









Sušené huby od Pohody: hríby, lesné zmesy, hliva, Judášovo ucho a Shii-Take
Prehľad ponuky










Do polievky, rizota či praženice – sušené huby majú skrátka v kuchyni svoje špeciálne miesto. Pokiaľ sa tejto pochúťky a jej nádhernej typickej vône už neviete dočkať, pohodlne si ich objednajte až priamo domov!
Pokojne zahubte predstavu, že nemáte huby do kapustnice, k mäsu, alebo že ste možno v lese zobrali nejakú nejedlú. S balíčkami sušených húb Pohoda dostanete do svojich pokrmov bez námahy vôňu lesa a poctivú chuť, vďaka ktorej vám každý vysloví pochvalu „je to ako od maminky“.
Na výber máte hríby, lesnú zmes, šampiňóny či hlivu alebo napríklad Judášovo ucho. Čo s ním? Je výborné do šalátov, v Ázii sa používa napríklad v kombinácii s hlávkovým šalátom alebo v ostrých zmesiach. Má najviac druhov pozitívnych účinkov na organizmus. Obsahuje bielkoviny, minerály (hlavne draslík a vápnik) a vlákninu. Oceníte ho pri bolestiach zubov, brucha a prispieva k správnemu fungovaniu srdca.
Za pozornosť určite stojí Húževnatec jedlý, inak povedaný Shii-take. Jedná sa o jedlú hubu pôvodom z východnej Ázie. Vo svete je veľmi obľúbená pre svoje využitie v kuchyni, hlavne v čínskej a v ďalších orientálnych kuchyniach. Shii-take v kuchyni…
Pre svoju lahodnú korenistú chuť a výraznú arómu si Shii-take vyslúžila pomenovanie „perla medzi hubami“. Má všestranné využitie v orientálnej aj európskej kuchyni a ide o veľmi cennú potravinu. Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote a množstvu výživných látok, polysacharidov, bielkovín, vitamínov a stopových prvkov je obzvlášť vhodná aj pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Dobre zasýti a pritom nezaťaží organizmus. Príprava huby Shii-takeMôžeme ju použiť samostatne namiesto mäsa alebo ako prídavok do všetkých mäsitých pokrmov. Obzvlášť chutná je jej kombinácia s kuracím, zajačím a rybacím mäsom. Upravovať ju môžeme všetkými tradičnými spôsobmi, teda dusiť, smažiť, zapekať, fritovať, grilovať a prípadne aj udiť. Pri dusení huby podlievame len minimálne, aby vynikla ich jedinečná chuť. Okrem dusenia možno huby pripraviť aj v mikrovlnnej či teplovzdušnej rúre a ďalej spracovávať rozmanitými spôsobmi. Buď úplne jednoducho na cibuli s vajíčkom ako klasickú praženicu alebo dusené (do šalátov). Pomocou ďalších ľubovolných prísad vytvoríme zmes na cestoviny či toasty, výborná je aj do polievok, zapekaných zeleninových pokrmov či v smotanovej omáčke. Smažiť sa môže buď prírodne, ochutená iba rascou a soľou, alebo obalovaná ako rezne. Na grile ju môžeme potierať napríklad zmesou oleja, cesnaku, soli a citrónovej šťavy. Pokiaľ používame sušené huby, je treba nechať ich pred ďalšou úpravou napučať vo vriacej vode. Pre prípravu ázijských špecialít doporučujeme sušené huby shii-take najskôr naložiť do sójovej omáčky zriedenou trochou vody. |
Recept na poctivú zemiakovú polievku s hubami
Čo budete potrebovať:
|
Príprava jedla
- Huby vložte do hrnca, zalejte asi 0,5 litrom vody a nechajte chvíľu variť. Do veľkého hrnca nasypte zemiaky a všetku nakrájanú zeleninu, zalejte 1,5 litrom vody a dejte variť. Pridajte predvarené sušené huby aj s vodou, v ktorej sa varili, a bujón (pokiaľ nedáte bujón, osolte). Nechajte variť asi 15 minút.
- Medzitým urobte zápražku – v kastróliku zohrejte maslo, pridajte múku a miešajte dozlata. Ešte horúcu zápražku vlejte do vriacej polievky, osolte, okoreňte a pridajte majoránku.
- Nakoniec vyberte z polievky zeler, cibuľu aj celú mrkvu. Pridajte cesnak. Vajce rozbite, jemne premiešajte a vmiešajte do horúcej polievky. Posypte vňaťou a podávajte.
Na jedno poštovné môžete objednať ľubovoľný počet kusov od každého variantu zo všetkých aktuálnych akcií veľkoobchodu POHODA (akcie tu)
Upozornenie: Na jedno poštovné je možná objednávka max. 5 kg pre doručenie cez Zásielkovňu.
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
POHODA - Jakub Starý
U Tonasa 564
403 31 Ústí nad Labem
Česká republika