Domáca zmrzlina: zaujímavosti, užitočné tipy na prípravu aj recepty

Domáca zmrzlina: zaujímavosti, užitočné tipy na prípravu aj recepty

Slnko, voda, zmrzlina – pravé leto začína. Takto nejako by asi zneli prvé verše ódy na zmrzlinu. Veď, ktože by ju aj neospevoval, keď nám všetkým tak veľmi chutí? Odkiaľ k nám však táto pochúťka prišla, kto jej zje najviac na svete a ako si ju, čo najjednoduchšie vyrobiť aj v domácich podmienkach? Dozviete sa v našom lahodnom článku. Dobrú chuť!

Dopriať si mrazivé letné osvieženie v podobe lahodnej zmrzliny je vždy dobý nápad.Dopriať si mrazivé letné osvieženie v podobe lahodnej zmrzliny je vždy dobý nápad.

Najchutnejšia história, akú ste kedy čítali

Kde sa vzala, tu sa vzala, v staroveku sa zrodila - zmrzlina. Ak ste sa domnievali, že táto mrazená dobrota vznikla v nedávnej dobe, ste na veľkom omyle. Prvé zmienky o mliečnej ryžovej zmesi, ktorá zabalená do snehu tuhla, sú datované už do obdobia starej Číny. A v rôznych obdobách sa zmienky o tomto mrazivom balzame na dušu zachovali aj v Indii či starovekom Ríme. Na zmrzline si pochutnávalo panstvo naprieč všetkými kontinentmi a vo všetkých kútoch sveta od cisára Nera až po Napoleona, ktorý si vraj pomocou nej liečil svoju depresiu.

Podľa mnohých zdrojov ju do Európy priniesol moreplavec Marco Polo. Kým spočiatku bola zmrzlina len výsadou pánov, v 18. a 19. storočí sa rozšírila aj medzi široké masy. Naozajstný zmrzlinový ošiaľ však nastal až koncom 19. storočia so vznikom prvých zmrzlinových kaviarní.

Zmrzlina je tu s nami už viac ako 5000 rokov.Zmrzlina je tu s nami už viac ako 5000 rokov.

Vďaka pokroku a rozvoju technológii si ju dnes môžeme dopriať nielen v lete, ale po celý rok. A hoci vybehnúť s rodinou či priateľmi na kopček či dva k dobrému zmrzlinárovi je vždy dobrý a vítaný nápad, urobiť si domácu zmrzlinu presne podľa svojej chuti, je omnoho lepšie a pohodlnejšie. Okrem toho, že vždy máte prehľad o všetkých surovinách, ktoré ste do nej dali, viete si ju namiešať presne podľa tých najosobnejších preferencií. A vraj, že dokonalosť neexistuje. Naozaj?

Máte chuť na niečo sladké a zásoby sladkostí akosi záhadne zmizli? Spravte si domácu zmrzlinu plnú všetkého, čo máte tak radi.Máte chuť na niečo sladké a zásoby sladkostí akosi záhadne zmizli? Spravte si domácu zmrzlinu plnú všetkého, čo máte tak radi.

Zmrzlinovač ušetrí čas, energiu aj peniaze

Nuž, nebudeme si klamať. Najefektívnejší spôsob ako vyrobiť zmrzlinu je použiť na jej výrobu stroj, tzv. domáci zmrzlinovač. Nebojte sa, investícia do tohto pomocníka vás vôbec nemusí vyjsť draho. Vďaka širokej ponuke modelov a priaznivým cenám si domácu zmrzlinu v „zmzlinovači“ vie dopriať čoraz viac domácností. Prácu s ním zvládne pokojne aj dieťa. Stačí len namixovať suroviny, vložiť do stroja a výbornú zmrzlinu môžeme mať na stole už o pár minút.

Vyrobiť si domácu zmrzlinu v domácom zmrzlinovači je rýchle a jednoduché.Vyrobiť si domácu zmrzlinu v domácom zmrzlinovači je rýchle a jednoduché.

Obsluhu domáceho stroja na zmrzlinu bez problémov zvládne aj dieťa.Obsluhu domáceho stroja na zmrzlinu bez problémov zvládne aj dieťa.

Zmrzlinovač v nedohľadne? Vyskúšajte svoje ruky

Ak prístroj na výrobu zmrzliny nevlastníte, nezúfajte. Skvelú domácu zmrzlinu si viete pripraviť aj bez neho. Postup si však v tomto prípade bude vyžadovať trochu viac sily. Podstatou skvelej zmrzliny je totižto dôkladné vymiešanie a vyšľahanie zmrzlinovej zmesi. Výsledná zmrzlina síce nebude taká nadýchaná ako zo stroja, no maškrtným jazýčkom to určite vadiť nebude.

Prácu zmrzlinovača viete čiastočne napodobniť aj pravidelným premiešavaním zmesi počas mrazenia. Týmto postupom zamedzíte vytváraniu väčších ľadových kryštálikov, ktoré by po zmrznutí zmesi mohli vašej zmrzline dodávať „vodovú pachuť“, ktorú dôverne pozná väčšina domácich zmrzlinových experimentátorov. Na ozdobu svojho správne zamrznutého veľdiela môžete potom použiť posekané oriešky, kokosové hobliny, nastrúhanú či roztopenú čokoládu, džem alebo hustý ovocný sirup.

Vedeli ste, že…

  • Celosvetovo najobľúbenejšou príchuťou je vanilková. V tesnom závese za ňou sa drží čokoládová a na treťom mieste obľúbených príchutí nájdeme jahodovú.
  • Rekord v priemernej spotrebe zmrzliny na osobu držia Američania – ročne je to až 22 litrov.
  • Najviac zmrzliny v rámci Európy sa zje v severských krajinách – Fínsko má spotrebu 13 litrov na osobu za rok a Švédsko 11 litrov.
  • Na svete sa ročne zje 15 miliárd litrov zmrzliny.
  • Profesionálni ochutnávači používajú na jedenie zlatú lyžičku, aby sa vyhli rôznym pachutiam.

  • V Kanade sa zmrzlina predáva v zime viac než v lete.
  • Spoluzakladateľ známej firmy na výrobu zmrzliny Ben & Jerry’s Ice Cream je alergický na laktózu, a teda klasickú zmrzlinu jesť nemôže.
  • U susedov v Česku si záujemci môžu pochutiť na zmrzline s príchuťou piva - kvôli obsahu alkoholu je však, pochopiteľne, určená len pre dospelých.
  • Na trhu už existuje aj špeciálna zmrzlina pre zvieratá, ktorá vášho domáceho miláčika osvieži bez toho, aby ohrozila jeho zdravie nevhodnými prísadami.

  • Na zlízanie jedného kopčeka zmrzliny treba približne 50 oblízaní.
  • V Japonsku frčia aj menej tradičné druhy zmrzliny s príchuťou ustríc, rýb, chobotníc či dokonca konského mäsa.
  • V americkom štáte Vermont existuje cintorín zmrzliny, kde končia svoju púť všetky vyradené druhy. V súčasnosti je ich tam už 35. 

4 recepty na domácu zmrzlinu, ktoré zvládne každý

Ovocná, zo smotany, bez vajec či odľahčená verzia s menším množstvom kalórií? Pripravte si domácu zmrzlinu presne podľa svojej chuti. S týmito jednoduchými receptami bude jej príprava hračka. A tá chuť!

1. Domáca vanilková zmrzlina

Najklasickejšia zo všetkých klasík a suverénne najobľúbenejšia zmrzlina medzi širokými masami na celom svete. Raz darmo, jemná chuť vanilky zapracovaná do našľahaného krému si už počas svojej existencie získala nejedno srdce a otvorila nejedny dvere. Receptov na domácu vanilkovú zmrzlinu pravdepodobne koluje éterom viac než by sme vedeli spočítať, v niektorých rodinách sa dokonca považuje za dobre strážené tajomstvo hodné odovzdania budúcim generáciám.

Vanilková zmrzlina je suverénne najobľúbenejší druh zmrzliny.Vanilková zmrzlina je suverénne najobľúbenejší druh zmrzliny.

SUROVINY na 1200 ml:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 500 ml plnotučného mlieka (možno nahradiť aj kokosovým či mandľovým)
  • 200 gramov krupicového cukru
  • 4 kusy vanilkový struk (možno nahradiť 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej esencie)
  • 8 kusov vaječný žĺtok
  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice medu (možno nahradiť glukózovým sirupom)
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Mlieko spolu so smotanou dáme variť.
  2. Pridáme polovičné množstvo cukru (100 g), vnútro z vanilkových strukov a štipku soli.
  3. Dôkladne zamiešame a chvíľku povaríme na miernom ohni.
  4. Medzitým si vo vodnom kúpeli vyšľaháme vajcia, žĺtky a zvyšný cukor tak, aby nám vznikla hustá pena.
  5. Mliečnu zmes odstavíme a po malých dávkach ju prilievame do žĺtkovej zmesi. Zmes stále miešame vo vodnom kúpeli až kým nám zmes nezhustne.
  6. Pridáme med.
  7. Zmes z vodného kúpeľa odstavíme, vložíme ju aj s hrncom do nádoby s ľadovou vodou a miešame až kým nevychladne.
  8. Krém precedíme cez hustejšie sitko a vložíme na 4 hodiny do mrazničky.

2. Čokoládová zmrzlina s orieškami

Spomenul tu niekto čokoládu? Okrem toho, že je plná antioxidantov, správna dávka v správnom čase pôsobí priam blahodarne – zaženie stres a pohladí dušu. Tak prečo si ju nedopriať aj vo forme zmrzliny? Mňam.

Čokoláda má mnoho podôb - dobrú, lepšiu a najlepšiu! A pristane jej to aj vo forme zmrzliny.Čokoláda má mnoho podôb – dobrú, lepšiu a najlepšiu! A pristane jej to aj vo forme zmrzliny.

SUROVINY na 600 ml:

  • 4 menšie zrelé banány
  • 150 gramov smotana na šľahanie
  • 25 gramov obľúbenej mliečnej alebo horkej čokolády bez náplne
  • 110 gramov jemného hladkého tvarohu
  • 1 polievková lyžica arašidového masla
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa
  • drvené oriešky a hobliny či kúsky čokolády na ozdobu

POSTUP:

  1. Banány ošúpeme a rozmixujeme.
  2. Postupne pridávame smotanu, tvaroh a všetky ostatné ingrediencie.
  3. Dôkladne premiešame a zmes nalejeme do umelohmotnej nádoby a zakryjeme vekom.
  4. Hotovú zmes dáme na 4–5 hodín do mrazničky.
  5. Po zmrznutí vyberieme, ozdobíme nasekanými orieškami alebo čokoládovými hoblinkami a servírujeme.

Mohlo by sa vám hodiť:

3. Domáca jahodová zmrzlina

Jahody patria nepochybne k najrozšírenejším plodom našich záhrad a najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Táto vitamínová bomba a nekorunovaná kráľovná všetkých záhrad prichádza do domácností v rôznych formách, no v lete je špeciálne obľúbená aj ako ingrediencia do sladučkej zmrzliny, ktorá s radosťou poteší brušká malých i veľkých.

Naordinujte si sladučkú jahodovú terapiu vo forme domácej jahodovej zmrzliny.Naordinujte si sladučkú jahodovú terapiu vo forme domácej jahodovej zmrzliny.

Na vykúzlenie lahodnej jahodovej zmrzliny vám postačí len zopár ingrediencií.Na vykúzlenie lahodnej jahodovej zmrzliny vám postačí len zopár ingrediencií.

SUROVINY na 1000 ml:

  • 500 gramov čerstvých jahôd (možno nahradiť akýmkoľvek ovocím zo záhrady – maliny, čučoriedky)
  • 2 kusy banán
  • 250 gramov biely jogurt
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 50–90 gramov práškového cukru (možno nahradiť medom podľa chuti) – ak natrafíte na sladučkú odrodu jahôd, cukor možno celkom vynechať
  • šťava z 1/2 citróna

POSTUP:

  1. Jahody očistíme a umyjeme. Vložíme do mixéra a pridáme cukor. Rozmixujeme.
  2. Pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme do hladka.
  3. Zmes vylejeme do umelohmotnej nádoby s vekom.
  4. Dáme zamraziť na 4 hodiny. Každých 15 minút zmes v mrazničke premiešame (vháňame tým do zmesi vzduch a zabraňujeme vzniku priveľkých ľadových kryštálov).
  5. Po 4 hodinách posledný krát premiešame, zložíme veko a necháme ešte 20 minút v mrazničke. Podávame.
  6. Chuť zmrzliny môžeme pri servírovaní podtrhnúť aj pridaním kávovej lyžičky jahodového džemu alebo hustého ovocného sirupu.

4. Zdravá domáca zmrzlina z avokáda a kokosu

Áno, je to tak. Zmrzlinu si nemusia odoprieť ani nadšenci zdravej výživy. Práve naopak – správnym výberom surovín a ingrediencií sa zníženie jej kalorickej hodnoty dosiahne veľmi ľahko. A to i bez toho, aby nejako výrazne utrpela samotná chuť zmrzliny. Skvelou surovinou na výrobu zdravej domácej zmrzliny sa v tomto prípade osvedčilo avokádo. Postará sa o nálož vitamínov a zdravého tuku, vďaka ktorému získa zmrzlina potrebnú konzistenciu.

Ľahká avokádová zmrzlina s kokosom poteší všetkých vyznávačov zdravého životného štýlu.Ľahká avokádová zmrzlina s kokosom poteší všetkých vyznávačov zdravého životného štýlu.

SUROVINY na 600 ml zmrzliny:

  • 4 zrelé avokáda
  • 400 ml polotučného mlieka (možné použiť aj kokosové či mandľové rastlinné mlieka)
  • 8 polievkových lyžíc strúhaného kokosu
  • 4 polievkové lyžice medu

POSTUP:

  1. Všetky 4 avokáda rozkrojíme, vykôstkujeme a zbavíme ich šupky.
  2. Do mixéra pridáme avokádo, kokos, med a polotučné mlieko a zmixujeme do hladka.
  3. Zmes vylejeme do umelohmotnej nádoby s vekom a vložíme na 3 – 4 hodiny do mrazničky. Podávame s nasekanými orieškami, prípadne hoblinami kokosu alebo čokolády.

Mohlo by sa vám hodiť:

Zopár užitočných tipov, aby sa to tentokrát naozaj podarilo

  • Zdá sa vám, že vaša krémová zmrzlina nie je až taká krémová, ako by mohla byť? Skúste svoj recept trochu vylepšiť pridaním sladkého kondenzovaného mlieka, ktorý vymiešate so smotanou. Štvrť plechovky na pol litra zmesi by mohlo bohato stačiť.
  • Lepšiu pevnosť vyšľahaného krému dosiahnete aj pridaním zrelého banánu.
  • Vzduch v zmrzlinovej zmesi je váš priateľ. O to väčší, ak svoju domácu zmrzlinu robíte bez zmrzlinovača. Dôkladným a niekoľkonásobným premiešavaním totižto do zmesi vháňate vzduch. V tomto prípade platí, že čím viac zmrzlinovú zmes miešate, tým lepšie.

Malé priznanie: Pri tvorbe tohto článku bolo skonzumovaných približne 300 mililitrov domácej vanilkovej zmrzliny. Ostatné zhotovené druhy ujmu neutrpeli. Zatiaľ. ;)

A ako to bude u vás? Ktorý z receptov si pripravíte (a skonzumujete) ako prvý? A čo suroviny, máte všetko? Ak si nie ste istí, alebo vám niečo chýba, poobzerajte sa v našej sekcii Potraviny a nápoje.

Potrebujem kokos, džem, čokoládu a iné mňamky do zmrzliny

Ako sa vám článok páčil?

Martina Matejovičová

Kreatívna duša, čo žiť skúša. Milujem slobodu, život, prírodu a knihy. Zbožňujem jeseň, bubnovanie dažďových kvapiek na strechy budov, filmy a písanie. Rada objavujem čarovné zákutia a výhľady, ktoré berú dych. Deň si spríjemňujem počúvaním hudby a všetko to zalievam hektolitrami kávy a čaju. :) 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore