Hriešna jeseň: recept na slaný karamel a ďalšie dobroty

Hriešna jeseň: recept na slaný karamel a ďalšie dobroty

Jana Šupolíková 9. 10. 2023

Karamel? Slaný? Čo bude nasledovať? Sardinky v pudingu? Nebojte sa! Všetkých neveriacich Tomášov isto presvedčí dnešný recept na fantastickú pochúťku, ktorá je priam ideálna na jeseň – slaný karamel. Aby to nebola nuda, pridám aj recepty na ovsené vločky a hruškový crumble.

Čo presne je slaný karamel? V kuchárskych knihách a na internete nájdete nespočetné množstvo receptov. Líšia sa od množstva masla a smotany až po množstvo cukru. Je to lepkavá hnedá omáčka, sladká a slaná zároveň, ktorá sa dá použiť takmer na čokoľvek. Slaný karamel je však fantastický na sladké raňajky, dezerty aj len tak na lyžičku, keď vás zmôže (nielen) jesenná drina.

Čo vás dnes čaká?

Okrem klasického receptu na slaný karamel vám predstavím aj vegánsku verziu pre tých, ktorí nemôžu kravské mlieko. Dám vám tipy, kde slaný karamel použiť, a dva recepty, ktoré si môžete pripraviť už zajtra. Spoločne si prejdeme najčastejšie úskalia prípravy, a aby som nezabudla – na konci nájdete príbeh a je určený najmä pre milovníkov sarkastickej poézie.

Netrúfate si na to, aby ste si ho pripravili doma? Vyskúšajte hotové slané karamelové dobroty:

Recept na slaný karamel

Na 1 malý pohár budete potrebovať:

  • 120 g krupicového cukru
  • 1 polievková lyžica vody
  • 120 ml smotany na šľahanie (30 % tuku alebo viac)
  • 30 g masla
  • ¼ čajovej lyžičky soli (odporúčam vločkovú alebo morskú soľ)

Ak chcete hustejšiu verziu, použite 200 g cukru a 50 g masla.

Základné pravidlá:

  • Maslo a smotanu si pripravte vopred. Maslo musí mať izbovú teplotu, smotana musí byť zohriata.
  • Dbajte na výber soli. Na tento účel poslúži aj obyčajná kuchynská soľ, ak však siahnete po vločkovej soli Maldon alebo soľnom kvete, čaká vás skutočne gurmánsky zážitok.
  • Nepoužívajte hnedý cukor, s klasickým bielym rafinovaným cukrom máte pod kontrolou sfarbenie a karamelizáciu.
  • Použite svetlú varnú nádobu, aby ste mohli lepšie kontrolovať farbu karamelu.

Postup:

  1. Vložte cukor do hrnca a pridajte dve polievkové lyžice vody. Odporúčam nádobu s vyšším okrajom. Keď sa na konci pridá smotana, šumí to a prská, tak dajte pozor, aby ste sa nepopálili.
  2. Panvicu s cukrom zohrejte približne na strednú teplotu. Cukor sa začne pomaly rozpúšťať, najprv je akoby hrudkovitý, potom sa začne pripaľovať, voda sa odparí a postupne cukor začne hnednúť a rozpúšťať sa. Ak máte kuchynský teplomer, skontrolujte, akú teplotu má karamel, keď sa začne variť. Približne pri 170 °C bude hotový. Karamel začne mať zlatohnedú farbu. Ak máte nervy z ocele, nechajte ho variť o niečo dlhšie a počkajte, kým váš karamel nebude mať farbu, o ktorej ste snívali. Absolútny strop je pri teplote 190 °C. Vtedy sa začne páliť. Tu platí zlaté karamelové pravidlo: teraz už nemôžete nikam V žiadnom prípade ho nemôžete nechať bez dozoru!
  3. Odstavte cukor z ohňa a metličkou postupne vmiešajte kocky masla. Začne to šumieť a bublať. Nakoniec prilejte zohriatu smotanu. Tá stále prská a buble.
  4. Karamel nalejte do pohárov, uzavrite alebo prikryte fóliou, a počkajte niekoľko minút, kým karamel vychladne. Podľa chuti vmiešajte soľ. Množstvo postupne kontrolujte. Soľ sa po chvíli rozpustí, takže potom nebuďte nepríjemne prekvapení.
  5. A máte hotovo. Teraz môžete karamel použiť podľa vlastnej chuti. Za viac vám neručím.

Karamel je po uvarení zvyčajne ešte veľmi riedky a po vychladnutí veľmi zhustne. Nesteká len tak z lyžice. Hodí sa napríklad na plnenie hrušiek v recepte nižšie, alebo ním môžete natrieť sušienky či naplniť vianočné pečivo.

Vegánsky slaný karamel

Pre všetkých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú konzumovať mliečne výrobky z klasického kravského mlieka, som pripravila vegánsky variant.

  • 150 g krupicového cukru
  • Veľká plechovka kokosového krému (400 ml)
  • Lyžička vanilkovej esencie
  • Asi pol čajovej lyžičky soli

Najskôr otvorte plechovku kokosového krému, odstráňte bielu tuhú časť do malého hrnca. Pridajte do nej čajovú lyžičku vanilkovej esencie a nechajte ju zohriať a rozpustiť na miernom ohni. Do väčšieho hrnca dajte cukor a asi 6–7 polievkových lyžíc zvyšnej čírej tekutiny z kokosového krému. Zahrievajte spolu na miernom ohni, kým sa tekutina nevyparí a cukor nezíska karamelovo hnedú farbu. Trvá to približne 10 minút. Opäť však odporúčam, aby ste medzitým nikam nešli. Karamel bude z minúty na minútu hnednúť. Vypnite sporák a za stáleho miešania metličkou postupne pridávajte zohriaty kokosový krém. Buďte opatrní, bude sa odparovať horúca tekutina, takže si nespáľte ruku, ktorou miešate.

Nalejte do pripraveného pohára a nechajte trochu vychladnúť. Potom vmiešajte soľ.

Tento karamel je tekutejší. Ak chcete hustejšiu omáčku, upravte pomer tekutiny. Po vychladnutí karamel zhustne a získa gélovú konzistenciu.

Z histórie slaného karamelu

Dokonalú kombináciu sladkého a slaného údajne vynašiel čokolatér Henri Le Roux. Hneď by som si tipla, že za tým všetkým stojí Francúz! Henri pochádzal z rodiny cukrárov a so svojou manželkou v 1977 založil spoločnosť Brittany. Tá sa najprv preslávila slaným maslom a neskôr aj legendárnym slaným karamelom, ktorý Henri predstavil svetu ako prvý. Jeho karamel so slaným maslom a drvenými orechmi dokonca v roku 1980 získal ocenenie Najlepšia sladkosť Francúzska. Soľ v cukrovinkách sa čoskoro stala oprávneným hitom a dnes ju možno nájsť v portfóliách všetkých veľkých a významných výrobcov cukroviniek.

Čo sa môže pri výrobe slaného karamelu pokaziť?

Karamel je horký a páchne spáleninou.

To sa môže stať raz-dva. Najlepšie je mať po ruke potravinársky teplomer a sledovať teplotu. Zaobídete sa však aj bez neho. Počas celého procesu pozorne sledujte karamel a nechoďte vyberať napríklad bielizeň z práčky, kým sa zmes varí. Nestihnete to. Pripálený karamel nezachránite, musíte začať odznova. Nabudúce ho zložte zo sporáka o niečo skôr.

Prečo mám zrazu v kréme čudne tvarovaný karamelový kameň?

Stalo sa varenie karamelu variáciou na vianočné liatie olova? Do horúceho karamelu ste pridali príliš studené prísady, omáčka dostala teplotný šok a karamel sa rozpadol. Buďte chvíľu trpezliví, pokračujte v zahrievaní a miešaní. Roztopí sa. Možno. Drobné hrudky vyriešite precedením karamelu cez sito. Horúci karamel však neprelievajte cez plastové sitko.

Pomoc, je presolený!

Ani to sa nedá veľmi zachrániť. Vlastne dá! Urobte ďalšiu dávku a zmiešajte slaný karamel s neslanou dávkou. A nabudúce pridávajte soľ postupne, aby sa chuť vyrovnala.

Prečo sa môj karamel pokazil?

Karamel skladujte v chladničke, vydrží niekoľko týždňov. Ale úprimne, kto by nechal takúto dobrotu pokaziť? To si vyžaduje veľa talentu.

Mne stále trochu chýba…

Jednoduché riešenie! Nabudúce si radšej pripravte dvojitú, či trojitú dávku.

Tipy na použitie slaného karamelu

Na jeseň ho môžete naozaj použiť všade. Je veľmi variabilný. Ja sama som mala toľko nápadov, že mi takmer preventívne spadol gombík z nohavíc:

  • Polejte ním jablká v jablkovom či slivkovom závine.
  • Doplňte ním raňajkovú kašu, palacinky, lievance alebo vafle.
  • Môžete ho pridať do kávy.
  • Nalejte ho na zmrzlinu, puding alebo jogurt.
  • Keď si pripravujete domácu granolu, nebojte sa do nej po dopečení pridať slaný karamel.
  • Krupicová kaša so slaným karamelom je hotová báseň.
  • Do maslového krému na cupcakes alebo tortu,
  • Na lyžičku a rovno do úst (veľkosť lyžičky nechám na vašom posúdení).
  • Kúpte pekné zaváraninové poháre a rozdávajte slaný karamel ako jedlý (nielen) vianočný darček.

Teraz si spoločne pripravíme teplé jesenné raňajky a dezert, ktorý vás nezabije na pol dňa.

Nezabudnite: Slaný karamel je prirodzene bezlepkový. Bohužiaľ, nie je prirodzene bez cukru, takže je nevhodný pre všetkých diabetikov. Takisto vám nebudem hovoriť, že je šialene zdravý. Celé popoludnie som strávila hľadaním správnych argumentov. Bezvýsledne. Jedzte ho, ako každú inú pochúťku, s rozumom.

Jesenná kaša s hruškami, orechmi a slaným karamelom

Na jednu porciu potrebujete:

  • 45 g rozdrvených ovsených vločiek
  • 250 ml tekutiny (voda, mlieko, orechové mlieko)
  • Trochu masla na záver
  • Ovocie (hrušky)
  • akékoľvek korenie (škorica, kardamóm, vanilka, klinčeky, môžete aj vynechať)
  • Nasekané orechy podľa chuti, odporúčam vlašské orechy
  • Slaný karamel

Postup

  1. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme trochu masla, necháme ho rozpustiť a pridáme hrušky. Chvíľu podusíme, stíšime oheň, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. V tejto fáze odporúčam pripraviť viac hrušiek do zásoby. Hrušky neslaďte, neskôr ich prelejete slaným karamelom. Môžete ich však počas dusenia posypať škoricou alebo k nim pridať kardamóm a niekoľko klinčekov.
  2. Medzitým v inom hrnci zmiešajte ovsené vločky s mliekom a varte na miernom ohni, kým nezískajú kašovitú konzistenciu. Bude to trvať 5 až 10 minút. V prípade potreby upravte konzistenciu trochou mlieka navyše. Na záver vmiešajte trochu masla, aby zmäklo.
  3. Kašu preložíme na tanier, navrstvíme na ňu pošírované hrušky (najprv odstránime všetky koreniny), posypeme nasekanými orechmi a celú kompozíciu pokvapkáme slaným karamelom podľa chuti.

Tip: K hruškám sa hodia pohánkové vločky, odporúčam ich zmiešať pol na pol s ovsenými vločkami.

Hruškový crumble so slaným karamelom

Na 3–4 porcie potrebujete:

  • 3 veľké pevné hrušky.
  • akékoľvek korenie
  • Vanilkový cukor
  • Voda na varenie hrušiek
  • Slaný karamel na preliatie hrušiek

Na posýpku:

  • Vložte 50 g rozdrvených ovsených vločiek.
  • 60 g mletých mandlí (mandle a ovsené vločky môžete nahradiť 100 g polohrubej múky)
  • 50 g masla
  • 50 g hnedého trstinového cukru
  • Do omrviniek môžete pridať aj vanilku alebo štipku škorice

Na servírovanie:

  • Kyslá smotana
  • Vanilková zmrzlina
  • Slaný karamel

Postup

  1. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a 20 minút ich varíme v približne pol litri vody s vanilkovým cukrom a ľubovoľným korením (klinčeky, škoricu, kardamóm), môžete pridať aj víno. Ak máte veľmi zrelé a mäkké hrušky, môžete tento krok úplne vynechať.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Medzitým si pripravte crumble. Všetky ingrediencie dajte do veľkej misy, studené maslo nakrájajte na menšie kúsky, rozdrvte ho prstami a všetko dôkladne skombinujte.
  4. Uvarené polovice hrušiek poukladajte na plech na pečenie. Do každej jamky dáme lyžičkou trochu tuhšieho slaného karamelu. Hrušky bohato posypte zmesou a pečte 20 minút.
  5. Po upečení rozdeľte hrušky na taniere, polejte ich slaným karamelom a na ešte teplé hrušky pridajte kyslú alebo vanilkovú zmrzlinu.

Poriadne si karamel vychutnajte, no, prosím, nevyčítajte mi v januári, že ste od októbra nezapli džínsy. Jednoducho ich vymeňte za pohodlné legíny. :)

Ako sa vám článok páčil?

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Hore