






Biopotraviny v najlepšej kvalite!
Prehľad ponuky







Zásoby na zimu sú dobrý nápad nielen pre sysle a veveričky. Veď čo na jeseň do špajze človek nakúpi a odloží, počas dlhých zimných večerov akoby našiel!:)
A navyše všetko v BIO kvalite, takže si pochutia aj tí najnáročnejší a najvyberavejší gurmáni!
Korenina, známa aj ako „indický šafran“, má silné antioxidačné účinky, detoxikuje a obsahuje aj vitamíny C, B a E. Kurkuma je známym a obľúbeným korením predovšetkým orientálnej kuchyne. Získava sa zo žltej korene rastliny Curcuma longa, ktorá sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach Juhovýchodnej Ázie od Indie až po Indonéziu. Patrí do čelade ďumbierovitých rastlín, starovekí Gréci, ktorí sa s ňou stretli vďaka obchodníkom, ju dokonca pomenovali žltým zázvorom. Farbivo z koreňov kurkumy pravej (Curcuma longa) poskytuje žlté farbivo kurkumín, éterický kurkumový olej a korenie. Koreň a listy rastliny sa najprv sušia, potom sa rozdrobia, následne prejdú lisovaním. Šťava, ktorá sa takto získava, sa používa ako liečivý nápoj alebo zábal na vlasy. Korenina sa získava zo stopky rastliny varením, následným sušením a drvením. V poslednej dobe sa u nás kurkuma teší čoraz väčšej obľube! Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 1491 kJ/356 kcal Tuk: 9,9 g, toho nasýtené mastné kyseliny: 2,9 g Sacharidy: 58,2 g, z toho cukry: 11,1 g Bielkoviny: 7,8 g Soľ: 0,1 g |
Kakao je jednou z najobľúbenejších ingrediencií na celom svete. Obsahuje široké spektrum minerálov (draslík, železo) vitamínov a antioxidantov a je skvelé do všetkých sladkostí, k príprave studených aj teplých nápojov, koláčov, polevy a do dezertov. Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 2095 kJ/500 kcal Tuk: 30,0 g, toho nasýtené mastné kyseliny: 20,0 g Sacharidy: 40,0 g, z toho cukry: 1,0 g Bielkoviny: 20,0 g Soľ: <0,1 g |
Pravá škorica cejlónska /Cinnamon zeylanicum – verum/ je korenie získané z vnútornej kôry Škoricovníka cejlónskeho. Pestuje sa v Srí Lanke a v južnej Indii. Má sladkastú chuť, jej cena v Číne bola istý čas vyššia ako cena zlata. Prehrieva organizmus, stimuluje krvný obeh a tým aj činnosť srdca a dýchanie. Prostredníctvom tepla privádza energiu do tela, dokonca samotná vôňa škorice stimuluje činnosť mozgu. Je to korenina s vysokým obsahom polyfenolov – chemických zlúčenín, ktoré zodpovedajú za jej charakteristickú farbu. Cenovo dostupnejšia je jej „sestra“ škorica čínska, no tá nie je chuťou ani arómou porovnateľná s pravou cejlónskou škoricou, ktorá okrem tohto obsahuje aj viac kumarínu. Používa sa na dochutenie sladkých a ovocných jedál či nápojov (káva, čaj, varené víno…). V kozmetike sa používa v prípravkoch proti celulitíde. Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 1327kJ/317 kcal Tuk: 3,2 g Sacharidy: 79,5 g Bielkoviny: 3,9 g Soľ: 0,0 g Upozornenie: Nie je vhodná v tehotenstve |
Kokosový cukor je vyrobený z nektára kvetov kokosovej palmy (v Indonézii a na ostrove Bali) jeho postupným zahrievaním, čím sa z neho voda odparí a vznikajú kryštáliky hnedého cukru. Takto získaný cukor má jemnú karamelovú chuť a príchuť kokosu sa v nej nijako zvlášť neodráža. Svojou sladkosťou kokosový cukor pripomína klasický kryštálový cukor, avšak glykemický index kokosového cukru je v porovnaní s kryštálovým oveľa menší (len 35). Je to dané skutočnosťou, že kokosový cukor obsahuje inulín, ktorý spomaľuje absorpciu glukózy. Navyše, je aj veľmi výživným cukrom. Zastupené sú v ňom minerály ako zinok, železo, vápnik a draslík, polyfenoly aj mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Kokosový cukor je 100% prírodný, nerafinovaný, veľmi ľahko sa rozpúšťa. Osladeným potravinám dodá jemnú karamelovú chuť, ktorú získava prirodzenou cestou. Výživové údaje na 100 g: Energia: 1574 kJ/376 kcal Tuky: 0,1 g – z toho nasýtené: 0 g Sacharidy: 94,0 g – z toho cukry 94,0 g Bielkoviny: 1,0 g Soľ: <0,1 g |
Zázvor (lat. ďumbier lekársky) sa vyznačuje mnohými blahodarnými účinkami na zdravie človeka. Pochádza z Ázie, do Európy sa dostal ešte v 9. storočí. Najznámejším účinkom zázvoru je asi jeho antiseptický a antibakteriálny účinok. Je skvelým pomocníkom v prevencii aj liečbe respiračných ochorení, nádchy a chrípky. Hlavnými účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol, ktorá má podobné chemické zloženie ako kapsaicín, aktívna štipľavá látka v paprike. Okrem týchto látok zázvor obsahuje aj éterické oleje, látky s antibiotickým účinkom, vitamíny B9, C a E, z minerálnych látok horčík, draslík, vápnik, selén, fosfor, železo a zinok. Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 1300 kJ/311 kcal Tuk: 3,3 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,0 g Sacharidy: 60,0 g, z toho cukry: 55,4 g Bielkoviny: 7,4 g Soľ: <0,1 g |
Kokosové mlieko sa považuje za výbornú náhradu kravského mlieka najmä pre tých, ktorí trpia intoleranciou laktózy alebo alergiou na kravské mlieko. Kokos je bohatý na množstvo vitamínov, B1, B2, E a niacín a B6. Z minerálnych látok obsahuje železo, fosfor, horčík, vápnik, draslík a sodík. Kokosové mlieko má prirodzene sladkú chuť. Je bohatšie na kalórie a nasýtené mastné kyseliny (inak škodlivé tuky), ktoré však v prípade kokosa nezvyšujú cholesterol. Predstavuje rýchly zdroj energie, keďže obsahuje aj tie typy triglyceridov, ktoré mozog ľahko premení na energiu, bez toho, aby museli byť spracované prostredníctvom zažívacieho traktu. Kokosové mlieko v podstate nie je mliekom v tradičnom zmysle slova. Neobsahuje žiadne mlieko, žiadnu laktózu, je však bohaté na tuky a cenné minerály. Prirodzene sa nachádza v zrelých (hnedých) kokosoch, uložené v kokosovej dužine. Keď otvoríme čerstvý kokos, mliečna biela substancia, ktorá z neho vytečie je prírodná kokosová voda. Keď s ňou rozmixujeme kokosovú dužinu a precedíme ju, vznikne hustejšie kokosové mlieko. Výživové údaje na 100 g: Energia: 2958 kJ/708 kcal Tuky: 64,6 g – z toho nasýtené 60,6 g Sacharidy: 20,0 g – z toho cukry 1,0 g Bielkoviny: 11,6 g Soľ: <0,1 g |
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
Bio-matcha.sk
Petržalská 8
060 01 Kežmarok