Vedeli ste, že spoločné stolovanie v Číne má prísne pravidlá a vlastnú etiketu? Doprajte si kultúrno-gastronomický zážitok v luxusnom salóniku čínskej reštaurácie Peking. Najlepším kuchárom v tomto prípade nebude hlad, ale práve VY!
Čínska gastronomická kultúra má veľa rôznych podôb vo všetkých
regiónoch najľudnatejšej krajiny sveta. Jednou z nich je aj spoločné stolovanie za špeciálnym okrúhlym stolom, počas ktorého si sami naberáte ingrediencie a tie si tepelne upravujete v kotlíku
s mäsovým vývarom, aby ste si ich mohli vychutnať čo najčerstvejšie.
Tento okrúhly stôl má 2 poschodia – na hornej časti
stola sú umiestnené všetky ingrediencie na tepelnú úpravu a na prípravu
zmesí prílohových omáčok. Na jeho dolnej časti máte okrem svojho taniera
a misky na jedenie aj varnú platňu, na ktorej sa vám neustále varí mäsový
vývar v kotlíku – a práve v ňom si môžete pripraviť všetky lahodné
pokrmy.
Konečná príprava jedál trvá nanajvýš zopár minút, no
celkové hodovanie časovo presiahne aj 1,5 až 2 hodiny. Vychádza
to aj zo zvyku, že vychutnávanie dobrého jedla týmto spôsobom je často
spojené s obchodnými rokovaniami businessmanov, ktorí veria, že najlepší
obchod uzatvoria, keď so svojím obchodným partnerom „zlomia spoločný
chlieb“.
Pri skutočných obchodných rokovaniach sa striktné pravidlá stolovania
začínajú už pri samotnom usádzaní za stôl. Zasadací poriadok sa odvíja
od hierarchického postavenia účastníkov skupiny, ktorá ide spolu stolovať.
Vy sa však môžete usadiť ako chcete, najdôležitejšie je, aby ste si celú
procedúru od spoznania ingrediencií, ich naberania paličkami, cez varenie vo
vývare až po samotné jedenie užili a mali z nej kultúrny zážitok na celý život.
Na naberanie ingrediencií aj konzumáciu sa používajú iba drevené
paličky.
Časť stola so spoločnými ingredienciami sa dá otáčať o 360 °
obidvomi smermi – pravidlá stolovania povoľujú iba otáčanie v smere
hodinových ručičiek (otáčanie do opačného smeru je považované za hrubú
neslušnosť a ignoráciu etikety).
Počas toho, ako si niekto naberá zo spoločných surovín, sa nesmie stôl
otáčať, ak chcete niečo, na čo zo svojho miesta nedočiahnete, musíte
počkať, kým sa bude stôl opäť otáčať.
Pri stole je považované za vrcholnú neslušnosť kašľať, kýchať či
smrkať – je dôležité sa minimálne otočiť preč od stola alebo sa zdvihnúť a na chvíľu opustiť salónik.
Neporiadok na stole, na ktorom jete, je úplne v poriadku – kosti,
šupky a iné časti môžete pokojne odkladať aj mimo taniera.
V Číne väčšinou na takéto pohostenie pozýva jeden človek všetkých
ostatných a večeru im zaplatí. Ako prejav slušnosti po donesení dezertu na záver by si už nikto nemal doobjednávať nápoje alebo čokoľvek iné. Nie
je to zakázané, ale všetko objednané nad rámec pozvánky hostiteľa, by ste
si museli zaplatiť sami.
Ako si správne pripraviť ingrediencie zo stola?
Pred samotným varením si každý účastník namieša prílohovú omáčku
z pastových zmesí a byliniek do vlastnej misky. Do tejto misky si potom
môžete namáčať uvarené dobroty, ktoré majú aj po úprave vo vývare
stále svoju pôvodnú chuť – omáčka slúži na dochutenie.
Čas prípravy jednotlivých surovín v horúcom mäsovom vývare
z bravčových rebierok a zeleniny je rôzny – od zopár sekúnd po cca
7 – 8 minút. Jednotlivé dĺžky prípravy vám ochotne vysvetlí
príjemný personál. Do kotlíka si ich naberáte pomocou paličiek a aby sa vám z neho lepšie vyberali, môžete použiť malú naberačku so sitkom.
pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich
2
Kôrovce
a výrobky z nich
3
Vajce
a výrobky z nich
4
Ryby
a výrobky z nich
5
Podzemnica olejná (Arašidy)
a výrobky z nich
6
Sójové bôby (Sója)
a výrobky z nich
7
Mlieko
a výrobky z neho
8
Škrupinové plody
mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a výrobky z nich
9
Zeler
a výrobky z neho
10
Horčica
a výrobky z nej
11
Sezamové semená (Sezam)
a výrobky z nich
12
Oxid siričitý a siričitany
v koncentráciách vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2
13
Vlčí bôb (Lupina)
a výrobky z neho
14
Mäkkýše
a výrobky z nich
Upozornenie:
Informácie o alergénoch sú poskytované priamo poskytovateľom tejto ponuky, nie spoločnosťou Slevomat.cz, s.r.o. – organizačná zložka Slovensko. Poskytovateľ nesie výlučnú zodpovednosť za správnosť týchto informácií. V prípade ďalších otázok na zloženie či alergény kontaktujte priamo poskytovateľa ponuky.