Okoreňte si život a svoje jedlá s výberom kvalitných korenín
Prehľad ponuky
Štipka lásky, štipka talentu, štipka experimentu a k tomu všetkému ešte veľká štipka kvalitných korenín premenia vaše jedlá na gurmánske umelecké diela, ktoré pohladia všetky zmysly!
Aróma čierneho korenia nemôže chýbať v žiadnych slovenských jedlách. V tomto mixe môžete nájsť päť hlavných základných korenín, štyri z nich pochádzajú z jedného kríka, len ich oberajú v inom intervale zrenia. Nové korenie je vyčnievajúcim členom – je väčšie, takže hneď rozpoznáte, ktoré to je. Posypte ním hotové jedlo alebo ho pridajte v poslednej fáze prípravy jedla – tak získate intenzívnejší účinok a mix, ktorý má pestré farby, vaše jedlá výborne zdôrazní. |
Bazalka je charakteristická tým, že ju treba pridať len v poslednej fáze varenia, lebo by stratila zo svojej bohatej chuti. Primiešajte ju k cesnakovým a citrónovým jedlám, pretože výborne vyzdvihuje ich chuť. Ak by ste chceli pripraviť talianske jedlá, bazalka môže byť dominantným korením. Ak by ste chceli bazalku predstaviť svojej rodine počas horúcich letných večerov, pripravte im najpopulárnejší šalát caprese či pizzu Margheritu. |
V európskych kuchyniach sa síce viac rozšírila Cassia škorica, no aj tá Cejlonská rozhodne stojí za povšimnutie. Najčastejšie sa pridáva do sladkého pečiva a cesta, možno aj preto, aby nám svojou vynikajúcou arómou prekazila chuť držať diétu. Hocikedy ju môžete pridať do sezónneho ovocia a je neoddeliteľnou súčasťou vareného vína. Ak často pripravujete indické jedlo, s týmto korením sa stane autentickejším. Alebo zaexperimentujte a skombinujte ju so slanými jedlami a mäsom! Začnite so škoricovou paradajkovou polievkou, mäsom s medovo-škoricovou marinádou, alebo si ňou spestrite perkelt! |
Cassia škorica (Čínska škorica)
Poznáme mnoho druhov škorice, spomedzi ktorých je Cassia najpopulárnejšie v našich končinách. Jej chuť je od tradičnej škorice markantnejšia, mierne štipľavá a trpkastá. Jej použitiu kladie medze len vaša chuť a kreativita, pretože s touto škoricou môžete ochutiť dezerty, horúce nápoje, ale hodí sa aj k divine alebo k ázijským receptom. |
Červená paprika je základná korenina každých dní! Má priaznivý účinok nielen na chuť jedál, ale voľakedy dávno paprikovým šnapsom „liečili” aj nádchu. Používajte ju ku každému jedlu, ku ktorému by ste urobili perkeltový základ (na masti opečená cibuľka) a vždy dbajte na to, aby sa paprika nespálila, lebo potom bude mať horkastú chuť. Spestriť ňou viete nielen mäsité jedlá, ale aj napr. karfiólový paprikáš, ku ktorému pridáte majorán, petržlen a máličko bazalky. |
Tento jemný prášok je výborným základom pre vlastnoručne vyrobenú koreninovú zmes a zároveň je aj tajnou ingredienciou chutných nálevov. Môžete ho použiť takmer všade tam, kde ste pôvodne chceli použiť cibuľu. Jej skupenstvo je pri príprave mnohých jedál praktickejšie ako skupenstvo čerstvej cibule, lebo sa s ňou takto ľahšie zaobchádza a v mnohých prípadoch je aj estetickejšia ako jej na väčšie kusy krájaná verzia. Ak budete najbližšie pripravovať plnku, mäsové guľky alebo omáčku, oplatí sa tento prášok otestovať. |
Milovníci steakov pozor, drvené čierne korenie bude vašou top koreninou! Jeho veľkosť je priam stvorená na dochutenie steakov, avšak nielen ich. Výborne sa hodí k hydine, do polievok a prívarkov. Môžete ho pridať ku šalátom, k cestovinám, ale výborne sa hodí aj ku grilovanej zelenine. |
Toto korenie je dobrým priateľom čerstvých šalátov a je tajnou ingredienciou pre fanúšikov ovocných aróm. Má jedinečnú arómu, ktorá sa chuťou podobá na čokoládu. Použite ju v záverečnej fáze varenia, aby sa jej vôňa prejavila intenzívne! Vrchol kulinárskeho umenia môžete dosiahnuť ak toto korenie použijete k divine, ragú, nálevov a marinád! Jeho chuť pripomína kakao, ktoré je príjemne pálivé. |
Vedeli by ste vymenovať aspoň 3 druhy jedál, ku ktorým sa hodí francúzsky estragón bez toho, aby bola medzi nimi ragú polievka? Ak nie, tak vás čaká veľa spoločných dobrodružstiev s najpopulárnejšou koreninou Sedmohradska! Táto svetoznáma korenina veľmi dobre funguje v mnohých jedlách. Hodí sa k divému mäsu, baranine, rovnako dobre i k strukovinám, zemiakom, hrášku. So zemiakovým prívarkom je priam fenomenálna! |
Jedným z darov Mexika je jalapeno, ktoré je právom najznámejším a najpopulárnejší korením amerických domovov. Plná chuť, mäsitá dužina a mimoriadne ohnivý štipľavý účinok. Táto rastlina je ale jednou z tých odrôd chilli, ktorá je vo svojej zelenej fáze oveľa štipľavejšia a neskôr, ako zreje do červena sa jej chuť zmierňuje. Túto populárnu, miernejšiu verziu môžete použiť skoro ku každému jedlu, ktorému by ste chceli dať charakteristickú, hlbokú chuť. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých šalátov, pikantných omáčok. Môžete týmto korením ozdobiť grilované mäsá a dodať odvahu rôznym koreninovým zmesiam! Je použiteľné aj k dodatočnému dochuteniu hlavných chodov. K víkendovému filmovému maratónu zase viete pripraviť s ľahkosťou vlastnú salsovú omáčku! |
Kajenské korenie? Veď to nie je korenie, ale štipľavá mletá chilli paprika! Za pomenovanie tejto koreniny môže Kolumbus, ktorý si myslel, že ním môže nahradiť vtedy veľmi drahé čierne korenie. Kajanská paprika je základom mnohých jedál, koreninových zmesí a omáčok. Medzi iným aj veľmi populárnej Tabasco omáčky, ktorá by bez neho nebola tá pravá. Experimentovať v kuchyni je dovolené, ale s touto koreninou dávajte pozor, lebo jedlo môže byť nakoniec veľmi štipľavé. |
Zásobte sa touto koreninou, ktorá pasuje k slaným a sladkým jedlám, ale aj k rôznym alkoholickým nápojom! Ak sa najbližšie pustíte do vyrábania medovníkov, použite túto koreninu! Ak nie práve k sviatočnej hostine, tak k čokoládovej pochúťke, alebo sladkosti s mliečnym základom. Prípadne pridajte koreninu k mletému mäsu, napríklad k hamburgeru alebo k marináde na pečené mäso. Tí, ktorí majú radi chutnú kávu, doporučujeme arabskú gahwu, pretože aj za charakteristickú chuť tejto kávy môže práve kardamóm. |
Jeho základným pilierom je kurkuma najpríjemnejšej chuti a dotvárajú ho aj ďalšie koreniny tejto bohatej zmesi. V Indii je to každodenná korenina, v ich domácej kuchyni je so svojou rôznorodosťou preferovaná úplne všade. V jeho chuti sa nachádzajú pikantné, štipľavé a sladkasté arómy. Patrí ku grilované mäsám, alebo z neho dajte troška do marinády. Veľmi dobre sa hodí k smotanovým ragú a dáva vynikajúcu chuť ryži. |
Jeho základným pilierom je kurkuma najpríjemnejšej chuti a dotvárajú ho aj ďalšie koreniny tejto bohatej zmesi. V Indii je to každodenná korenina, v ich domácej kuchyni je so svojou rôznorodosťou preferovaná úplne všade. V jeho chuti sa nachádzajú pikantné, štipľavé a sladkasté arómy. Patrí ku grilované mäsám, alebo z neho dajte troška do marinády. Veľmi dobre sa hodí k smotanovým ragú a dáva vynikajúcu chuť ryži. |
Už aj Marco Polo písal vo svojich zápiskoch o kurkume ako o rastline, ktorá vie nahradiť šafran. Dnes už má hlavnú úlohu v tom, aby svojou farbou dotvorila jedlá a koreninové zmesi. Napríklad, polievka sa stane od nej zlatšou a horčicovej zmesi prepožičiava teplejší odtieň farby. Koreninovú zmes kurkumy tvorí vo veľkej miere práve kurkuma a ďalej koriander, rímsky kmín, klinček, cesnak, curry list, majorán, zázvor, chilli, horčicové semiačka, paprika, soľ, škorica, čierne korenie, kardamóm, zeler, muškátový orech a biele korenie. |
Táto rastlina je z rodu ruží najvariabilnejšia, celosvetovo poznáme viac ako 1000 jej druhov. V Európe je populárna hlavne pre jej vysoký obsah vitamínu C a taktiež pre jej liečivé účinky. Neskôr s ním odvážny šéfkuchári začali experimentovať v rôznych jedlách a vysvitlo, že je výborným farbivom do jedla. Našiel si miesto v mnohých čajových mixoch a jeho kyslastá chuť prepožičiava hlavným chodom ázijské chute. |
Najaromatickejší kvet našich záhrad môžeme využiť rôznymi spôsobmi. Je vynikajúcim základom čajov, môže dochutiť a dofarbiť občerstvujúce nápoje, limonády, koktejly a šampanské. Za pár chvíľ môžete vyčariť extravagantné nápoje, ak si predtým zmrazíte do mraziacich boxov tieto nádherné ružové lupene. Môžete ich pridať i do lekvárov, tortových krémov, cestovín, k tofu, čerstvému ovociu, surovej zelenine a tvarohu. |
Morská soľ sa získava odparovaním z morskej vody. Okrem sodíka a chloridu obsahuje ďalšie cenné látky, ako sú horčík, vápnik, draslík a iné prvky. Výhodou morskej soli je i to, že chutí trošku inak ako klasická a na dosiahnutie želanej slanosti a chuti jej stačí menšie množstvo. |
Doma je táto tmavá až fialovo sa tváriaca rastlina veľmi zriedkavá. Je veľmi bohatá na antioxidanty a je výnimočne zdravá. Je jedným zo základných ingrediencií populárneho piva v Peru. Chuť tejto kukurice nás rozpamätáva na hlboké arómy tmavých semiačok, ktoré sa najlepšie zdôrazňujú v omáčkach a polievkach. Môžete ju využiť v kombinácii so zeleninou, bravčovým i hydinou. |
Oregano = pamajorán obyčajný. V kuchyniach stredomoria je nevyhnutnosťou, ale oregano sa rozšírilo už aj v Európe. Veľmi dobre je kombinovateľné s petržlenom, cesnakom a bazalkou. Ak týmito koreninami ochutíte grilované mäso alebo omáčku na špagety, môžete ľahko vytvoriť vo svojom domove taliansku atmosféru. Zaraďte túto koreninu do svojich každodenných jedál! |
Ak žijete v Európe, je celkom isté, že pravidelne konzumujete rascu. Rastie takmer všade a nachádza sa v nej skoro každý potrebný vitamín. Ak sa cítite tak, že vás obchádza nejaká choroba, oplatí sa uvariť rascovú polievku, ktorá je už roky veľmi populárna. Skoro každú polievku dotvára dokonalejšou chuťou. Rascu je vhodné pridať k hydine (hlavne k husacine), bravčovému mäsu a divine. |
S rozmarínom môžete pripraviť rôzne bylinkové maslá, ktoré sa hodia hlavne k letným, ľahkým mäsovým jedlám. Ak pečiete baraninu, hovädzie alebo hydinu, posypte ju smelo rozmarínom. Už teraz začnite v myšlienkach ochutnávať svoje ďalšie výborne navarené jedlo, v ktorom kombinujete rozmarín s petržlenom, oreganom, bazalkou alebo trebuľou. Oplatí sa ale dávať pozor na dávkovanie, lebo má silnú chuť a veľmi ľahko potlačí ostatné prísady jedla. Vstúpte do neznáma a začnite ho smelo používať i v sladkých jedlách, ako napr. mliečne šodó, zmrzlinách alebo piškótach. |
Ružová Himalájska soľ – hrubozrnná
Je obľúbencom šéfkuchárov! Je to praveká, čistá prísada bez emulgátorov a znečistenia, ktorá neprechádza ani bieliacim procesom. Je spracovaná ručne. Preto je prirodzená a bohatá na živiny. Môžete ju použiť k hocijakému jedlu – mäsám, rybám, tofu, zelenine a šalátom. |
Korenina označovaná ako červené zlato, pretože už len jediné kilo tejto koreniny má cenu viac tisícok eur. Len jediné vlákno z tejto hlboko žltej rastliny markantnej chuti stačí k tomu, aby sa váš recept stal autentickým. Pred použitím šafránu je dobre nechať ho stáť vo víne, čím sa zosilní jeho aróma. Môžete ho pridať aj priamo k jedlám (na konci varenia, aby chuť zostala intenzívna). Pridajte ho do zákuskov, k rybám. Plody mora šafrán tiež obľubujú, ale pridajte ho i k omáčkam. |
Za svoju pôvabnú farbu môže ďakovať tomu, že pri spracovaní sa nezbavuje svojej vonkajšej časti, ako jej svetlý spoločník. Vo východnej Európe sa vyskytuje zriedkavejšie, kým na Ďalekom východe je veľmi populárnou koreninou. Každopádne je to veľmi zdravá korenina, ktorá vraj zbavuje aj šedín. V mletej forme ju môžete použiť naozaj rôznorodo. S odvahou túto koreninu môžete pridať k hydine a polievkam, do šalátov alebo aj k rôznym prílohám. |
Ak často pripravujete hráškovú kašu, alebo máte radi arabské jedlá, celkom určite si sa už zoznámil so sumachom. Je to však zriedkavá korenina v našich kuchyniach, aj to je možné, že ešte len teraz nastane veľké stretnutie. Sumach má citrusovú chuť, mierne kyslastý až ovocný nádych. Oplatí sa ho pridať do takých jedál, v ktorých by ste chceli zosilniť arómu. Sumach je výborný aj do takých jedál, ku ktorým odporúčajú citrón, ale aj na vrch sladkastých zákuskov. Môžeš rátať s podobne výborným výsledkom aj keď ide o hydinu, baraninu, cibuľu alebo baklažán. |
Hodí sa k marináde grilovaného mäsa, cestovinám a zelenine, taktiež je veľmi vhodná k opečeným semiačkam. Údenie trvá niekedy aj viac dní, počas ktorého sa vytvorí na povrchu soli jemná hnedá farba. Táto prirodzená korenina je výborná na to, aby ste prepožičali svojim jedlám údenú chuť bez toho, aby sa do panvice dostali aj nepríjemné chute. |
Údená paprika má tmavočervenú farbu, korenistú chuť a opojnú dymovú arómu. Získava sa sušením a pomalým údením papriky sladkej. Dodá gulášom, omáčkam a polievkam zaujímavú arómu a výbornú údenú príchuť. |
Vtáčie oko chili (Thajská paprika) – celé
Pikantné ázijské jedlá, ako aj niekoľko pikantných jedál americkej kuchyne by neboli dostatočne autentické bez Thajskej papriky. Zároveň táto paprika podobajúca sa na oko vtáka je nadpriemerne, oveľa príjemnejšie a jemnejšie účinná. S radosťou ňou korenia ryby a iné plody mora. Môžete ju pridať do tradičných slovenských jedál a omáčok. Ešte aj najväčší fanúšikovia chilli by však mali byť obozretní, lebo táto paprika je výslovne štipľavá. |
Ak hľadáte darček pre svojich blízkych, ktorý je korenený s láskou, tak ste na správnom mieste. Do darčekovej krabice si môžete sami vybrať koreniny, ktorými chcete prekvapiť či už maminu, priateľku alebo rodinných príslušníkov. Do krabice sa zmestí maximum 12 nádobiek. Buďte kreatívni a prekvapte vašich známych super koreninovým darčekom, ktorý určite poteší každého milovníka varenia! Rozmery: 32 cm x 18 cm x 9 cm |
AKCIA: Pri objednávke min. 9 ks korenín krabička ZDARMA
Adresa pre prípadné vrátenie tovaru:
Spice Brothers s.r.o.
Hadovce 183
945 01 Komárno
Obilniny obsahujúce lepok
pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich
Kôrovce
a výrobky z nich
Vajce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnica olejná (Arašidy)
a výrobky z nich
Sójové bôby (Sója)
a výrobky z nich
Mlieko
a výrobky z neho
Škrupinové plody
mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a výrobky z nich
Zeler
a výrobky z neho
Horčica
a výrobky z nej
Sezamové semená (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siričitý a siričitany
v koncentráciách vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2
Vlčí bôb (Lupina)
a výrobky z neho
Mäkkýše
a výrobky z nich
Upozornenie:
Informácie o alergénoch sú poskytované priamo poskytovateľom tejto ponuky, nie spoločnosťou Slevomat.cz, s.r.o. – organizačná zložka Slovensko. Poskytovateľ nesie výlučnú zodpovednosť za správnosť týchto informácií. V prípade ďalších otázok na zloženie či alergény kontaktujte priamo poskytovateľa ponuky.