












Títo malí pomocníci dokážu vyčariť fakt veľké chute. Preto ich majte vždy nadosah!
Grécke oregáno
Vytrvalá rastlina, ktorá tvorí vzpriamené alebo poliehavé kríčky. Má rada polopiesčité pôdy a slnečné stanoviská, ale znáša ja polotieň a tieň.
Mladé lístky sa môžu zberať podľa potreby celé leto. K sušeniu zbierame kvitnúcu vňať, ktorú sušíme zavesenú v tieni.
Má špecifickú chuť a mierne mätovú arómu. Na Balkáne je obľúbenou súčasťou mletých mäsových zmesí na grilovanie. Chuťovo je výraznejšie ako obyčajné oregano.
Korenia sa ním šaláty, rajčiakové omáčky, rajčiakové polievky, zelenina, vaječné jedlá, polievky, morské kraby, salámy, husté polievky, guláš a jedlá zo syra, používa sa pri pečení a grilovaní mäsa a s obľubou k jahňaciemu a teľaciemu, ako aj dusenému mäsu. Odporúča sa kombinácia s bazalkou a čiernym korením. Rastlina je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa kombinuje s petržlenovou vňaťou. Využíva sa v talianskej a gréckej kuchyni. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu zohráva v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizzy. |
Jablčník obecný
Trvalka 50–60 cm vysoká, v hornej časti rozvetvená. Kvety sú 3–5 mm dlhé.
Kvitne v máji až auguste. Má rád ľahšie pôdy, ktoré sú priepustné. Darí sa mu na slnečných stanovištiach a suchších podnebiach.
Jablčník sa využíva ako súčasť čajov pri chorobách žlčníka, tráviacej sústavy a pri nechutenstve, pri srdcovej arytmii, poruchách cievneho obehu a na zníženie tlaku, na kašeľ pri zápale priedušiek |
Koriander
Jednoročná bylinka, nenáročná na pestovanie. Semená sa odpradávna používajú ako korenie do mäsa a šalátov, rovnaké použitie majú aj mladé listy.
Semená samostatne alebo v čajových zmesiach účinkujú v prípade nechutenstva, na povzbudenie trávenia a proti nadúvaniu. Veľmi vhodné korenie na prípravu rýb, nepostrádateľná prísada v indickej kuchyni, vynikajúca do polievok. Táto odroda je špeciálne vyšľachtená pre zber mladých listov, odolná na vybiehanie do kvetu, takže poskytuje aj niekoľko úrod za vegetáciu.
Pridáva sa pri dochutení polievok, šalátov a bielkovinových jedál. Ďalej pri nakladaní húb, červenej repy, kapusty, do pečiva, do omáčok a likérov. Mletý koriander sa používa i pri výrobe cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia. |
Ligurček – Maggi
Trvalka, ktorú pestujeme ako liečivku aj ako korenie. Zbierame vňať a semená.
Rastlina kvitne v júni až septembri a pokiaľ ju pestujeme na vňať, nenecháme ju kvitnúť. Ligurček má rád polotieň a vlhkejšie stanoviská. Je známejší pod ľudovým názvom Maggi.
Čerstvé alebo sušené listy, usušený pomletý koreň pridávame do mäsových polievok, k dusenému mäsu, syru. Čerstvým listom koreníme omáčky, šaláty, polievky, zeleninové jedlá, hydinu a ryby. Pridávame ho i do masla a bryndze. Listy ligurčeka s kôprom a bazalkou, tvoria koreninu diétnej kuchyne. |
Majoránka
Majoránka vyžaduje teplejšie polohy a hlinité pôdy. Vňať zbierame na začiatku kvitnutia.
Táto odroda tvorí nízke kompaktné kríčky s veľmi výraznou majoránkovou chuťou a vôňou.
S majoránkou pripravujeme predovšetkým bravčové, hovädzie, kozie, kačacie, husacie a jahňacie mäso, ale nič nepokazíme, keď ju použijeme na pokrmy z hydiny. Typickú vôňu a chuť dodáva zemiakom . Hodí sa do omáčok, polievok, marinád, cestovín, strukovinových kaší a pyré. Využíva sa vo všetkých svetových kuchyniach. |
Materina dúška
Je to trvalka podobná tymiánu. Má drobné vajcovité lístky s krátkymi stonkami.
Celá rastlina je silne aromatická, zvlášť za slnečného počasia. Materinej dúške sa darí skoro všade, ale najradšej má slnečné stanoviská.
Má príjemnú vôňu a mierne nahorklú chuť. Používa sa ako korenie, najviac ale asi sušené. Pridáva sa do rôznych pokrmov, ale tiež ju často používame pri zdravotných problémoch, zvlášť pri nachladnutí a respiračných ochoreniach.
Ako už bolo spomenuté, v kuchyni môžete pokojne materinou dúškou nahradiť tymian, najčastejšie je toto korenie používané v nemeckej, francúzskej a talianskej kuchyni a hodí sa prevažne do slaných pokrmov. Využíva sa aj pri výrobe likérov a pre jej vysoký obsah trieslovín sa hodí ku všetkým pečeným a duseným mäsám. Čerstvá je potom výborná do omeliet, nátierok alebo sviežich letných šalátov. |
Pamajorán obyčajný – Oregano
Trváca bylina dorastá do výšky asi 50 cm. Kvitne v júli až októbri.
Pred kvitnutím je najlepšie zbierať list a usušiť ho. Domáci má celkom inú chuť ako kupovaný.
Najlepšie sa asi hodí na korenenie rajčinových jedál. Bez oregana nie je mysliteľný ani grécky šalát a samozrejme pizza. Vhodný je aj pri prechladnutí na kloktanie a proti kašľu.
V kuchyni patrí oregano, čiže pamajorán, medzi najviac využívané bylinky a to najmä platí o stredomorskej kuchyni. Využívajú sa celé listy a niekedy aj s kvetmi, veľmi obľúbená je kombinácia oregana a paradajok, ale napríklad sa pridáva aj do kečupov, na pizzu, do pesta, do cestovín, sušeným aj čerstvým oreganom sa sype pizza, rôzne druhy mäsa a jedál, ale tiež aj polievky. Toto korenie je typické svojou originálnou arómou, ktorá pôsobí napríklad aj dlho po uvarení alebo upečení. |
Petržlen kučeravý
Odroda vňaťového kučeravého petržlenu typu Frisé vert foncé s tmavozelenými, veľmi silne kučeravými listami na stredne dlhých rapíkoch. Vňať je polovzpriamená a aj pri dlhšom pestovaní nepolieha.
Netrpí hrdzou. Veľmi zaujímavá odroda na priamy konzum i na sušenie. Vňať má rýchly vývoj a zber je možné opakovať po celý rok.
Petržlen, koreň i vňať sa môžu pridávať skoro do všetkých pokrmov od polievok, cez omáčky, mäso a šaláty, až po zdobenie rôznych lahôdok. Sušená vňať nie je tak aromatická ako čerstvá, preto je dobré pridávať ju do varených jedál tesne pred dovarením a nechať ju len krátko povariť. |
Rozmarín lekársky
Obľúbená bylinka, hlavne našich babičiek. Je to do 150 cm vysoký poloker.
Nie je ale plne mrazuvzdorný. Obvykle znáša zimu len do –10 °C.
Je vhodne ho radšej prezimovať podobne ako muškáty. Celá rastlina má príjemnú korenistú vôňu a chuť.
Teraz sa používa na zemiaky a pri grilovaní v lete ho odporúčame vhodiť vetvičku rozmarínu do ohňa. Celé jedlo potom dostane nezameniteľnú chuť.
Rozmarín sa pridáva hlavne k mäsu, pretože mu dodá chuť zveriny. Výborne sa hodí hlavne k teľaciemu, hovädziemu. králičiemu a k hydine. Pridáva sa taktiež k zelenine smaženej na olivovom oleji. |
Trebuľka – Kerblík
Zabudnutá bylinka s jednoduchým pestovaním. Je to jednoročka s vôňou pripomínajúcou Aníz, chutí trošku ako Estragón a Petržlen.
Uprednostňuje vlhkejšie stanovisko a polotieň. Zbierame vňať tesne pred kvitnutím.
Je to neodmysliteľná bylinka stredomorskej kuchyne, kde sa hojne využíva, na rozdiel od nás na ňu vďaka rozmanitej a neopakovateľnej chuti nezabudli.
Používa sa k ochucovaniu šalátov, polievok a mäsa. Používa sa pri príprave rýb, vegetariánskych pokrmov, polievok, dodá chuť smotanovým omáčkam aj dusenej mrkve. Môžete ju použiť tiež na pečené zemiaky. Vyskúšajte ho do domácej fašírky či karbonátov, takto ochutené mleté mäso (spolu s ďalšími ingredienciami) je výborné na gril, ako základ do domácich, letných hamburgerov. Nepoužívajte s výraznými bylinkami ako rozmarín alebo majoránka, lebo zabijete jeho chuť. |
Yzop
Medonosná trvalka, ktorú pestujeme pre kvitnúcu vňať. Tvorí 20–60 cm vysoký poloker, ktorý kvitne v júni až septembri drobnými modrými kvetmi.
Na stanovisku vydrží 5–6 rokov. Používa sa ako korenie do polievok a omáčok, k dochuteniu šalátov a pokrmov z mäsa, kde stačí iba niekoľko nadrobno nakrájaných lístkov.
Ako liečivka napomáha pri liečení porúch zažívania, zvyšuje obranyschopnosť a chuť k jedlu. Vonné silice majú antiseptický účinok. Vyžaduje ľahšie vápenité pôdy a slnečné stanoviská.
Je to veľmi aromatická bylinka, jej použitie v kuchyni je veľmi opatrné, aby nepotlačila ostatné chute. Využíva sa k dusenému zverinovému mäsu, ale aj k zajačiemu, kuraciemu, jahňaciemu. Pomáha dobre tráviť mastné jedlá. Slúži k dochucovaniu nealkoholických letných nápojov, do likérov. Pridáva sa do ovocných koláčov, kompótov, do dezertov z ovocia s výraznou chuťou ako sú marhule, višne, maliny, broskyne. Kombinuje sa tiež s kapustou, červenou repou, mrkvou, hríbmi, s hrachom a tekvicou. |
Pažítka
Je to trváca bylina vysoká aj do 50 cm. Po prezimovaní na záhrade je dobré si ju v januári až februári, v závislosti kedy to počasie dovolí, preniesť dovnútra a dať si ju za okno do kvetináča.
Hodí sa nám potom do omáčok, polievok a vlastne všade tam kde sa hodí cibuľa.
Najčastejšie použitie pažitky je na maslovom chlebe. Pažitku však môžete naviac pridávať do omáčok, pomazánok, k mäsu, do rizota, zemiakovej kaše, pečených či varených zemiakov, na cestoviny, do omelety (praženice), zeleninových šalátov, bylinkového masla, polievok. |
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
Igor Čerešňák
Okružná 712/5
922 21 Moravany nad Váhom