500 gramov quinoy: semiačka alebo múka pre prípravu lahodných pokrmov
Prehľad ponuky
Inkovia chrumkali quinou vo veľkom a vyplatilo sa im to. Vo svojej dobe boli najväčšou indiánskou ríšou na americkom kontinente a mali parádne bývanie na Machu Picchu. To by bolo, aby quinoa neprospela aj vám.
Pripravte si výživnú quinou – plodinu, ktorá sa vracia do moderných receptov. Vyskúšať môžete semienka z dvoch druhov (červená a čierna) alebo múku z bielej quinoy. Červená quinoa má jemnú orieškovú
chuť, ktorá je u čiernej odrody ešte výraznejšia.
Quinoa je na skus chrumkavá a pevná, takže sa dá použiť namiesto ryže
alebo napríklad kuskusu. Hodí sa k duseným pokrmom, do polievok
i šalátov. Najlepšie chutí v kombinácii s cícerom, lososom, tuniakom,
uhorkami, paradajkami a paprikami. Príprava je podobná ako pri
ryži.
Výživovo hodnotná dobrota
Quinoa je dobre stráviteľná potravina. U nás je známa pod názvom mrlík čilský. Obsahuje celý rad vitamínov, minerálov a je zdrojom bielkovín, ktoré sú veľmi podobné sójovým. Prečítajte si viac o jednotlivých vitamínoch a mineráloch, ktoré sú v quinoe obsiahnuté.
Quinoa má vysoký obsah bielkovín a esenciálnych mastných aminokyselín podobne ako sója. Má aj vysoký obsah lyzínu, metionínu, hystidinu, cysteínu a treonín. Z mastných kyselín obsahuje najviac linolovú a olejovú. Nájdete v nej však aj mnoho vitamínov napr. tiamín, riboflavín, kyselina listová, beta-karotén, tokoferol aj vitamín C. Z minerálov obsahuje fosfor, vápnik, horčík, železo, zinok, draslík, meď, mangán, síru. |
Zaujímavosť: Americká NASA používa quinou ako jednu zo základných potravín pre lety do vesmíru. Inkovia ju nazývali „matkou všetkých obilnín“.
Múka z quinoy
Múka z quinoa je prirodzene bezlepková, veľmi ľahko stráviteľná
a má jedinečnú orieškovú chuť. Vďaka unikátnemu zloženiu aminokyselín,
vysokému podielu bielkovín a vlákniny a nízkemu glykemickému indexu ju
okrem celiatikov ocenia aj diabetici, vegáni a vegetariáni.
Má štruktúru hladkej pšeničnej múky, takže ju môžete používať
namiesto nej vo všetkých receptoch pri varení i pečení. Výborne sa hodí
k zahusťovaniu pokrmov, ktorým dodá orieškový podtón, a k výraznému
zvýšeniu nutričných hodnôt jedál postačí, keď nahradíte 20 % bežnej
múky quinoa múkou.
Inšpirujte sa aj ďalšími ponukami! Na jedno poštovné si teraz môžete objednať viacero produktov od predajcu Elixi.sk.
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
Allnature, s. r. o.
Březhradská 148
503 32 Hradec Králové
Česká republika
Obilniny obsahujúce lepok
pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich
Kôrovce
a výrobky z nich
Vajce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnica olejná (Arašidy)
a výrobky z nich
Sójové bôby (Sója)
a výrobky z nich
Mlieko
a výrobky z neho
Škrupinové plody
mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a výrobky z nich
Zeler
a výrobky z neho
Horčica
a výrobky z nej
Sezamové semená (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siričitý a siričitany
v koncentráciách vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2
Vlčí bôb (Lupina)
a výrobky z neho
Mäkkýše
a výrobky z nich
Upozornenie:
Informácie o alergénoch sú poskytované priamo poskytovateľom tejto ponuky, nie spoločnosťou Slevomat.cz, s.r.o. – organizačná zložka Slovensko. Poskytovateľ nesie výlučnú zodpovednosť za správnosť týchto informácií. V prípade ďalších otázok na zloženie či alergény kontaktujte priamo poskytovateľa ponuky.