Cesta k tradíciám: Overený recept na zemiakové pirohy plnené kyslou kapustou

Cesta k tradíciám: Overený recept na zemiakové pirohy plnené kyslou kapustou

Zľavomat.sk 25. 6. 2020 Zdieľať

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku,  tradičné zručnosti ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktorú tradičnú výrobu sa pozrieme dnes?

KDE SA VZAL, TU SA VZAL OBĽÚBENÝ PIROH SA NA SLOVENSKU OBJAVIL

Každý správny Slovák (a Čech, Poliak, Ukrajinec, …) vie, že pirohy sú lahodné dobrôtky z nekysnutého cesta, ktoré neodmysliteľne patria do strednej a východnej Európy. Sú polkruhovitého, prípadne trojuholníkového či obdĺžnikovitého tvaru a môžu byť plnené rôznou plnkou – od kapusty, mäsa a syru až po ovocie.

Napriek tomu, že mnohí by sa za slovenské korene pirohov aj pobili, ich pôvod je sporný. Niektoré legendy hovoria, že k nám prišli z Číny s expedíciou Marca Pola. Iní tvrdia, že sa k nám dostali z Poľska, kam ich z Kyjeva priniesol sv. Hyacint. Ten roku 1238 navštívil našich severných susedov, no pri jeho návšteve zničila všetky plodiny búrka. Hyacint všetkým povedal, aby sa modlili a nasledujúci deň sa plodiny vrátili späť. Na znak vďačnosti si ľudia z týchto plodín vyrobili pirohy. Ďalšia legenda uvádza, že sv. Hyacint kŕmil ľudí pirohmi počas hladomoru a iná zase tvrdí, že ich do Poľska (a následne aj k nám) priniesli Tatári niekedy v 13. storočí.

Žiadna z týchto legiend samozrejme nie je oficiálne potvrdená a hoci nevieme presne, ako sa k nám pirohy dostali, všetci sme rozhodne radi, že ich môžeme mať na tanieri.

AKO SI CHUTNÉ PIROHY PRIPRAVIŤ DOMA?

Receptov na pirohy nájdeme veľa, no je pravdou, že každý kraj, každé mesto a každá gazdiná má svoje overené postupy. Nám svoje tradičné pirohy pripravila pani Monika Hvižďáková, ktorej šikovné ruky sa v kuchyni len tak mihali. Veď posúďte sami!

INGREDIENCIE

  • 1–1,5 kg zemiakov
  • soľ
  • múka – polohrubá výberová
  • kryštálový cukor (5–7 PL)
  • kyslá kapusta
  • masť 
  • roztopené maslo (na poliatie)
  • pohár s hrubším okrajom (na vykrajovanie) alebo okrúhla formička

POSTUP

  • Najskôr si pripravíme skaramelizovanú kapustu: do hrnca pridáme masť, posekanú kyslú kapustu a kryštálový cukor. Dusíme do mäkka. 
  • Potom si pripravíme cesto: uvaríme si ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, ktoré po poriadnom vychladnutí pomelieme a osolíme. Do nich potom pridáme múku a rukou miesime, až kým sa cesto nebude na prsty vôbec priliepať. Presný postup výroby cesta nájdete v predchádzajúcom videu od pani Hvižďákovej TU.
  • Cesta si rozdelíme na polovičku, jednu dáme zatiaľ bokom (prikryjeme, aby neobschlo), druhú rozvaľkáme na pomúčenej doske (cesto má byť cca 1–2 cm hrubé).
  • Vezmeme si pohár a z cesta vykrajujeme kruhy.
  • Do stredu každého kruhu vložíme cca 1 ČL kapusty a začneme zlepovať. Pirohy zlepujeme tak, že protiľahlé strany preložíme a prstami okraje postupne stláčame. Vonkajší okraj vzniknutého polkruhu následne ešte  stlačíme vidličkou (viď. obrázok) – je to taká istota, aby nám pri varení plnka nevytiekla.

  • Zlepené pirohy si ukladáme na podložku vystlanú utierkou a prikryjeme ich ďalšou utierkou, aby nevyschli. Rovnako pokračujeme so zvyšným cestom.
  • Do veľkého hrnca si dáme variť vodu a pridáme soľ. Keď voda zovrie, postupne vkladáme pirohy a premiešame, aby sa neprilepili na dno. Necháme variť. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte nejakých 10 minút, ak sú väčšie, podľa potreby – je lepšie ich ochutnať.
  • Po dovarení ich scedíme, jemne prepláchneme studenou vodou a zmiešame s roztopeným maslom.
  • Môžeme podávať s kyslou smotanou a slaninkou.

Dobrú chuť!

Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť pani Hvižďákovej a popriať jej skvelým pirohom, aby si na nich ľudia s láskou pochutnávali aj po ďalšie generácie. 

Zľavomat.sk

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!