, ktoré potešia nie len chlapcov. Oproti veži sa nachádza veľká krytá terasa, pod ktorej strechou si môžete oddýchnuť a načerpať nové sily na cestu späť.  

Lajk od maminy Janky

Ak budete mať šťastie, možno na hrade stretnete aj pána s poníkom, ktorý sa tam chodí pravidelne prechádzať. Je veľmi milý a dovolí deťom poníka aj pohladkať. Celý výlet je veľmi pekný a náučný.

Hore