Unavení z domáceho varenia? Skúste pre zmenu vegánske tofu guličky

Unavení z domáceho varenia? Skúste pre zmenu vegánske tofu guličky

Zuzana Holubcová 13. 11. 2020

Nalejme si čistého vína: niekedy je ľahšie rozložiť atóm, než vymyslieť, čo zas doma variť na obed. Tiež vám dochádza inšpirácia, špagety ste robili na všetky možné spôsoby a mäso vám už lezie krkom aj ušami? Rozhodli sme sa, že sa s Vami podelíme o netradičný vegánsky recept od našej kolegyne Pauly.

Jeho príprava je ultrarýchla – postačí 20 minút a chutný obed alebo večera je na stole. A pokojne sa ním pochváľte aj pred priateľmi alebo ho uvarte deťom. Že bude chutiť aj mäsožravcom, o tom sme úplne presvedčení.

SUROVINY (na cca 12 guličiek):

  • 400 g natural tofu
  • 200 g špaldovej alebo pohánkovej múky (môžete dať aj hladkú bielu múku)
  • 50 g kokosového cukru (môžete nahradiť iným cukrom)
  • škorica podla chuti
  • trochu mandľového mlieka (pridáva sa na koniec v závislosti od konzistencie)

PÁR FAKTOV O TOFU

  • obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť
  • je zdrojom zdraviu prospešných polynenasýtených omega-6 a omega 3-mastných kyselín
  • tofu je vhodné aj pre deti, vďaka vysokému percentu vápnika a bielkovín je prospešné pre správny rast kostí a svalov
  • dokáže zasýtiť na dlhší čas, pretože má nízky glykemický index
  • izoflavonoidy, ktoré tofu obsahuje, prispievajú k zlepšeniu koncentrácie a pamäti
  • tofu je vhodná potravina aj pre seniorov či tehotné ženy

POSTUP:

Tofu rukami rozdrvte do misky, pridajte múku, cukor, škoricu a rukami spracujte cesto. Pridajte aj trochu mandľového mlieka, aby bola konzistencia tak akurát – čo spoznáte podľa toho, že sa vám pekne dajú tvarovať guličky. Hotové guličky vložte do vriacej vody a varte cca 10 min.

Jedlo môžete ozdobiť podľa vlastných preferencií. Paula použila orieškové maslo, ale môžete použiť aj makový, mandľový, lieskovo-orieškový či arašidový krém.

Guličky posypte makom a trochu exotický nádych získajú, ak navrch použijete marakuju. Chutia tiež s malinami a čučoriedkami či iným drobným lesným ovocím. Komu nevadí záverečná bodka v podobe živočíšneho produktu, alternatívne si môže guličky preliať roztopeným maslom, podobne ako napríklad parené buchty a posypať kakaom či grankom. Dobrú chuť! 

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

Hore