Cesta k tradíciám: Vyskúšali ste už arménsky chlieb Lavaš? Tu je dôvod, prečo by ste mali!

Cesta k tradíciám: Vyskúšali ste už arménsky chlieb Lavaš? Tu je dôvod, prečo by ste mali!

Zľavomat.sk Zľavomat.sk 5. 8. 2020

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku, tradičné remeslá ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktoré remeslo sa pozrieme dnes?

ZEM, KTORÁ PO POTOPE ZACHRÁNILA NOEMA 🏔️

Už v staršej dobe kamennej bola osídlená jedna z kolísok ľudskej civilizácie – Arménska vysočina. Jej hlavné mesto Jerevan, s počtom obyvateľov dnes presahujúcim jeden milión, je najstarším písomne zdokladovaným mestom na území niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Podľa Biblie mal Noe počas potopy so svojou archou naraziť práve na pevninu vrchu Ararat, ktorý sa nachádza približne 40 kilometrov juhozápadne od Jerevanu. Arménsko je síce malá krajina, žijú v nej však ľudia s veľkým srdcom a nezameniteľnou kuchyňou, ktorú postupne objavuje celý svet.

ARMÉNSKA KUCHYŇA – TO NIE JE IBA MARLENKA!

Takmer každý dnes pozná sladkú medovú Marlenku, ktorá pobláznila malých i veľkých. Počuli ste však už o Lavaši? Ide o chutný tradičný chlieb pripravený z nekysnutého cesta, ktorý je základným pokrmom arménskej kuchyne. Už po stáročia sa tam pečie vždy na jeseň v rozpálených hlinených peciach. Je podobný indickému čapati alebo arabskému chlebu, no odlišuje sa svojou jemnosťou, veľkosťou a zložením. Cesto sa vyrába iba z múky, pitnej vody a pri príprave sa dochucuje morskou soľou. Je tak nielen chutnou, ale aj zdravou náhradou klasického chleba, keďže neobsahuje žiadne chemické prísady, droždie ani cukor.

„Ak by sa Boh zjavil hladujúcim, neopovážil by sa to urobiť v inej podobe, než je chlieb.“ Mahátma Gándhí

ORIGINÁLNY LAVAŠ PRIAMO V KOŠICIACH

Tento arménsky chlieb je najchutnejší, keď je čerstvo vybraný z pece. Ako ho však dostať čerstvý na Slovensku? Jednoducho! Aby ste o nič z chutnej čerstvosti tohoto chleba neprišli, pekáreň Lavaš v Košiciach ho pečie vždy na objednávku, ručne a podľa tradičných receptúr. V prípade osobného odberu vám oznámia deň, kedy bude objednávka pripravená k prevziatiu.

Ako tento chlieb skladovať? Lavaš vydrží v chladničke zabalený maximálne 10 dní od dátumu výroby, v mrazničke ho však môžete skladovať až 2 mesiace, pričom ho vždy pred konzumáciou pokropte vodou a bude ako čerstvý! 

Objavte tento zázrak arménskej kuchyne aj vy!

Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť  košických pekárov z pekárne Lavaš a popriať  ich arménskej dobrote, aby ju ľudia s chuťou jedli aj po ďalšie generácie.

Zľavomat.sk

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!